夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

TseU 發表於 20-6-26 23:05
回覆 five555 的帖子

不過我平時已經冇點去關心佢,冇問佢返工啲野,大家好似各有各生活,因為我唔想格硬 ...
我明你,有時我都會有你呢種感覺,一個人出街或一個人響屋企,會好開心好放鬆,但一見C6,就不其然忟和精神緊張。 我自己心知好難長此咁樣落去。

男爵府

回覆樓主:

我明,我老公都係咁,以前我媽咪成日話幫我湊一陣小朋友,又有工人,叫我地去拍拖睇下戲,去旅行都得,但c6係覺得無聊,兩公婆屋企對住講乜都得,點解要出街仲勞煩埋老人家?轉個頭佢又會約朋友去食飯飲酒打麻雀,可能我悶掛,但佢係中意一得閒同人飲酒打麻雀,我唔中意呢d,搵佢傾得多都係話我冇事搵交嘈。星期日咪一家陪仔女幾個鐘囉,反正前一晚佢去飲酒都訓到中午起身,夜晚又話約朋友食飯
我方法就係比佢更冷漠,唔理佢半夜幾點返,總之我照訓,唔會等佢門,佢係feel到我越來越冷淡,有時主動同我講下野 但佢講我就答下,唔會有咩驚喜,反正佢份人本質係唔會變

翡翠宮

回覆樓主:

老老實實,佢無feel你點迫都迫吾到 feel出黎

複式洋房

TseU 發表於 20-6-26 17:05
發覺同老公關係愈來愈生疏,我覺得我自己對佢已經冇晒感覺.. 有成1年幾冇掂過大家.. 因為奶奶老爺黎左同我 ...

唔好意思,睇咗你嘅你老公嘅反應直覺話俾我知你老公出邊有第二個女人囉!
一对恩爱嘅夫妻就算工作几忙碌,見到大家都是甜蜜的。有冇行埋一齐系另外一回事。互相之间彼此嘅活动系感受到大家仲爱唔爱对方,心中有冇对方,佢呢一種反应以我嘅直覺, 佢出边有另外一个! 你先觀察左呢件事,再作決定!

大宅

其實我同樓主都一樣,婚後一直都係同老爺奶奶一齊住,生左個女之後,完全係冇二人相處的時候,耐到完全都唔記得兩人一起出去餐台腳係幾時,感情淡如水,佢每日收工回到家大家講野冇超過五句,最近疫情我失業個女佢都唔幫我湊下,我心知對他已經冇左愛,因為小朋友大家才勉強一齊!

洋房

講真,我自己呢幾年都係同老爺奶奶住,又係最近生左第二胎,老公放工又係好少理我,食完飯走去打機,臨訓先過黎訓/間唔中傾幾句咁,又係成日鼠出去同fd玩,但我地感情仍然好好,我覺得都冇乜野,而且你老公未必係唔想理你,有時有啲男人野同女人始終冇咁易傾。

或者男人就係咁,可能兄弟搭個博頭就已經ok,唔似女人咁多野講,佢有維繫過都好丫,至少有將你講既野擺心度,同去做,打回原形可能佢覺得佢夜返已經好累好累,或者覺得你湊b已好辛苦,想你休息多啲加上佢自己都冇精力再同你親密掛,呢個需要你地2公婆去溝通,而唔係各有各做。

我好少問我老公工作既事,反正我都唔識,但我覺得你可以問下你老公夜返既原因,你唔想關心可能係因為你變左心,又或者你冇信心去維繫先唔去問,我唔知你老公做邊行,但我老公做個行真係好累,耐唔耐我就幫佢按摩,你想維繫就要主動啲呀,搵日佢放假同佢認真傾下,當傾計咁傾,情緒好啲又易傾啲。

別墅

TseU 發表於 20-6-26 17:05
發覺同老公關係愈來愈生疏,我覺得我自己對佢已經冇晒感覺.. 有成1年幾冇掂過大家.. 因為奶奶老爺黎左同我 ...

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實點解咁多人認為結左婚之後
淨返就係柴米油鹽
淨係得返忍
「唔係大問題咪忍左佢囉忍下忍下好快就一世婚姻係咁架啦」
時間咁寶貴
點解要花時係「忍」上面???

男爵府

跳躍精靈 發表於 20-7-9 15:18
其實點解咁多人認為結左婚之後
淨返就係柴米油鹽
淨係得返忍

唔係結左婚後淨係得返柴米油鹽。係結左婚後要管柴米油鹽磨滅左浪漫。白雪公主點解可以happily everafter?因為佢係公主,未生仔又唔使管柴米油鹽咯。
尤其是喺香港做女人一啲都唔易,不少女人係在職媽媽,錢又搵得唔少過男人,又要返工又要管細路,管柴米油鹽,仲要處理婆媳關係,真係好辛苦。唔好話浪漫,連自己基本既需求都已經放到最後。浪漫?食得架?

伯爵府

TseU 發表於 20-6-26 23:40
回覆 cecelc 的帖子

以前一星期都有1次,不過自從我陀第2胎後就掂都冇掂過.. 佢都係自己解決,又冇要求我 ...

會唔會佢覺得你好易有,所以佢唔想同你做怕生有第三胎,同埋你c6幾多歲?因為年紀大左同壓力大左都會影響性慾

侯爵府

回覆樓主:

對方喺點你改變唔到
不如諗下自己可唔可以擴闊圈子或搵份工作來識多啲人
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Huuu 發表於 20-7-10 15:37
對方喺點你改變唔到
不如諗下自己可唔可以擴闊圈子或搵份工作來識多啲人
...

民房

回覆 honeybid2 的帖子

絕對贊同,我非常有同感,已結婚7年,淡如死水,想離婚好耐,為左個女一直忍

大宅

悶 冇feel就真係要放手
搵d新既衝擊

大宅

lakafai918 發表於 20-10-20 01:48
回覆 honeybid2 的帖子

絕對贊同,我非常有同感,已結婚7年,淡如死水,想離婚好耐,為左個女一直忍 ...
我想問下,係幾時開始淡? 應該係由漸漸淡開始架嘛,唔會突然淡嘛~

大宅

TseU 發表於 20-6-26 22:43
回覆 mimi987 的帖子

因為最近生左第2件,需要奶奶老爺過嚟幫手湊B,其實我係好唔想.. 不過又冇辦法..

成年冇掂過大家,但係又生第二件? 你大肚嗰時佢梗係唔可以攪你啦! 最重要係 你啱啱生咗第二個,就話想離婚,有啲奇怪

男爵府

回覆 TseU 的帖子

我同你一樣咁嘅CASE, 但係我地係冇老人家一齊住. 佢冇掂我一年幾, 零交流零關心, 惟一嘅交流就係佢點我幫佢做野. 最後我覺得有老公等於冇老公咁, 就選擇同佢分開左了

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至