想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

囝囝18年做ivf19年出世,仲有兩個肧胎,打算下個cycle放胎,仲有咁短時間,唔知有乜可以做吓呢?同埋本身高齡,醫生話成功率得少於4成,仲要上星期檢查話有輸卵管積水,成功率再減半想問吓放胎後我有乜嘢可以做去增加成功機會?真係好想幫囝囝追個細佬妹,想佢有人陪伴成長!希望個天會俾呢個機會我,再做媽媽

複式洋房

同路人!最重要係放輕鬆心情!對自己同BB有信心!
放胎前後用冇香味嘅洗頭水沐浴露!放胎後多休息,保持良好心情。唔好攞重物,唔好企住抱大寶。

祝妳好孕!

大宅

Kat00Kat 發表於 20-6-24 23:15
囝囝18年做ivf19年出世,仲有兩個肧胎,打算下個cycle放胎,仲有咁短時間,唔知有乜可以做吓呢?同埋本身高 ...

積水問題唔可以先解決嗎? 我同你一樣,想追多一個孩子,下星期放胎了。今次準備比較少,始終有孩子及工作兼顧比較難專心調理自己身體,只係隔幾日飲滴雞精,食materna打底。打算同上一次一樣,放胎後食5日菠蘿芯,同埋狂睇綜藝笑片放鬆個人XD

大宅

Lovehopefaith 發表於 20-6-28 16:18
積水問題唔可以先解決嗎? 我同你一樣,想追多一個孩子,下星期放胎了。今次準備比較少,始終有孩子及工作 ...

手術費要十萬,做完又唔代表會生到,手術有要全身麻醉,會有風險,仲要住院三日冇人照顧個仔,做咁多嘢,最後都唔代表會成功,你認為值得做嗎?我地兩公婆都覺得寧願留那十萬俾個仔好過倒錢落海!當然如果我地冇仔會另計

伯爵府

Kat00Kat 發表於 20-6-28 16:22
手術費要十萬,做完又唔代表會生到,手術有要全身麻醉,會有風險,仲要住院三日冇人照顧個仔,做咁多嘢, ...

清積水要十萬?

大宅

白羊花花 發表於 20-6-28 16:29
清積水要十萬?

就係因為費用太貴先唔打算做!如果一兩萬解決到,我諗我地都會做!

大宅

Kat00Kat 發表於 20-6-28 16:22
手術費要十萬,做完又唔代表會生到,手術有要全身麻醉,會有風險,仲要住院三日冇人照顧個仔,做咁多嘢, ...

原來咁貴咁複雜,難怪你會咁苦惱! 但話說我之前ivf 過程中都發現有瘜肉,結果要割了先可以放胎,而手術claim到保險,你會唔會都問到agent可否claim到部分? 其實雖然ivf 唔係100%成功,但你都曾成功懷有仔仔,加上你仲有2個胎,代表都仲有希望呢!究竟是否值得,真係好視乎你有幾希望仔仔長大有個細佬細妹陪同成長,及對餘下來的2個胎幾有信心,好明白你真係會好難選擇啊!為你打氣!

大宅

Lovehopefaith 發表於 20-6-29 14:54
原來咁貴咁複雜,難怪你會咁苦惱! 但話說我之前ivf 過程中都發現有瘜肉,結果要割了先可以放胎,而手術cla ...

瘜肉有得claim,但輸卵管積水就冇得claim啦!因為佢唔會影響身體,只影響到懷孕

大宅

Kat00Kat 發表於 20-6-30 00:38
瘜肉有得claim,但輸卵管積水就冇得claim啦!因為佢唔會影響身體,只影響到懷孕
...

噢…咁真係好難選擇...

大宅

Lovehopefaith 發表於 20-6-30 16:54
噢…咁真係好難選擇...

好開心呀,連個天都贊成我地個選擇!今日做檢查,啲積水冇咗啦!希望放胎順利

大宅

Kat00Kat 發表於 20-7-3 11:06
好開心呀,連個天都贊成我地個選擇!今日做檢查,啲積水冇咗啦!希望放胎順利 ...

噢!恭喜你地啊!真係好消息!我聽日都放胎了,明明同自己講放鬆一點 但結果都好緊張....願大家都順利啊!

首頁

尾頁

跳至