產前產後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2020勳章

寶寶出世了~一邊方面很開心,另一邊終於明白別人說的失落感
寶寶在肚內9個月~
吾知點解~党得佢仍然係個肚入面甘~半夜會自己喊~自己咩都吾識~加上疫情關係~之前咩堂都取消曬‘咩都要自己上網睇~冇人教
可能因為甘~形成一種壓力~党得自己咩都吾識~對個BB吾好~好冇用~我同老公又冇請陪月,因為太貴了
所以所有都係自己處理~自己學
有冇人有同樣感覺?

大宅

會呀!新手媽媽一開始會有咁的心情,想和你講聲加油!
我知無論點,你都會係一個好媽媽,因為你係愛住BB的!

湊BB的野可以請教姑娘和家中長輩~
(我記得政府母嬰健康院係有個24小時的電話有勁多資訊)
都係餵奶、掃風、換片、沖涼、抱下咁,無咩其他野架喇~
坐緊月好難自己落手落腳湊,可以既話真係要老公請多啲假幫手,最好有咩親戚朋友都搵過來幫下拖。
因為坐好個月都好重要架~
祝福你地和BB!

別墅

喜洋洋888 發表於 20-6-26 06:52
寶寶在肚內9個月~
吾知點解~党得佢仍然係個肚 ...

加油

別墅

2020勳章

寶寶在肚內9個月~

樓主,你嘅失落感我好明白。我生之前,輕輕鬆鬆,皇后一般。生完之後,傷口好痛,不停餵奶換片,仲要無乜奶,又要泵奶,無覺好瞓。荷爾蒙又大上大落,情緒唔好。不過樓主放心,慢慢就會越來越好,初為人母需要時間適應,好正常。

呢段時間,老公一定要多幫手,如果有屋企人可以一齊幫手仲好!你可以爭取時間休息。

其實陪月唔係萬能,最後都要靠自己。我上一胎就係懶,信晒陪月,行咗D冤枉路。例如明明我有雙泵,佢叫我用單泵好啦!好在健康院姑娘叫我一定要用雙泵,唔好嘥時間。一路嘗試一路學就得㗎啦!呢度都有好多有經驗嘅媽媽可以俾意思你。加油!

大宅

寶寶在肚內9個月~

遇到有咩問題唔識,就上嚟問
心情唔靚掃苦,好多媽媽係細心聆聽者
諗唔明就要搵人開解,方法一定有
現在只係荷爾蒙分泌未回覆正常,心情有點落差,好快過,bb訓你就跟住bb小休,家務瑣碎,等丈夫回來先做,要夠精神照顧bb,努力

別墅

回覆樓主:

其實順產都會,我岩岩生完大仔頭幾日都唔會有時唔習慣無左個肚,岩岩起身果下唔記得左已經生左,摸下個肚先見記得“我已經生左喇”

大宅

我順產, 攰到無左個失落感. 但成日都會望住個B, 覺得好神奇, 就係呢舊野係我肚入面10個月? 佢點生活架?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