自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請廣傳!此人仲要教小朋友!唔好比小朋友去上佢堂

事件發生日期:2020年6月23日
時間:同日中午12:15分
簡介:文化傳承企劃的男老師偷拍坐於走廊上等接放學的家長,其後家長與管理處職員去問,死口不認,仲發爛渣!

以下係千字文詳細解釋:
詳情如下:
23/6 中午
星期二帶小朋友上畫畫堂,在走廊上等待小朋友落堂時,
見到走廊一角有突出有隻手渣住個電話(綠色電話殼)偷拍我連同另一個家長!
我地即時問:「係邊個偷拍?」
隨即我跑過去望,有個紅色衫身影落荒而逃,哇,真心驚係賊仔!
我即刻落管理處講,另一個媽媽繼續係課室門口等待。我向管理處講出我地的不安同驚嚇!我就收到另一位媽媽電話,見到同層18號單位的男人都係紅衫拎住綠電話返回佢自己的畫室!
(此男人一向都亂投訴其他租客,租客們都買佢怕)

然後我就同管理處職員上去問係唔係佢偷拍!
佢大大聲話唔係佢!話番我地誹謗佢,滋擾佢!
話要報警!我即刻話快d報警!
我叫管理處職員先落去睇cctv,冇左個管理員職員男人係度,
個紅衫男人繼續出黎破口大罵!蝦我地女人仔!
「你唔好走呀,你而家誹謗我呀!」
「你地滋擾我呀!」
跟手拎住個電話行過黎錄小朋友(我地小朋友已夠鐘落堂),行過黎兇我地!
話要報警告我地滋擾,告我地誹謗佢!
見到同聽到佢拎起電話話:「你好呀,呢度係駿業里8號⋯」
然後又走番入佢自己店內!未知佢是否有報警!
其後管理處打比我,check清楚就係佢企係走廊牆後鬼鬼祟祟拎起手機偷拍!
無!從!抵!賴!

跟住佢有學生上堂,我即刻同該家長簡述情況,因為我一直就等佢所謂報警的警察上門處理!
如果一陣有警察到場,嚇親佢小朋友就唔好,
該家長即刻帶小朋友落堂!
我係門外問該男人,唔係報左警咩?
一直沒有回應,大約十分鐘,佢就自行離開!
一直都冇警察黎處理,我地就帶小朋友離開!

其間不斷有其他租客問咩事,我地一直有係走廊講番咩事!
堂堂大男人偷拍呢d無恥行為都做得出,仲要唔肯認!同層其他女租客一定要好小心!

23/6下午
然後我立即於佢地facebook page留言宣揚該老師的惡行,
收到佢地公司的回應:「如你有證據證明老師偷拍,可報警處理,我方定必配合調查。但若非事實,你所說的言論為惡意中傷,我方要求你須公開道歉,而我們亦將保留一切追究權利。」
管理處咁多個鏡頭都影到你地老師鬼鬼祟祟企起牆後面舉起手機,仲想唔認?
期後3:30左右收到該公司女負責人facebook message我,想同我電話傾!
通話當中,佢重申男老師冇偷拍,佢冇禁到制錄影/拍攝。另外,都指出我地家長很激動,也導致佢呢位老師驚慌失措,亦向我地家長感到不安同受驚嚇致歉!重申想大事化小,想同租客(即我小朋友的畫畫老師和平共處),想我delete我在佢地專頁的不推薦留言。我話我再問埋另一個受驚家長意見再作打算!我個人接受該女負責人致歉,但我絕不推薦我身邊親朋戚友上呢位枉為人師男老師堂。

24/6
畫畫老師通知我,今日又有消防上去佢地個層巡查。
(補充:之前該男老師已有因為我老師的家長接送上下課,走廊等待等作出不耐煩警告,及報管處,報警,報消防)
該大廈管理處於11樓設多一位職員看守。

該枉為人師男老師7宗罪:
1)毫無誠信
作為老師,自己有做過的事,大大聲話無,擘大眼講大話!

2)毫無承擔
自己堂堂大男人,做錯事要公司女拍檔代佢向家長致歉,一d承擔都無!

3)砌詞狡辯
企係走廊鬼鬼祟祟拎起手機偷拍,最後砌詞狡辯自己無偷拍,因為根本冇禁制?
咁我跑過黎睇匿係牆後係咩人時,你做乜嘢心虛逃跑,仲要匿埋?

4)態度惡劣
我都唔明你憑乜野態度惡劣?就係因為你鬼鬼祟祟匿係牆邊企圖偷拍冇禁制,
所以可以「理直氣壯」?你本身行為已經係錯呀!仲有呀,你話你無影啫,who knows?
偷拍人地裙底個d咸濕佬擺左電話係人地裙底比人周到,又大大聲話冇禁制,係未冇問題呀請問?

5)撩事鬥非
想同周圍租客和平共處,唔係你咁樣郁d就投訴、報警、報消防、報食環架!
你嫌大家嘈,你不如搬去圖書館教畫啦!

