自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

新冠病毒於歐洲地區已出現突變,衍生出一種感染力更強的病毒株,不單感染「效率」更高,甚至有研究指部分康復者抗體對突變病毒幾乎毫無抵抗力,意味著即使擁有抗體都不代表100%安全。

新發地市場有關的至少3名患者體內,發現原本僅在歐洲流行的D614G突變病毒。團隊其後嘗試以人工方法複製D614G病毒株,以此感染從新冠肺炎康復者體內所抽出、具有抗體的血液樣本。

結果顯示,從3名康復者身上所得之血液樣本抗體,均無法有效抵抗D614G突變病毒感染,41個樣本當中甚至有1個對D614G突變病毒幾近完全無效,反映新冠肺炎康復者即使已有抗體,亦不代表能夠對已發生突變的病毒免疫。

事實上,較早前美國聖地牙哥已有針對D614G突變的相關研究。研究發現,病毒經D614G突變後,刺突蛋白(spike proteins)或有所增加,這關係到病毒感染人體細胞的能力,團隊認為D614G感染人體的效率將提高10倍。重慶亦曾進行類似研究,結果顯示D614G突變的感染力大約增加2.4倍。

https://skypost.ulifestyle.com.h ... 5%E5%85%8D%E7%96%AB

唉~ 都唔知點算~ 歐美完全控制唔到, 搞到病毒不斷變種, 亞洲地區做得幾好都冇用, 一樣受到拖累...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jolps 發表於 20-6-25 17:03
新冠病毒於歐洲地區已出現突變,衍生出一種感染力更強的病毒株,不單感染「效率」更高,甚至有研究指部分康 ...

之前都有前科, 第二次中招變得好嚴重!!
放下自在

男爵府

回覆樓主:

珍珠宮

人類面臨重大危機

男爵府

回覆樓主:

水晶宮

回覆樓主:

慘,亞洲都不能獨善其身,香港政府仲不停去印巴等地包機接人返港 一唔覺意好容易爆發,好像北京咁,疫情反反覆覆...沒完沒了..歐美病毒真是越來越勁

子爵府

所以北京不斷排查,要穩源頭

侯爵府

其實歐洲係唔係中左生化攻擊?
同中國的不同

侯爵府

nanananana 發表於 20-6-25 17:37
所以北京不斷排查,要穩源頭

呢頭排完, 嗰頭又唔知邊度傳入變種病毒

侯爵府

emilylam 發表於 20-6-25 17:35
慘,亞洲都不能獨善其身,香港政府仲不停去印巴等地包機接人返港 一唔覺意好容易爆發,好像北京 ...

我覺得大陸人係放鬆左, 冇諗過病毒可以經由食物鏈傳入, 所以現在大陸話開放什麼商務簽證唔駛隔離, 真係好危險

侯爵府

kurocat 發表於 20-6-25 17:52
其實歐洲係唔係中左生化攻擊?
同中國的不同

我早前睇過一個報導, 話歐洲唔記得邊個國家, 最近做了一個研究, 早在去年尾的污水渠樣本內發現了病毒株, 唔知係咪由此而來...

水晶宮

jolps 發表於 20-6-25 17:03
新冠病毒於歐洲地區已出現突變,衍生出一種感染力更強的病毒株,不單感染「效率」更高,甚至有研究指部分康 ...

象牙宮

回覆樓主:

大鑊,唔通為細菌困一世

侯爵府

cattz288 發表於 20-6-25 17:08
之前都有前科, 第二次中招變得好嚴重!!

如果病毒不斷變異, 所謂的疫苗研究都唔知有冇用, 呢頭研究完, 嗰頭又另一個病毒走出來, 現在歐美人只係等疫苗, 覺得有疫苗就可以冇事, 分分鐘到頭來得個吉...

伯爵府

jolps 發表於 20-6-25 18:00
我早前睇過一個報導, 話歐洲唔記得邊個國家, 最近做了一個研究, 早在去年尾的污水渠樣本內發現了病毒株, ...
係米蘭嘅污水,12月
唔係嗰度嚟,係已經傳咗去嗰度
https://www.ettoday.net/amp/amp_news.php?news_id=1742163&from=yahoo

侯爵府

無話可說 發表於 20-6-25 18:01
大鑊,唔通為細菌困一世

唔好要成世戴口罩呀....

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jolps 發表於 20-6-25 18:04
如果病毒不斷變異, 所謂的疫苗研究都唔知有冇用, 呢頭研究完, 嗰頭又另一個病毒走出來, 現在歐美人只係等 ...

情況就好似流感咁!估果款未必係流行果隻! 問題係呢隻衰到變種對有抗體既係會衰多幾錢重
放下自在

象牙宮

emilylam 發表於 20-6-25 17:35
慘,亞洲都不能獨善其身,香港政府仲不停去印巴等地包機接人返港 一唔覺意好容易爆發,好像北京 ...

北京好似穩定返! 不過印, 巴, 德, 美都好嚴峻
放下自在

禁止訪問

禁止訪問

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至