懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我八月中就生BB考慮自然分娩,想知道過程係點樣,生完傷口幾耐先好返,有冇媽媽可以分享下
我好怕痛

別墅

jessica520bb 發表於 20-6-24 00:31
我八月中就生BB考慮自然分娩,想知道過程係點樣,生完傷口幾耐先好返,有冇媽媽可以分享下
我好怕 ...

多啲散步 運動 對順產有益,唔使緊張,分娩的時候姑娘會教你定做嘅

別墅

jessica520bb 發表於 20-6-24 00:31
我好怕 ...

當你痛得密 姑娘就會內檢 咁直到生得時就柯佢出離 剪左都吾會知 傷口一般一星期就吾痛架喇 如果你想知詳細可以pm我呀 我4月生完(emoji)

別墅

christycty 發表於 20-6-30 02:07
當你痛得密 姑娘就會內檢 咁直到生得時就柯佢出離 剪左都吾會知 傷口一般一星期就吾痛架喇 如果你想知詳細 ...

就柯佢出嚟係咩feel?生完去廁所咪好痛?

別墅

我好怕 ...

我都好怕痛,平時損咗都嗌痛
最辛苦最痛係陣痛果時,到要生已經feel唔到啲咩,淨係想痾出嚟,個feel就好似有舊大pool塞住左咁,同埋到剪會陰都feel唔到,生完縫針都係,BB一邊扒住心口一邊縫,生完攰到麻痺到唔覺痛,放鬆啲,跟助產士指示嚟生就得
生完轉入病房已經攰到完全唔想郁想即刻瞓,姐姐叫你休息下同你講幾耐要去小便一次,唔得就要出聲。
傷口頭一個星期坐仲要就住就住,建議真係買個水泡墊住會舒服啲,大概兩個多禮拜就唔痛,但行路急企得耐會好辛苦,坐月期間有得做妲己就盡量休息下
以上係我既經驗

別墅

katelo0612 發表於 20-7-5 09:18
我都好怕痛,平時損咗都嗌痛
最辛苦最痛係陣痛果時,到要生已經feel唔到啲咩,淨係想痾出嚟,個feel就好似 ...

去小便個時係咪好似傷口拿住拿住咁

別墅

jessica520bb 發表於 20-7-5 11:50
去小便個時係咪好似傷口拿住拿住咁

頭果兩日會有,之後唔點痛,最緊要真係每次去完小大便都好,都一定要搵水沖,因為用紙巾會痛死,輕輕用暖水沖乾淨,小心唔好傷口發炎,如果唔係有排你痛

別墅

katelo0612 發表於 20-7-5 11:57
頭果兩日會有,之後唔點痛,最緊要真係每次去完小大便都好,都一定要搵水沖,因為用紙巾會痛死,輕輕用暖 ...

咁驚,頭2日我用小心d用暖水冲就ok啦,我平時咁行得走得應該好易生掛 我多數由太子行去尖沙咀,再由尖沙咀行去太子

別墅

jessica520bb 發表於 20-7-5 12:05

咁驚,頭2日我用小心d用暖水冲就ok啦,我平 ...

我夠成日好似你咁行啦結果個衰仔由朝早6點幾痛到第朝5點半先肯出嚟,喺等既時候痛到想死,因B而異啦總之

別墅

katelo0612 發表於 20-7-5 14:36
我夠成日好似你咁行啦結果個衰仔由朝早6點幾痛到第朝5點半先肯出嚟,喺等既時候痛到想死,因B而異 ...

痛咁耐咪好辛苦

別墅

jessica520bb 發表於 20-7-5 15:58
痛咁耐咪好辛苦

生完果下攬住BB就覺得值得

別墅

katelo0612 發表於 20-7-5 17:47
生完果下攬住BB就覺得值得

係呀,我好期待

大宅

就生前GE陣痛最難頂,會越來越密,又唔知幾時生得,想訓又訓唔到,姑娘久唔久黎CHECK開左幾多度,次次都問佢幾時生得,佢就話未得,而家先得兩、三度。。。

到生得GE時候,已經痛到好密,係半分鐘都冇又痛一次,仲要痛到想痾C咁,係十級絞腸痧咁痛,到生時一定要聽住助產士講,幾時用力先好用力,唔係就會未等到切會陰就已經痾爆左,搞到有撕裂,到縫針時就更痛

生完之後我覺得最難頂係縫針個一刻,打左麻醉針都仲係痛。。。不過之後都唔算痛,係去完廁所要用暖水沖乾淨,唔好比傷口發炎,行路唔急得,唔係就會痛

男爵府

我係勁怕痛既人, 整損少少都EE呀呀. 未生前, 阿媽成日話我太蛇 gwe.

