自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

侯爵府

她應該找part time做,她老公做咁多份工,邊夠時間休息。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢尐老婆,係嫁錢,唔係嫁老公。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

eledak 發表於 20-6-25 08:08
朋友的丈夫失業兩個多月,她是ftm, 有一對仔女9同11歲。
朋友每幾天便打來呻,埋怨個老公揾唔返之前的人工 ...

明白!朋友老公做二份工,佢老公太辛苦,有病去咗,之後。。。。

侯爵府

咪係,好心之前全家搵得個$32000就唔好請工人啦,請得工人就應該自己搵返份工幫補吓,一唔係炒咗個工人填返老公搵少咗嘅數目!

子爵府

owen2012 發表於 20-6-25 08:25
呢個老公都好叻吖,馬死落地行都搵到二萬五,仲想點,唔識欣賞仲埋怨 … ...

呢啲女人身在福中不知福佢老公真係慘

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

本身有家底? 好奇,就算以前有3萬2,一人搵錢一家4口,仲可以養工人?

男爵府

MM2H 發表於 20-6-25 08:36
本身有家底? 好奇,就算以前有3萬2,一人搵錢一家4口,仲可以養工人?

因爲有上一輩物業不用交租不用供樓。所以老公份人工比較好使

子爵府

朋友的丈夫失業兩個多月,她是ftm, 有一對仔女9同11歲。

這種老婆最討人厭。自己沒去工作,不明工作的辛苦,壓力,及無奈。一心搵人養,仲要怨天怨地。有日被離棄,被單親,也不值同情。

wcpcelia    發表於 20-6-26 11:00
白臉神偷    發表於 20-6-25 18:13

男爵府

vivibabyvivi 發表於 20-6-25 08:16
由佢啦,呢啲女人懶慣嘆慣唔捱得架,淨係識推個老公去死。block咗仲好啦,佢都唔係你朋友,唔使煩
...

我好客氣比意見佢架,咁都block我,真係唔夠佢玩……

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

32000 一家四口,養工人都好抆水! 而家仲有得返25000點生活

伯爵府

好媽媽勳章

一家四口、月入$32000,ftm, 做乜嘥錢請工人?

真係一樣米養百樣人

珍珠宮

回覆樓主:

考慮轉工如讀個保安牌去申請做立法會普通保安員有人工约25000加津貼近三萬

男爵府

man11981 發表於 20-6-25 08:14
32K一家四口,小朋友咁大仲請工人?而家得返25K,更加要cut工人啦
32K一家四口其實已經好少,仲請工人,而家25 K更加應該cut咗佢,個老婆懶慣咗,難為佢老公做到死

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

eledak 發表於 20-6-25 08:39
因爲有上一輩物業不用交租不用供樓。所以老公份人工比較好使

老婆定老公嘅上一輩? 如老婆嘅,獨女,應由細已成公主病,好難醫。如老公嘅,真係嫁錢唔係嫁人
做朋友忠言逆耳,要帮到佢嘅真係得佢自己

伯爵府

好媽媽勳章

eledak 發表於 20-6-25 08:40
我好客氣比意見佢架,咁都block我,真係唔夠佢玩……

block左仲好,唔駛聽佢又要呻、又唔付出,心理不平衡!

大宅

回覆樓主:

工人照要但自己出去搵野做。出左去做野點都要有人做家務同照顧小朋友。。。

子爵府

Astra00 發表於 20-6-25 08:25
我身邊有幾個都係咁,環境不好都繼續咁不工作。一味叫老公狂工作養一家幾口。佢地奶奶好野,沒出聲話個心抱 ...

好多F丅M撐佢架。仲講到F丅M好偉大添。老公辛苦死係應分的,話人唔抵得佢地有得揀唔返工添。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

呢d女人,逆境都吾改變。仲要覺得自己無錯,老公咁捱頭家都無人欣賞同支持。實在好悲哀。

男爵府

咁你冇理佢啦

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

由得佢啦,你的意見,非常合理。

首頁
12345...17

尾頁

跳至