3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我仔已經讀完, 所以可以講了......

cherry tree港灣豪庭分校

總校地址:
九龍紅磡海逸豪園海逸坊一樓155-157號舖

Address: Shop 155-157,1/F, Laguna Mall, Hung Hom

電話: 2330 2148

網址: www.cherry-tree.com.hk

電郵: [email protected]

http://cherry-tree.com.hk/pages/%E8%81%AF%E7%B5%A1%E6%88%91%E5%80%91.html

分校校址: 九龍大角咀福利街8 號港灣豪庭廣場1124號舖

Address: Shop No. 124, 1/F, Metro Harbour Plaza,8 Fuk Lee Street, Tai Kok Tsui, Kowloon
電話: 2152 0552 電郵: [email protected]

本人的兒子 (現在3.5)
201912月份開始到現202069日在港灣商場的cherry tree 上英文班,

投訴如下:

1/中途換導師在單章上說明是外藉老師任教, 他們中途換導師(換了香港人老闆自己教), 欲終止課程被諸多刁難

本人報讀時,講明是外藉老師(請看附件) 口頭和章程都有說明是外藉老師任教,初初係有一個鬼老教, 但因疫情關係老師離開左香港,之後,
老闆請了一個華人外籍老師(懂說中文) , 但上左一陣,
佢又話人地唔得閒上, 之後在4月左右開始, 全部就由老闆香港人任教.

而家老闆自己教番,上堂時經常用英文加中文教學, 咁我使咩要黎讀?

http://cherry-tree.com.hk/pages/%E9%97%9C%E6%96%BC%E6%88%91%E5%80%91.html

2/ 沒有上足1小時的課, 但收足一小時的學費

本身上堂時間是10;00-11:00, 但他們經常遲到, 就算準時門都不會在10:00上堂, 往往10:10之後才開始, 10:50就落堂.

近日, 佢地話保安理由, 10:00AM先開門, 但有時佢地10:00M都唔開門,

請注意, 10:00AM係開始上堂, 而唔係10:00AM開門

開左門之後,又要等小朋友搓手, 清潔下,量體溫, 又冇左幾分鐘.

點解上堂會唔足一小時??

因為佢地成日都遲到, 如果佢話左1000AM先開門既話, 咁家長就唔會覺得佢地會遲好多. 佢都傻既,10:00AM係開始上堂, 而唔係10:00AM等你慢慢開門, 迎賓, 攪呢攪路. 我地送完小朋友入去都要趕住番工,要走, 你地幾點開始上堂家長係完住唔知佢地幾點先開始上堂.
我地上堂時間係10:00AM-11:00AM ,係一小時的. 成日做埋D自欺欺人的事, 唔想下點樣去改成日遲到的習慣, 反而去想一些理由/借口去為自己的錯而辯護唔想下點樣去改成日遲到的習慣, 反而去想一些理由/借口去為自己的錯而辯護.

證據: 51810:00AM仲未開門.

2/ 課室永遠不關門, 危機重重

課室永遠不關門, 令到小朋友可以在課堂上自出自入, 行去RECEPTION住又得, (佢地係完全唔理)
有機會走失也不知.(有相)

複式洋房

回覆 shiseido321 的帖子

3/

無原無故一個3歲的小朋友被罰企

1/4月頭 , 有一次我在10:50早到, 接我仔放學時, 我見到我仔被罰企企在班房門口,
我仔在喊,
有家長還坐在reception,看到,
我立即上前問,
而家未落堂點解野我仔企, RECEPTION話我仔好頑皮,
所以罰我仔企,

當我見到再想入去班房找老師時, 又被RECEPTION AKI 阻止, 叫我不要入班房阻住其他小朋友上堂, 我當時冇理會佢直人班房, 因為班房沒有關門, 我只見老師抱住個女仔讀STORY BOOK比佢聽,

完全好像沒有理會我仔,
老實講,
我不知道他平時係點對我仔,
罰了多少次企我都唔知,
但今次事件令我仔的情上蒙受好大的陰. 都未夠鐘落堂, 點解唔比我仔入番班房?

4/ 上課沒有紀律可言

老闆可以一邊自己沖柸咖啡/食早餐, 一邊上堂, 我帶小朋友來上堂, 就是希望提供一個學習語景比小朋友, 但佢地完全冇比呢樣野比小朋友, 任由小朋友自出自入課室, 唔會教小朋友何為紀律,
直頭冇枉管, 仲衰過托兒.

5/拒絕與家長的溝, 不肯接意見/反映, 只會反駁番你

多次向cherry tree 老闆反映,但老闆對所有的意見/反映完全不接納, 之後我唯在向cherry tree 的總部反映, 總校根本就是不負責任. 收到投訴也不會處理. 我等了4星期也完全沒有回覆. 只是CHERRYTREE HEAD OFFICE 老闆好忙唔得閒回覆.

