婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

結婚後,因為某原因4大長老成日出黎食飯,咁事情過去後。

62好似習慣左,keep住成日搵女家父母一齊食飯。中秋,團年,年三十...宜家連母親節,父親節都想約出黎食飯,差唔多一,兩個月一次。

通常佢地一人一餐,平極都一,二千蚊我父母已經退休,無收入,而且男女家住得好遠,加上我同我媽咪都唔太鐘意62。

試過推左佢,過1,2個星期又問過幾時一齊食飯。

62有兄弟姊妹,又有99個邊一堆親戚,姑仔個男朋友屋企人直頭係附近住,都唔見62約佢地食飯,只係約我父母食飯,真係好困擾。。。

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果有工人
係屋企食

男爵府

長毛免 發表於 20-6-23 16:48
如果有工人
係屋企食

無工人,每次食飯都起碼6至8個人。。。

加上通常係62男家叫食飯先,佢地次次酒樓食飯都叫到大魚大肉,搞到到我地父母請既時候,都唔可以叫得咁失禮

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Kumahung 發表於 20-6-23 17:28
無工人,每次食飯都起碼6至8個人。。。

加上通常係62男家叫食飯先,佢地次次酒樓食飯都叫到大魚大肉,搞 ...

如果煮6至8人唔太辛苦
約返屋企
長此下去真係好貴喎

男爵府

長毛免 發表於 20-6-23 17:30
如果煮6至8人唔太辛苦
約返屋企
長此下去真係好貴喎

我62係玻璃肚,只可以食中菜,好多野又唔食,又好易肚痛,如果屋企人煮完,佢肚痛,我父母心入面一定過意唔去。

其實我屋企人同佢地個關係只係親家,普通朋友咁,但62個邊見我父母,仲多過見男家個邊親戚

大宅

點解你地女家唔鐘意62 佢feel唔到?
仲成日約你地去大魚大肉?

大宅

回覆樓主:

約一次,推一次,堅持唔去食得唔得?

男爵府

金宵大廈 發表於 20-6-23 19:11
點解你地女家唔鐘意62 佢feel唔到?
仲成日約你地去大魚大肉?

其實只係普通食飯傾下計,但我62佢地就已經覺得好close

男爵府

DogdogChan 發表於 20-6-23 19:16
約一次,推一次,堅持唔去食得唔得?

其實最近都試過推左2次,但62個邊會不停問,下個星期得唔得,幾時方便。

加上好多時約食飯,佢地都係話節日食餐飯,例如新年,母親節,端午,中秋,年三十,團年,搞到我父母都唔好意思推

大宅

你老爺係咪孤獨老人?
定係你老爺係嗰啲好需要觀眾嘅人啊?
佢退咗休未?咁得閒,我估佢退咗啦。而且佢嗰約人種鍥而不捨、打爛沙盤問到篤、追根究底嘅精神,會唔會佢未退休之前做老細啊?做老師?我覺得佢係好鍾意食住人,就算佢明知你係應酬佢。佢都好享受你哋買佢怕出嚟應酬佢哋嘅感覺。

男爵府

金宵大廈 發表於 20-6-23 20:34
你老爺係咪孤獨老人?
定係你老爺係嗰啲好需要觀眾嘅人啊?
佢退咗休未?咁得閒,我估佢退咗啦。而且佢嗰約 ...

你好犀利呀

我62真係退左休啦,雖然未去到孤獨老人,但宜家只得姑仔陪佢。

之前佢係屋企做開大男人,收入最多個個,全家所有人都要就佢,唔鐘意就黑面,明知你地唔鐘意,應酬佢,都唔會理其他人感受。

62話一,人地就要一,咁多年黎62同佢屋企人就係咁相處。

水晶宮

回覆樓主:

你幫你父母推,直頭唔使俾父母知道佢不停的問(咁父母就唔會唔好意思),個個輪住病然後輪住唔得閒然後輪住有嘢搞總之乜籍口都用,等佢慢慢無癮。另外叫埋你老公出聲。
要食的話,俾我絕唔會自己煮,一來要上對方屋企(或者對方嚟自己屋企),二來煮得難食又唔好,煮得好食又怕佢再想嚟。

男爵府

Nbs 發表於 20-6-23 21:18
你幫你父母推,直頭唔使俾父母知道佢不停的問(咁父母就唔會唔好意思),個個輪住病然後輪住唔得閒然後輪住 ...

都唯有真係只可以不停推,睇黎真係要企硬小小,不過就辛苦老公做夾心人,希望推多幾次,62佢地真係會無癮

琥珀宮

Kumahung 發表於 20-6-23 16:31
結婚後,因為某原因4大長老成日出黎食飯,咁事情過去後。

62好似習慣左,keep住成日搵女家父母一齊食飯。 ...

唔去law,話年紀大,唔食咁多街外野,次次都推,千其唔好怕唔好意思,一勞永逸

水晶宮

Kumahung 發表於 20-6-23 22:21
都唯有真係只可以不停推,睇黎真係要企硬小小,不過就辛苦老公做夾心人,希望推多幾次,62佢地真係會無癮: ...

可以試埋講身體問題,阿媽有糖尿阿爸有血壓,唔可以食街外嘢,腸胃唔好,會敏感,有味精之類之類haha

珍珠宮

回覆樓主:

話整親腳,出唔到街,醫生話要半年休養,頂住幾個月唔見先

大宅

魚仔餅 發表於 20-6-24 00:57
這個好!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

[size=18.7031px]『話整親腳,出唔到街,醫生話要半年休養』用呢D藉口, 小心你老爺咁得閑, 三兩日話上門探親家, 到時仲煩。[size=18.7031px]睇怕你老爺都係自我嘅人, 唔會顧人感受加上退休非常得閑想搵人陪消磨時間, 所以點都會再約, 所以叫佢個仔同佢開心見誠講清楚人家唔想應酬得咁多咁密, 表達一年頂多一兩次, 希望佢明白加識做, 問題先可以解決!

伯爵府

魚仔餅 發表於 20-6-24 00:57

唔好咁講
整親咁大件事
對老人家唔係太好

伯爵府

Kumahung 發表於 20-6-23 22:21
都唯有真係只可以不停推,睇黎真係要企硬小小,不過就辛苦老公做夾心人,希望推多幾次,62佢地真係會無癮: ...

話老人家腸胃唔好
唔食咁多街外野
呢一兩個月唔方便約住

遲啲就話有屋企人來左香港呀
或者你地唔得閒呀
再話約左其他屋企人飯局
呢排出得太多 老人家攰
慢慢推多幾次
減少到幾個月或半年一次

首頁

尾頁

跳至