自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

湘 發表於 20-6-27 10:27
為什麼神容許撒旦作惡?

神當然有能力隨時丟撒旦落火湖,但要顧及的事不簡單。當時是神給了人類世界的管轄權,雖然夏娃受撒旦迷惑,但都係佢自願犯罪行惡,阿當又自願和她食那分辨善惡樹的果子,結果不單犯了罪,也是將這世界的管轄權交到撒旦手中。神會取回這管轄權,但祂做事有規有舉,有些事要先發生, 例如主耶穌基督必須降生地上,成為贖罪祭,而且祂因著恩慈給更多的人充分時間去悔改,之後才會返來收拾撒旦和硬頸不肯悔改的人。

子爵府

jyjy1684825 發表於 20-6-27 11:00
你睇下今年嘅通勝啦.

我唔係好明你想講甚麼?Anyway我不會迫任何人信,也請你尊重其他人的信仰。

侯爵府

個人覺得
所有神神怪怪都係比人精神寄托

男爵府

世上無奇不有, 我信神存在, 但 聖經所寫唔一定正確, 因為聖經都是人所編寫會加入好多個人諗法..

就基督教好, 天主教. 我覺他們的神不會是慈愛, 公平, 全能. 反面從聖經中側面睇得出那個神是獨裁者. 能力範圍中東一帶.

點解咁講因為阿當夏娃唔聽就趕出伊甸園, 摩西曾唔信佢, 就唔俾佢入應許之地, 亞伯拉罕老婆又係唔聽話, 回頭一看, 看到神毀滅所多瑪和蛾摩拉, 就變做鹽像. 呢D就唔係大家所講順我者生, 逆我者亡.

同樣神叫得所多瑪和蛾摩拉為罪城, 點解後來又唔毀滅埃及, 埃及咁樣虐待佢D子民,

當然信佢就會話呢D係神俾佢考驗, 唔毀滅係慈愛...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

如果神創造每個人都一樣,咁呢個世界應該只係機器人。因為有思想,所以向好同壞好睇本質同成長時的教育/培養。

阿當+夏蛙本來係伊甸園生活得不錯, 受到蛇的引誘....去偷食蘋果, 神先要逐出樂園....

恐龍開始應該係草食的動物,進化到有肉食類.............

如果所有生物都係草食類,又會唔會衍生另一個問題??

我信聖經故事,從未唸過要睇到神蹟來看心態先去信。(未信時都聽講好多人講奇蹟...神會用一種足跡去令你去信的)

挪亞係木造, 經唔經歷到40日的洪水呢個問題; 等於問神復活係咪真??裹屍布??

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

[quote4]Steveston 發表於 20-6-27 08:34
一個殺人重犯喺監獄中聽咗傳道領埋洗,真係可以赦免晒佢之前犯既罪?假如受洗後即刻死埋到 final judgement ...[/quote]

我冇宗教信仰,但屋企有佛教徒。食素既關係,佢d 信神既朋友有時會揶揄佢宗教,佢唔會駁佢地,但佢身邊人就睇唔過眼,話佢地真係方便啊唔駛修身,唔理做過d 乜,死前話信就得喇

侯爵府

carrieylaa 發表於 20-6-26 21:07
我曾經都懷疑過聖經所寫嘅,我問教會的姊妹,我問佢,點解咁信聖經所寫?唔畀佢假?當時位姐妹答我係:今時 ...

聖經預言正在一個又一個應驗,從舊約時代,已應驗有一位彌賽亞降生世上

男爵府

牛年勳章

Tuscany 發表於 20-6-27 11:10
神當然有能力隨時丟撒旦落火湖,但要顧及的事不簡單。當時是神給了人類世界的管轄權,雖然夏娃受撒旦迷惑 ...

神無所不知,應該知道人會受撒旦引誘,為什麼不一開始滅了它?