6)內心醜惡
自己都教小朋友,唔夠我地兩個家長講,就去嚇我地的小朋友!
我係你d學生家長,我會好驚囉,你幾時又出去撩事鬥非,
人地又似你咁報復嚇我小朋友咁點算?

7)表裡不一
你間文化傳承企劃教人禪心,請問你邊忽禪心?

我係呢度公開呢間垃圾畫室的所有資料!
該男老師姓林,係公司負責人之一,合伙人之一,
奉勸各位家長切勿帶小朋友去呢間文化傳承企劃上堂!
關埋門你永遠唔會知發生咩事
其身不正的老師不配做老師!

請各位廣傳,比身邊所有家長朋友留意!
上緊堂既家長儘快取消堂數!

垃圾畫室
Fb: Art Connect and Communication 文化傳承企劃
地址:觀塘駿業里世貿大廈11樓18室

Ps 佢如果會回應,一定會話係我地老師放椅子出走廊比家長坐等放學係阻塞走廊,唔符合消防條例,佢之前已經call過消防,消防亦話只要有人係度就唔會構成阻塞走火通道!

Ps1 麻煩如果回應,即刻道歉同刪除一切拍攝我地小朋友的照片及影片!

Ps2 做得老師,好心你唔好咁無恥,明明有做都仲大大聲話冇!

Ps3 小朋友當場被嚇親,夜晚訓覺喊醒話驚壞人呀,你話做家長嬲唔嬲呀?

Ps4 23/6下午女負責人打黎道歉,仲以為你地有心解決事件,知錯,
但原來都仍然咬住我地老師唔放!係未想嚇我地,令我地唔敢去上堂?

複式洋房

特登行出走廊偷拍仲點將自己小朋友交俾佢教呀
好變態

複式洋房

Cheema 發表於 20-6-24 22:57

無賴!死口唔認!

男爵府

Cheema 發表於 20-6-24 22:57

其實佢偷拍啲咩? 你哋裙底

男爵府

係明拍喎

wcpcelia    發表於 20-6-26 12:22

公爵府

2024勳章

你有管理處CCTV影到佢偷拍, 點解唔報警

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

偷拍d咩呢其實?

睇個角度就唔係裙底嗰d

伯爵府

其實係拍緊咩? 點解咁緊張?
行喺街隨時俾人拍咗都唔知... 我會算數

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

偷拍家長及明拍小朋友的確係唔啱,
不過似乎不是不雅照片,
只是同層爭生意、鍾意多多投訴!
走廊接放學根本 不算阻塞消防通道,
如此不良(商業)競爭及態度,
自己倒自己米

伯爵府

畀面勳章

其他你都可以報警,唔好放佢走

複式洋房

ppiikkoo 發表於 20-6-24 23:15
其實佢偷拍啲咩? 你哋裙底

初頭唔知係邊個拍時,真心驚,唔會知係未賊仔?!
之後知道係佢時,就估到佢想影低我地坐係走廊等接放學的証明,因為佢經常投訴我地老師學生、家長嘈到佢。坐係走廊會妨礙到佢,但我地兩邊課室係完全唔同走廊!

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

一睇就知 咸濕佬 多謝報料 一定叫啲媽媽唔好去 報名

複式洋房

annakit 發表於 20-6-24 23:19
你有管理處CCTV影到佢偷拍, 點解唔報警

初頭唔知係邊個拍時,真心驚,唔會知係未賊仔?!所以想先去左管理處睇係咩事先!
之後知道係佢時,就估到佢想影低我地坐係走廊等接放學的証明,因為佢經常投訴我地老師學生、家長嘈到佢。坐係走廊會妨礙到佢,但我地兩邊課室係完全唔同走廊!
我地知佢角度都唔會影到咩,所以唔打算報警,同管理處、業主投訴左佢就算。

複式洋房

開心鬼暑假 發表於 20-6-24 23:44
其實如果偷拍=犯法 咁D狗仔隊咪日日犯法?
請問所謂偷拍的行為 犯了甚麼法?
...

冇犯法,所以報警冇用架,叫大家認清呢個人做老師個7宗罪。係冇犯法的。

複式洋房

yiqiyihui 發表於 20-6-24 23:27
其實係拍緊咩? 點解咁緊張?
行喺街隨時俾人拍咗都唔知... 我會算數

今日又call消防 擺明玩我地老師,
小朋友上緊堂被騷擾,我地家長實個個企係課室門口守住佢地!我地老師一個女人仔比你堂堂大男人咁蝦,仲衰到嚇我地小朋友,我唔會算數呀!

複式洋房

開心鬼暑假 發表於 20-6-24 23:26
其實當時應該即報警,因為警察到場可以即時檢查手機 就算佢del左也可以check到,現在過左咁耐就check唔係 ...

有冇拍到根本唔重要,因為偷拍唔算犯法!
重要係佢做左唔認之後引伸的7宗罪,都枉為人師!

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至