陣痛到最後係最辛苦. 我係人手穿水, 之前仲可以用呼吸勉強頂一頂, 之後開左3度入產房人手穿水先係戲肉. 痛到我係咁打床旁邊塊板XD 笑氣一開始有D用, 到後期無咩用. 到開到10度你會覺得半分鐘就痛一次, 真係抖下既機會都無. 又有舊野好想出黎, 但次次姑娘都話未得呀, 唔好用力呀.
我係試左自己生差不多1小時, 唔係好夠氣同力, 阿B出到少少又縮返入去. 個醫生話用產鉗幫手. 我已經痛到覺得點都好, 只要佢快D出黎就得. 所以最後用產鉗再配合自己用力推BB出黎. 醫生有剪, 又打麻醉藥, 又聯針. 但我係咩都feel唔到。生完腳都未放返落黎, 姑娘話要幫我打針, 我都攰到要問多佢一次係BB打定我打? XDDD 佢就一野拮去我大脾, 一D痛都無. 因為真係無野痛得過陣痛。

我朝早6點生完, 10點阿B返黎我身邊, 2點第一次落床, 姐姐用輪椅推去廁所. 柯尿唔痛, 但個人動作好慢, 好易頭暈. 記得次次都沖洗下面. 之後唔好用紙巾抺, 開頭用產婦M巾印, 之後我用護墊印. 等佢乾爽D, 又唔會磨擦到傷口. 之後我1星期個傷口已經好得7788, 2星期就唔用水泡/就住坐.

別墅

klsabb 發表於 20-7-10 13:26
我係勁怕痛既人, 整損少少都EE呀呀. 未生前, 阿媽成日話我太蛇 gwe.

陣痛到最後係最辛苦. 我係人手穿水, ...

陣痛左幾耐 陣痛似咩feel?類似搞肚痛咁? 我仲以為柯尿會痛,好快到我 我平時行多d有冇幫助呢 ,我都超級怕痛 多謝你既分享

男爵府

jessica520bb 發表於 20-7-10 13:44
陣痛左幾耐 陣痛似咩feel?類似搞肚痛咁? 我仲以為柯尿會痛,好快到我 我平時 ...

有人話似係比平時M痛痛10倍, 但我因為無M痛, 所以唔知係唔係
我自己就覺得開頭係似個肚唔舒服, 但只係 lololuen既感覺..所以一開始我都無為意係陣痛, 直到自己意識到係有規律 XD. 中期既痛就可以用"拿"住痛黎形容. 覺得個肚實實地"拿"住. 最後就係"拿"住痛+下面有野要出黎頂到實咁...我由入院果時既微微痛, 到阿B出世, 係28小時 @.@

柯尿我都以為會痛. 因為係傷口嘛. 但原來唔會"拿". 所以唔覺痛. 叫自己放心放鬆去柯. 因為你柯唔到係唔可以出院架! 反而我柯大便就驚喇. 唔係怕痛, 係驚傷口爆. 好大個心理關口呢...

你行多D, 練下氣, 係會好有幫助! 可以加快產程架!!
加油!!!!

別墅

klsabb 發表於 20-7-10 13:54
有人話似係比平時M痛痛10倍, 但我因為無M痛, 所以唔知係唔係
我自己就覺得開頭係似個肚唔舒服, ...

我同你一樣都係冇M痛 你係咪feel痛痛地就即刻去醫院啦,咁你柯大便點算呀,出小小力傷口會5會爆
我算好行得 由長沙灣行去尖沙咀再由尖沙咀行去太子,全程冇休息都ok 健步如飛

男爵府

jessica520bb 發表於 20-7-10 16:36
我同你一樣都係冇M痛 你係咪feel痛痛地就即刻去醫院啦,咁你柯大便點算呀,出小小力傷口會5會爆 :qu ...

好勁呀! 你勁行得. 其實行係最緊要練氣.

我係朝早見紅先, 之後成日都無動靜. 仲去如期睇私家, 食lunch , 返屋企執下野. 到去99度食晚飯果時有D唔舒服, 就係我形容既 lololuen. 都唔為意係陣痛, 又無規律. 之後返屋企沖涼洗頭上床睇電視先開始計下時. 平均5-8分鐘少少痛一次. 之後開始3-4分鐘一次就入醫院. 不過呢D痛都仲忍到. 入到醫院一check, 一度斬都無. 但見左紅所以就要留院.

我生完第4日先柯第一次大便呀. 唔好大力谷, 由佢用小小力出黎. 其實D醫生話, 過左2日個傷口就開始唔會咁易爆開架. 不過都係自己驚

別墅

klsabb 發表於 20-7-10 16:47
好勁呀! 你勁行得. 其實行係最緊要練氣.

個個媽咪都話行多d好 我好似係行太多 我媽咪陀我個時日日由深水埗行去尖沙咀,唔知我係咪遺傳佢咁行得
見紅都冇咁快出嚟仲有時間食飯 我媽咪話佢lunch食唔切就生左我 仲問醫生可唔可以食埋lunch先
4日先柯大便,咁咪谷住唔舒服

男爵府

jessica520bb 發表於 20-7-10 16:57
個個媽咪都話行多d好 我好似係行太多 我媽咪陀我個時日日由深水埗行去尖沙咀,唔知我係咪 ...

嘩你媽媽都好行得, 所以咁快生到你. 我諗行真係有用, 你都會好快~
我就唔多行既, 由其到8-9個月果時真係好攰, 天氣又熱. (我BB上年8月出世)

4日無柯, 所以幾大都要衝出黎啦
所以我慢慢柯, 一柯完就舒服曬

首頁

尾頁

跳至