侯爵府

Annyiu 發表於 20-6-27 11:00
樓主,我有你一樣疑問,點解基督徒大口食肉但一點罪疚感也沒有?可鄰的小動物失去了家庭自由。
我問過幾個 ...
信乜教都可選擇食物喎
例如不再食魚翅
除非有個教一定要你食肉姐係咪?

伯爵府

2018母親節勳章

Tuscany 發表於 20-6-27 11:10
神當然有能力隨時丟撒旦落火湖,但要顧及的事不簡單。當時是神給了人類世界的管轄權,雖然夏娃受撒旦迷惑 ...

有冇D關於末世嘅資訊?我 n年冇返教會亦少接觸b/s,懶。啟示錄又好深!
記得以前有人話啟示錄冇提美國,當真?
嗰陣聽到咩東方會有二萬萬兵,覺得中國冇乜可能,估諗唔通係日本?但係而家中國已崛起。

珍珠宮

jyjy1684825 發表於 20-6-27 11:00
你睇下今年嘅通勝啦.

唔好介意, 其實我本來只是詢問吓大家對挪亞方舟的想法.

以人類的智慧, 對遠古而來的歷史都有很多疑問, 每個人都有不同想法, 即使想法不一, 但求和而不同

珍珠宮

減齡達人勳章

湘 發表於 20-6-27 11:37
神無所不知,應該知道人會受撒旦引誘,為什麼不一開始滅了它?

對。

既然神已經預知有魔鬼作惡,最終會收消滅佢哋,神又無所不能,點解唔即刻消滅魔鬼,還掂都係要消滅

大宅

HKITMan 發表於 20-6-27 11:42
信乜教都可選擇食物喎
例如不再食魚翅
除非有個教一定要你食肉姐係咪?

為何神容許人和動物吃肉咁殘忍?自己有選擇權是對的
但這個回答並沒有真正答了以上問題

子爵府

Tuscany 發表於 20-6-27 10:15
唔好客氣基督徒被提後, 地上會立立亂,之後敵基督出現(啟示錄第一個印開啟,在啟示錄第六章),七 ...

唔係基督徒,就要被拋入火湖

男爵府

KTKTKT5 發表於 20-6-26 03:16
我以前有信過基督教, 但後來因為睇到非洲大自然獵食, 一群鬣狗活生撕生咬一隻小鹿, 而且種種被獵食的小動物 ...

我本身係天主教, 所以我諗我信嘅. 但你所提嘅沒公平, 沒正義的世界, 可能根本就係咁. 聖經有冇話世界係公平呀, 好似冇喎. 我番讀幾次創 世 紀, 都覺得好多唔公平架, 我都一頭以疑問

公爵府

KTKTKT5 發表於 20-6-26 19:16
我以前有信過基督教, 但後來因為睇到非洲大自然獵食, 一群鬣狗活生撕生咬一隻小鹿, 而且種種被獵食的小動物 ...

n年前,地球可能有一埸浩劫,外星人(地球人眼中神)想拯救人類而造方舟。
我覺得耶稣、佛祖等,全是異度空間的高級生物,在地球不同處進行各類活動。。。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

侯爵府

Tuscany 發表於 20-6-27 11:14
我唔係好明你想講甚麼?Anyway我不會迫任何人信,也請你尊重其他人的信仰。
...

我發覺通勝也很偉大,不亞於你的聖經.

侯爵府

KTKTKT5 發表於 20-6-27 11:58
唔好介意, 其實我本來只是詢問吓大家對挪亞方舟的想法.

以人類的智慧, 對遠古而來的歷史都有很多疑問, 每 ...

我信有, 但不信那麼神...話.

珍珠宮

減齡達人勳章

linchan 發表於 20-6-27 12:16
我本身係天主教, 所以我諗我信嘅. 但你所提嘅沒公平, 沒正義的世界, 可能根本就係咁. 聖經有冇話世界係公 ...

重點係既然神是慈愛,又無所不能,一開始創造世界就可以造一個完全公平公義的世界。

男爵府

首頁
23456...9

尾頁

跳至