時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

EstrellaDamm 發表於 20-6-26 19:06
認真答你,個個都有可能有咁嘅需要。

都唔好講路過示威區喇,因為你一定話如非暴徒冇理由會喺示威區出現 ...

大人點解唔閂(emoji)?

水晶宮

funseller 發表於 20-6-26 19:23
大人點解唔閂(emoji)?

當然有閂窗啦。但可能衰在最初冇關冷氣 - 嗰時係八月。有味入咗屋。

嗰時算早期,後來有多啲報章及團體教市民點應付。及後其他區不斷發生類似情況,甚至有唔止一次催淚彈射入民居,引致火警或嚴重污糟。嗰啲人留喺屋企咋。咁教人點應付催淚煙有咩錯?愛國如經濟日報都有有關報導啦。

https://ps.hket.com/article/2497679?r=cpsdlc

補充內容 (20-6-26 20:12):
嚴重污「染」

侯爵府

EstrellaDamm 發表於 20-6-26 19:06
認真答你,個個都有可能有咁嘅需要。

都唔好講路過示威區喇,因為你一定話如非暴徒冇理由會喺示威區出現 ...

無暴徒就無催淚彈,亦唔會有人比暴徒圍毆

每個地方施政都有好有壞,暴徒就係暴徒,暴力就係暴力,犯法就係犯法,無任何借口

阿婆走得快一定有古怪,大漢奸都雞飛狗走,暴徒仲繼續玩,繼續玩嘅就承擔責任

期待國安法國安局,讓香港繁榮穩定
8-)

水晶宮

二小姐 發表於 20-6-26 20:14

每個地方施政都有好有壞,暴徒就係暴徒,暴力就係暴力,犯法就 ...

天呀,麻煩你睇返我先前講咩,我完全冇話暴徒做得啱,或警察放催淚彈係錯,我完全唔係咁嘅意思。原先一回應我係回應樓上有人質疑點解紅十字會會出一個指引教人遇到催淚煙應該點做,所以我先話咩人都可能遇到,呢個係事實。我舉我親戚唔好彩嘅經歷做例子,你唔信我,OK,你求其 Google 都可以搵到一批「催淚煙入屋」而影響民居嘅新聞(唔止毒果有)。事實係一日有黑暴,一日都可能有催淚彈,咁唔通一般市民就唔使理如果自己或家人唔好彩遇到催淚煙應該點做咩?拜託啦…

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

EstrellaDamm 發表於 20-6-26 20:08
當然有閂窗啦。但可能衰在最初冇關冷氣 - 嗰時係八月。有味入咗屋。

嗰時算早期,後來有多啲報章及團體 ...

錯在唔講埋如何應付汽油彈啩。
就好似之前有宗教背景社福機構對小朋友只講警暴,做埋board, 但冇講黑暴,畀人感覺偏頗。

侯爵府

EstrellaDamm 發表於 20-6-26 20:40
天呀,麻煩你睇返我先前講咩,我完全冇話暴徒做得啱,或警察放催淚彈係錯,我完全唔係咁嘅意 ...

有催淚煙應該無事嘅,吸得最多嘅係警察,其次係暴徒,佢哋都無事

紅十字會應該做多啲指引,遇催淚煙,遇氣油彈,遇腐液等等點做

好多人要輸血,做手術都需要血,佢哋今次咁做就一定錯啦,因為一個人政見,少咗幾百人捐嘅血

我唔信你,點會俾支針吉落來,紅十字要做返啲嘢挽回公眾信心

8-)

大宅

I9528 發表於 20-6-26 06:55
已修正

雖然我唔認同該會處理手法,但因為咁而以後唔捐血,係好無謂

其實香港除咗紅+字,冇得去其他機構捐咩?

大宅

ibe 發表於 20-6-26 10:32
我都認同,明知道係去警察度,點會重掛住呢啲野?想大家難堪?
尊重自己等於尊重別人
...

佢哋唔識尊重人㗎,因為喺佢哋心目中警察唔係人。 但係又可以同警察傾偈溝通,咁佢哋唔係同類係咩呢?

