自由講場

跳至

首頁
34567...35

尾頁

侯爵府

my005 發表於 20-6-23 20:21
點可以攞盡福利?個家姐唔夠六十歲,健康正常,正常申領綜援都要佢出去做野架。

低收入家庭可以攞租金寬免,公屋留下大把議員幫手啦!攞綜援都要出去做野?五十幾過十年分分鐘可取長者高津,而家有層未供完嘅樓唔知有冇得攞?一個人住一間屋又唔使錢唔好咩?

大宅

麗翠苑售價只是有由90幾萬至3百萬,但點解佢要家姐比5百萬?

珍珠宮

ayi1 發表於 20-6-23 20:11
層綠置居邊值$500萬,個賤細佬獅子開大口,想大個家姐囉。

公屋又家姐交出嚟,如果家姐再比500萬,仲駛乜比個死仔細佬住?自己住晒唔好咩

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

個細佬好差,為人師表,帶埋班小朋友係屋內打麻雀

子爵府

凡事不能只睇表面!
好多類似的家庭糾紛,攪到報警添,其實係夾埋社工做場大龍鳳,有啲為博分多間公屋,有啲為攞多份津貼·社署同房署啲職員見慣大場面嘅!
大家千萬不要太認真!

男爵府

secretrose 發表於 20-6-23 19:59
邊間學校?叫家姐去學校搵校長啦!

呢招好

子爵府

pistachio 發表於 20-6-23 20:04
其實細佬即係騙家姐間公屋比佢抽居屋。抽中左就唔比家姐住, 咁賤ge細佬都有, 無人性。希望法庭還家姐一個公 ...

做人做到咁無恥,重要係教師

大宅

做人做到咁樣,真係唔知佢喺邊間學校教,佢地有whats app 紀錄,當時二妹問是否預一間房俾大家姐,細佬回復of course , .....係一早同意一齊住,初初都有房俾大家姐,係後來做小動作,逼大家姐

珍珠宮

MM2H 發表於 20-6-23 20:26
家庭悲劇

我估佢細佬可能唔想比印花稅舊錢先唔比家姐退名。唔係點會臨時縮沙唔改正自己名。

日月水火    發表於 20-6-24 15:11

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yurijm 發表於 20-6-23 20:23
Jm應該誤會咗
大家姐本身係有公屋住
就算冇俾錢間新屋,又如何呢?

其間呢個真係要佢兩個至知道清楚喇。

我以前做義工,我親耳聽過响租置計劃中,有父母以仔名買左間屋,無幾耐,父母又以仔趕佢地走而想重新申請公屋喇,仲去到社署申冤添。

其後係佢地兩個搬出租劏房,申領綜援,由社署交租金援助同再恩恤申請公屋。

其後,房署就醒左,截左呢條路,作左改善喇。

不過,耐唔耐,呢尐家庭糾紛,又會聽到,令人唔可以咁信人喇。

呢件事,個細佬賤到出汁,唔要面就肯定架喇。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

回覆樓主:

家姐話一值冇返工,劏房錢边嗰比 ?

細佬話自己教師。講者。我究話自己係醫生啦。

跟本就想上电视,搞大佢,等有社工跟進。咁就有机會攞多間公屋。

爭屋,日日都有人做緊。
睇吓你面皮夠5夠厚,揾 media 搞大佢,迫政苦做野。如果2個自己關埋門爭,冇人會理,冇人可憐你,冇人同情你。阿水幫你。

成個故事太假。

之前講有個仔趕老 母出門口訓又係想分多間屋。

珍珠宮

puzzledmama 發表於 20-6-23 20:31
凡事不能只睇表面!
好多類似的家庭糾紛,攪到報警添,其實係夾埋社工做場大龍鳳,有啲為博分多間公屋,有 ...

同意。所以我話如果係真⋯

侯爵府

白毛毛 發表於 20-6-23 20:23
森麻里就係仔女四個,阿媽死時望四個亙相照顧。細佬叫極唔去醫院,出殯話唔叫都唔去,我理解係本來已無親 ...

即係而家個家姐仲有名,但係冇出過錢,要住就比返500萬個細佬??咁细佬太大貪喎。佢層樓值一千萬?我覺得業權兩個有份,應該層樓所有錢應該一人一半。家姐又唔好揾細佬著數,想唔出錢就有居屋住。都唔知邊個計邊個啦。但係細佬全部出晒錢,其實以佢角度理解,我都明白嘅,佢應該一開始就同家姐講比錢買起佢的業權啦。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mongng 發表於 20-6-23 20:30
個變佬好差,為人師表,帶埋班小朋友係屋內打麻雀

係囉,無結婚架?咁屋內兩個細路係邊度黎?打緊麻雀喎!學生呀?!唔係嘛?!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kayen 發表於 20-6-23 20:27
低收入家庭可以攞租金寬免,公屋留下大把議員幫手啦!攞綜援都要出去做野?五十幾過十年分分鐘可取長者高 ...

低收入家庭唔可以長時間申領租金寛免既,有限期架,我以前做義工,都係幫呢尐公屋戶架,見唔少。有尐仲做埋朋友添。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

瑪瑙宮

sphchng127 發表於 20-6-23 19:59
為人師表喔,真係cs

whats cs

侯爵府

leopak 發表於 20-6-23 20:24
唔係咁!

係因為老豆住左老人院,如果一瓜。

係,認同應該一開始就講明買起家姐個業權?其實個公屋二個人都有份,一定要二人同意先可以抽吧???

子爵府

puzzledmama 發表於 20-6-23 20:31
社署同房署啲職員見慣大場面嘅!

咁我令願這是" 大場面".

因為如果是如剛才畫面所看, 那真是弟弟騙姐姐交出公屋抽居屋.

如果是咁, 好HURT 一位50 來歲無結婚 的中年女士....爸媽又不在身邊.

真係........"鞋" ~

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

家事何必要搬出黎講如果細佬真係咁衰, 要趕走大家姐, 因住收尾幾年報應

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

好快個細佬會比人起底,仲要教書 比人知道連份工都冇埋,唔洗供樓了

首頁
34567...35

尾頁

跳至