6/ cherry tree 早一分鐘都唔會比你入
, 你要在門口等

佢地在514日突然話基於商場保安理由, 10:00AM先會開門比你, (之前如果佢地早番都會開門比你做左基本量體溫,搓手等等, 10:00入到去攪咁多野,
都冇左幾分鐘

而家他就算早到都唔會開門比你, 10:00開門, 之後探熱, 再比多個機佢地再遲d先開始上堂, 本身已經唔係10:00開始上堂, 而家要d 家長同小朋友在出面等, 等夠10:00先開門, 專登玩野,
攪多一輪先慢慢開始上堂,

所以有家長有見及此, 會再遲多少少落黎上堂, 所以,我仔仲要等埋佢先落黎先開始上堂, 好像今日518, 佢地係10:01AM先開門.

證據: 10:00AM仲未開門

老闆經常遲到, 往往10:0AM都未番到, 當問佢會唔會補番時,佢地話: 唔會/盡量啦. RECEPTION真係吋到嘔

再者,
佢地都唔係上足一小時堂,
往往10:50就一定會落堂. 基本上上課時間只有30-35MINS.(我自己親身去接過放學見到的)

本身補習社是受《教育條例》規管的。但這間CHERRYTREE1由於一班少過8, 一日又少過20人上堂, 所以佢地係不用向教育局註冊, 完全沒有可言.佢地就係利用呢一點,
就可以走法律罅. 咁就係令我地呢D
家長投無門.

我地家長真金白銀比$ 出來報堂, CHERRY TREE竟然是是但但上堂就算, 上堂不是上堂,
我不是來托兒,
佢地比托兒更差.
完全, 對小朋友沒有愛心, 又不肯僱用外籍老師(網站承諾左), 情願自己老闆自己教, 但老闆不是外籍老師, 亦不知道他有沒有專業資格去任教.

複式洋房

7/ 如有其他小朋友遲到上堂, 佢地等埋晒全部人先開始上堂

因為有個小朋友經常遲大到,10:00am上堂,10:20am都未到, cherry tree 竟然要準時既小朋友等埋佢地先上堂. 但大家level唔同,
又唔係學埋同一樣野,
點解要待埋一齊?
我同佢地反映左好多次,佢地都唔理, reception-AKI仲吋我: 個個家長放抵左小朋友就走,個個都好放心, 亦冇其他家長投訴同介意, 得你一個投訴咋.

真係頂佢,, 其他家長諗咩關我咩事? 我好想走去同其他家長講但我費事咋.

8/ 老師突然請假, 但在上堂10分鐘前先通知家長.

525日早上9:51AM 先收到中心打黎話老師遲到, 唔知幾點番,
所以取消一堂, 但本身上堂為10:00-11:00AM,只是早了9分鐘通知家長, 因為本身我上班是番10:30AM(10:00夜抵我仔, 即番工, 時間已經好趕) , 平時叫保母EE 幫我去振放學,
攪到我要即刻搵番保母EE黎幫我湊番阿仔時, 最後攪到我遲晒大到…. 之後我都唔敢鬧,只係在WHATASPPCHERRYTREE, 痳煩佢下次早少少通知我, 以作安排.

但反而比個RECEPTION-AKI鬧爆我,話佢係突發野(佢話唔舒) 所以唔可以早D 通知我, (WHATAPPS 證明,可以另外SEND比你地睇) . 頂佢,唔舒服都可以早多幾個字通知我卦, 但最後我發覺佢係遲到, 因為老闆住TUENMUN.

複式洋房

9/ 老師經常遲到

我仔上堂為最早既10:00-11:00AM由於老師就係老闆, 老師經常遲到,一係話自己唔舒服, 一係話塞車...多多借口. 因為跟住有堂上, 所以就算佢遲到都唔會補到時, 老師經常遲10-20MINS不等. 之後仲叫個惡婆RECEPTION-MS.AKI黎教住先當上堂. RECEPTION通常會話你遲幾分鐘先黎接放學啦, 我問佢幾多分鍾,佢話5分鐘. 但我話老師唔只遲5分鍾喎, 而家遲左10分鍾都未到. 你叫我遲5分鐘? 而家上堂係一個鐘架喎.

RECEPTION黑口黑面真係話知你. 講真,就算真係遲D先黎接放學, 佢地咪又係幫你托兒托多一陣, 跟本唔係上堂, 成日叫我仔坐在RECEPTION

等放學.未夠鐘都叫佢出黎比佢周圍行,攪攪陣. 托兒都有紀律過佢, 我大拿拿都比左成皮野學費佢地我仔學唔到野不特只, 仲咁受氣

老師遲到時, 我要自己拎本書教住我仔先

10/RECEPTION MS. AKI吋到PK

我提醒CHERRYTREE 下次如果要取消上堂請早一點通知我.之後仲比佢話,好似係家長唔岩咁.

