婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

洋房

issactmaria 發表於 20-6-26 15:40
如日後有機會做奶奶時,仔及媳婦未有能力置業/租屋住,要求在你家同住,你會狠心拒絕還是欣然接納?
對我嚟 ...

你哋而家咪搵多少少錢儲起佢幫佢日後置業 畀少少首期幫手, 同佢講,有能力先好結,如果唔係到時自己年齡大, 仲要幫佢哋執手尾

大宅

如日後有機會做奶奶時,仔及媳婦未有能力置業/租屋住,要求在你家同住,你會狠心拒絕還是欣然接納?
對我嚟 ...

x2
不要攪我

大宅

對我嚟 ...

同你諗法差唔多,除非佢哋真係超級冇能力咁就唯有一齊住,但係都想佢哋盡量搬出去,相見好同住難

男爵府

koko333 發表於 20-11-29 23:05
你哋而家咪搵多少少錢儲起佢幫佢日後置業 畀少少首期幫手, 同佢講,有能力先好結,如果唔係到時自己年齡大 ...

依嗰唔係問題!

複式洋房

無能力買樓咪租樓囉。。起碼好過一齊住啦。。到時日日嘈交傷感情咪仲慘
世上有種最難處理既關係,叫婆媳關係。

禁止訪問

大宅

對我嚟 ...

絕對唔會同仔,新抱一齊住。自己已經受緊苦忍個99,無謂虐待人地個女,亦唔想個仔夾喺中間!

會支持佢哋租樓住,做男人,結得婚嘅,一定要自己有頭家,如果未有能力,麻煩有能力先好結婚!

大宅

Charliefunfun 發表於 20-12-1 11:27
自細會教落阿仔,無錢唔好學人結婚
請唔起工人唔好學人生仔
阿媽唔係mean, 而係話佢知咩叫現實

非常認同!長大成人,一定要自己攪掂。

複式洋房

對我嚟 ...

其實兩個人一齊俾唔出首期又租唔起樓,無能力又何必結婚!無謂害咗個女仔!
我會阻止佢哋結婚!

大宅

咪係囉,一定五會一齊住,最難頂係d媳婦嫁入嚟後,咩家務都五做,又要服侍多一個人,已經辛苦左成世,臨老都仲要禁辛苦。

男爵府

cheuklam.Lee 發表於 20-12-2 07:13
非常認同!長大成人,一定要自己攪掂。

那些痴奶奶住又成日怨奶奶嘅媳婦,好好反省吓!

禁止訪問

大宅

對我嚟 ...

我將來一定吳會同個仔和新抱住,仔都長大成人啦,仲痴住我一世咩?他自己應該租樓住,有能力去養自己一家人。做乜仲要靠父母?

男爵府

對我嚟 ...

相比仔同新抱,好似女同女婿返嚟住易接受d。

子爵府

EudyptulaMinor 發表於 20-12-19 01:13
相比仔同新抱,好似女同女婿返嚟住易接受d。

中國人觀念,引狼入室應該更加難接受吓嘛?

侯爵府

回覆樓主:

無謂喇
我做99自己屋企點亂自己話事
好過新抱入黎要重新適應佢,污穢少少上埋電視節目俾人話
放走個仔,放生新抱仔孫,放過自己
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

公爵府

牛年勳章

樓主, 18 歲去排公屋, 未雨綢繆

男爵府

CMMANDY 發表於 20-12-21 21:33
樓主, 18 歲去排公屋, 未雨綢繆

敢又唔駛!

男爵府

breadcheung 發表於 20-12-19 12:06
中國人觀念,引狼入室應該更加難接受吓嘛?

應該係女婿難接受啫~
感覺上外父外母唔會期待女婿做家頭細務,冇咁多磨擦,男人又通常唔會對屋企環境有太多挑剔。

首頁

尾頁

跳至