大宅

一罐可樂 發表於 20-6-26 11:25
因為我信任抽血員係專業, 我至放心去捐血
一個心態唔正常嘅抽血員, 絕對有理由懷疑佢工作時, 會否出現報服 ...

我試過去抽血時撞正一個trainee,佢揾極都揾唔到我條血管,吉咗我6/7針,你都唔好話唔同。你試諗下D有心人士可唔可以唔小心搵唔到血管吉D警務人員或藍人多幾針,承受不必要嘅痛楚?

唔好怪我哋有呢D疑慮,因為佢哋有一班有同樣信念但毫無良知同人性同上同落,連普通人、阿婆阿伯都唔放過,一言不合就打到人頭婆血流嘅弟兄姊妹!

大宅

Myy4.myy4 發表於 20-6-26 22:23
我試過去抽血時撞正一個trainee,佢揾極都揾唔到我條血管,吉咗我6/7針,你都唔好話唔同。你試諗下D有心人 ...

唔痛*

珍珠宮

2024年龍年勳章

唔驚,叫果個吹雞叫200幻手足嚟幫手囉,200幻手足唔係唔幫手呀!
Minniemouse:-P

水晶宮

Myy4.myy4 發表於 20-6-26 22:13
其實香港除咗紅+字,冇得去其他機構捐咩?

其實真係冇。

侯爵府

每個地方施政都有好有壞,暴徒就係暴徒,暴力就係暴力,犯法就 ...

我都好同意冇雞邊有蛋個道理~
但d 警察當時真係,唉,我唔介意食催淚彈,我都明白佢地都係職責所在,但佢地上頭應該拉人唔係放催淚彈趕佢地走
等如放煙趕走曱甴(真曱甴),d曱甴一日唔死都會出返黎,梗係殺晒佢邊有可能放走?
咁多一定拉唔晒,仲好,拉d唔拉d, 分化佢地仲好

大宅

EstrellaDamm 發表於 20-6-26 20:08

嗰時算早期,後來有多啲報章及團體 ...

咁你只可以怪香港暴徒當道囉!咁你有冇出嚟譴責黑暴啊?你又支唔支持國安法啊

水晶宮

w88 發表於 20-6-27 00:26
咁你只可以怪香港暴徒當道囉!咁你有冇出嚟譴責黑暴啊?你又支唔支持國安法啊
...

都係嗰句,怪暴徒當道,譴責黑暴,唔通自己就突然唔怕催淚彈,或者永遠唔會遇上催淚彈咩?咩道理嚟㗎。。。

伯爵府

mandysio 發表於 20-6-26 07:16
其實作為專業人士,在工作時間應該要放低所有立場,所以不論係老師,醫護人員,唔係將自己認為岩的表面出黎 ...

無錯
呢啲就係對自己份工基本尊重
但偏偏好多所謂的專業人士都做唔到

子爵府

同意,話晒都是前高官,唔多唔少都仲有啲門路,知道今次立法的細節,咪在立法前跑出來割蓆囉。
只有黃十字會咁蠢,就算只掛一個襟章,都是表明立場,仲在人家主場上表明,個上司更加唔識處理,而家搞大件事,睇下仲有誰會捐血

子爵府

w88 發表於 20-6-27 00:26
...

紅+會最錯唔係出呢張垃圾,基於一間人道主義機構,係唔係應該印叫人唔好做暴徒,唔好隨街私了人,唔好製作汽油彈同炸彈呢!無暴徒咪無催淚彈囉!講d唔講d!

子爵府

kamkong 發表於 20-6-27 07:07
同意,話晒都是前高官,唔多唔少都仲有啲門路,知道今次立法的細節,咪在立法前跑出來割蓆囉。
只有黃十字會咁 ...

紅會今次唔交人出嚟就真係好難收場!

子爵府

janice_cat 發表於 20-6-27 07:49
紅會今次唔交人出嚟就真係好難收場!

佢交唔交人都死,交的話就得罪黃絲,啲黃人有仇必報仲死,唔交就得罪藍營,不過我哋可能嬲一陣就冇事,我估佢哋揀唔會交人

首頁

尾頁

跳至