呢位MS.AKI 一向都口黑面黑, 講野好吋, 又成日話我仔好好瘦瘦,又唔識講野, 人地3歲都高過我仔, 講到其他學生上完佢地D 堂就叻左好多, 仲識講到成句英文,
仲話我仔學極都唔識又走黎走去,上完堂冇進步過. 踩到我仔一文不值.

好簡單我叫CHERRY TREE幫我每日問我仔: whatis your name/how old are you? , 之後教一教我仔答: my name is xxxxx ,
I am 3 years old.
已經上左半年堂,佢地完全冇教亦唔肯教.

複式洋房

up

大宅

食得好勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

呢間野真係好差!

複式洋房

真係差到我忍唔住要POST上黎, 我打左10頁 字(連相)架. 呢度POST 唔到成個WORD FILE

男爵府

2020勳章

shiseido321 發表於 20-6-24 12:27
我仔已經讀完, 所以可以講了......

cherry tree港灣豪庭分校

間野廢都爆,我係石門讀,都讀左半年,成日轉老師,此外學唔到野,讀oral讀左勁耐叫我買埋書,我話我個仔都未識睇,係甘話冇問題,照買,佢都唔識睇,之後冇讀,而家執埋

洋房

我住附近,都真係好彩當初唔係報呢間,揀咗西九匯嗰間。

睇曬你呢10點,真係發覺西九Cherry Tree好好多。兩個老師我小朋友都試過上,都好有耐性,落堂有時又會行出來同家長交流,個reception哥哥又好好傾,成日影我小朋友d 上堂相俾返我。

最緊要係呢半年佢哋都仲keep住有堂上,online同實體課都無斷過。

別墅

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
shiseido321 發表於 20-6-24 12:29

經常性的遲到唔可以接受,明知幾點有堂,明知有機會塞車,點解唔可以提前出門?特發唔舒服有幾特發?堂前十分鐘先知道自己唔舒服嗎?
都係藉口,本身一堂時間只得一個鐘頭,老師遲到兼早退,加上消毒量體溫等步驟,呢d時間每一分鍾都係家長係度找數。
罰企亦無辦法接受,小朋友咁大會有自尊心,當眾罰企會傷害小朋友心靈,老師可以用語言引導教育小朋友,呵斥同體罰都唔係上策,做得幼兒教育既專業人士,冇理由呢d道理都唔明。
老師上堂沖咖啡食早餐,表現得好唔正式。
另外講明係外籍老師,之後換左本地人老闆自己,即係貨不對辦。
多謝你分享曝光呢間嘢,令未報讀既家長避雷

民房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

總部係咪紅磡分校?坐個度個條友都好串,做教育既人係咪真係應該咁樣?

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
回覆 ecidnac 的帖子

我仔在疫情日日都去上堂, 2月3日開始上, 起初佢地有個NET, 我先報咋.之後個老闆又黎教下, 都算啦. 點知直頭唔請, 我去左報海關都冇用.佢地上堂係HEA 上, D 學生走晒出去RECEPTION ,你經過可以去下,由其係下午既時段

複式洋房

回覆 大斗夫人 的帖子

佢地係買個名黎開, 好似7-11咁 , 至慘係HEAD OFFICE都唔理, 分中心老闆話 你投訴我都冇用, 佢自己係客黎.

複式洋房

回覆 lynnchan 的帖子

我報佢本身係貪近先報, 佢係新開既, 所以我就試下, 冇想到佢PK成咁, 自己買左部COFFEE機日日沖黎飲. 拎住隻柸好寫意
日日遲到仲覺得自己好岩先PK, 我去教育局投訴佢, 但不被接納,
因為佢地本身唔使拎牌就開到, 真係投訴冇門

複式洋房

ecidnac 發表於 20-6-26 22:24
我住附近,都真係好彩當初唔係報呢間,揀咗西九匯嗰間。

睇曬你呢10點,真係發覺西九Cherry Tree好好多。 ...

西九匯嗰間應該好好多

子爵府

2020勳章

同MonkeyTree 有冇聯繫?個名近似
咁呢間cherrytree真係好差wo!

複式洋房

camanbi 發表於 20-6-29 13:37
同MonkeyTree 有冇聯繫?個名近似
咁呢間cherrytree真係好差wo!

2間唔同架MONKEY好過佢

民房

我之前去過紅磡個間,其實都上得唔開心,d老師質素好差,d員工又唔友善,最近去順便睇下間野好似無左,之前打過幾次電話又無人聽,係咪有問題架?

民房

Monkey Tree 都上過,規模大d,但係都唔係好掂啊

複式洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
Ivyrainlaw 發表於 20-6-29 20:25

Monkey Tree 都上過,規模大d,但係都唔係好掂啊

有冇邊間介紹下??

babington 如何?

首頁