論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

1. 呃我識英文,話自己之前同菲傭拍擋,卒之原來 廣東話、英文唔識,英文只識聽個「no」字.

2. 話自己非常喜歡小朋友,現實係唔鐘意小朋友、趕小朋友走.

3.話自己生咗3個小朋友、好喜歡照顧小朋友,卒之原來從來冇湊過小朋友,係婆婆湊

嬲得滯、未寫得出

洋房

1010k 發表於 20-6-25 19:05
1. 呃我識英文,話自己之前同菲傭拍擋,卒之原來 廣東話、英文唔識,英文只識聽個「no」字.

2. 話自己非常 ...

海外印傭?剛到?

男爵府

hmcdoris 發表於 20-6-25 19:12
海外印傭?剛到?

本地finical problem 「完約工人」

子爵府

1010k 發表於 20-6-25 19:13
本地finical problem 「完約工人」

本地完约,你冇interview 工人咩?你冇試吓同佢講英文?
本地完约,做咗两年,冇理由廣東話都唔掂架?!

男爵府

細姐姐 發表於 20-6-25 21:01
本地完约,你冇interview 工人咩?你冇試吓同佢講英文?
本地完约,做咗两年,冇理由廣東話都唔掂架?!
...

我就係請咗佢之後,才發現唔對路.
由於佢成日話前雇主搵返佢,
我搵埋前雇主、前雇主親証工人廣東話唔好.

原來佢聽唔明既野、事後會話自己唔記得.
其實係真聽唔明

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

根本唔係上手finacial problem, 係垃圾, 比人掃把。
Agency真衰, 去報紙投訴agent啦。 明呃。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

個人覺得印印愈來愈叻講大話,印現在已經唔係以前甘純

大宅

回覆 1010k 的帖子

所以financial problem真係唔好信本地完約點會唔識聽呀
係咪扮唔識聽 博唔洗做?

大宅

我啱啱請e個話識煮飯,點知係唔識嘅。不過清潔還可以

珊瑚宮

現在好多印印超级古惑

大話連篇

七情上面

就算初來你家好純

好快就變質
玩具萬歲!

侯爵府

1010k 發表於 20-6-25 19:05

2. 話自己非常 ...

建議你下次請工人時,要全英文對答,考工人唱兒歌,如小朋友受傷工人會如何處理,煮餸基本知識。

大宅

現在印傭質數真係好差, 污糟, 又懶, 講大話當食生菜, 自己權益用到盡, 放假一D嘢都唔做, 以前果D工人放假返黎都同你自動洗碗倒垃圾

複式洋房

巴士 發表於 20-6-30 12:20
現在印傭質數真係好差, 污糟, 又懶, 講大話當食生菜, 自己權益用到盡, 放假一D嘢都唔做, 以前果D工人放假返 ...

我個海外菲都唔會,放假出去番黎,當我地透明....

子爵府

1010k 發表於 20-6-25 22:52
我就係請咗佢之後,才發現唔對路.
由於佢成日話前雇主搵返佢,
我搵埋前雇主、前雇主親証工人廣東話唔好.

會唔會扮唔明, 想唔做咋嘛
如果做左兩年都唔明, 好差下喎。
我屋企呢個, 話自己做過3年幾, 話自己唔識中文, 其實係扮唔識啦, 我地講中文, 佢自己有時無意中搭嘴。。唔識, 但可以搭嘴??? 所以我地都唔會係佢面前亂講野。係我媽先信佢地真係唔識, 咩都講, 係電話同人講姐壞話。我講好多次我媽先收歛下。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

AWma 發表於 20-7-3 19:48
會唔會扮唔明, 想唔做咋嘛
如果做左兩年都唔明, 好差下喎。
我屋企呢個, 話自己做過3年幾, 話自己唔識中文 ...
是非就識答咀, 好深嘅中文都明, 但叫佢做野就唔識聽。

以前偷野印siti, 叫佢掉咗D舊花洗花樽, 我插過D新花, 無表情棟係度唔郁。 卒之叫明啦, 去廚房洗, 我在廳同媽講個咸虫陳冠希, 影埋D咁嘅衰相, siti係我後面帢哈笑。 即識聽啦。

又一次同媽請究竟邊個係娱樂圈咸豬手呀? 佢又哈哈大笑。

男爵府

我之前請哥個都話自己結左婚, 有個仔, 最後佢要斷我約回鄉, 佢話因為前夫要搶佢個仔, 佢媽話佢睇唔實, 因為佢媽成日病所以叫佢快D回鄉唔好做..所以佢要走..我先問佢咁你成日電話傾哥個男人原來唔係你老公咩? 佢先話唔係, 原來人地有老婆, 佢先話自己無左老公好多年..我話有無老公做咩要講大話呀? 衣D都要呃人架咩? 佢話AGENCY 教..咁好D...容易D揾工...連AGENCY 都教佢地講大話

子爵府

lily-of-valley 發表於 20-7-3 21:52
是非就識答咀, 好深嘅中文都明, 但叫佢做野就唔識聽。

以前偷野印siti, 叫佢掉咗D舊花洗花樽, 我插 ...

係呀, 我話阿女好食快d , 姐洗埋碗就休息。。姐平時唔同我講野, 突然企我隔離話平時妹中午食一小時。
佢唔識聽的話邊識有即時反應同我告狀。
平時同佢講野十問九唔認, 呢個時候九秒九出來講

象牙宮

AWma 發表於 20-7-7 06:56
係呀, 我話阿女好食快d , 姐洗埋碗就休息。。姐平時唔同我講野, 突然企我隔離話平時妹中午食一小時。
佢唔 ...
佢地呃人, 偷, 就非常快, 做野就無反應。 bun, 印都係。話bun唔憤學廣東話, 一個個咋, 我而家呢個man bun, 識聽好多, 佢㷛電視劇, 識聽同講少少, 話買野D人唔呃佢, 有時仲平D。

如睇古裝, 真係好深嘅中文都明架。

首頁

尾頁

跳至