自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

公爵府

BK Milk勳章

湘 發表於 20-6-27 23:52

其實亂倫係我哋人類好後期加上去, 就係想區分人和動物 ,及想防 ...

但人類同動物基因唔同,近親會出現問題bb,但係聖經全部冇講,只講到邊個後代好似等血緣淡化哂先。

男爵府

牛年勳章

auhiyo 發表於 20-6-27 23:56
但人類同動物基因唔同,近親會出現問題bb,但係聖經全部冇講,只講到邊個後代好似等血緣淡化哂 ...

其實我哋中國嘅古代都有仔娶媽媽做老婆。 其實呢啲嘅鄰裡關係係人類一直嘅演變。 如果我哋退返去蠻荒時期,呢D關係應該係唔會好似而家訂得咁清楚。 就好似何鴻燊可以有四個老婆,我哋而家就唔可以呀

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

當人口少,要繁育嘅時候,就唔會有呢啲咁嘅條文縟節。 最初嘅開始係母系社會 , 後來先變成父系社會。另外 ,古代為咗耕作要多生男丁,所以一個男人有好多老婆, 呢啲同今日嘅世界嘅道德理論都唔一樣

公爵府

我一向信唔到,如果有神,點解有d好慘好慘好慘既事發生,話係試煉?就算點祈禱都冇用

伯爵府

湘 發表於 20-6-27 23:45
但之後收集地上嘅食物醉可以放滿12籃

果個阿sir好攪野,佢話啲人飽不特止,仲反胃嘔到一地都係,掃埋總共裝滿12個(?)垃圾桶。

stagea    發表於 20-6-29 12:26
Farfetchhyt    發表於 20-6-29 09:31

子爵府

2024年龍年勳章

如果相信,何用眼見?
你見到的,又代表一定真嗎?

Life must go on

子爵府

2024年龍年勳章

KTKTKT5 發表於 20-6-26 19:16
我以前有信過基督教, 但後來因為睇到非洲大自然獵食, 一群鬣狗活生撕生咬一隻小鹿, 而且種種被獵食的小動物 ...

地上又不是天堂
點解要用天堂標準看世界?

Life must go on

子爵府

湘 發表於 20-6-27 11:37
神無所不知,應該知道人會受撒旦引誘,為什麼不一開始滅了它?

Good question,聖經好像無明確講明點解唔一早就KO左撒旦,不過我聽過有解經家說神不將我們做成一個機械人咁,反而給我們自由意志,讓我們選祂還是撒旦。因為經過掙扎而作出的選擇更加珍貴,或者好像小孩子跌倒後要學識爬番起身,那麼我們才能從錯誤中學習,靈性越來越強壯成熟。神要的是甘心樂意的跟隨佢,而不是在無選擇下作出無可耐何的決定。

神滅撒旦很容易,不過神創造出來的東西都是永恆不滅,或者說神不會滅左佢,所以撒旦的結局不是被滅,而是在火湖裡永遠受苦。

子爵府

etoile 發表於 20-6-27 11:47
有冇D關於末世嘅資訊?我 n年冇返教會亦少接觸b/s,懶。啟示錄又好深!
記得以前有人話啟示錄冇提美國,當 ...

啟示錄無明確講美國,但有提巴比倫,不過當時巴比倫已經被滅,所以聖經所指的應該是另一個"國家"。有些人估是美國,也有人估是梵蒂岡。至於那二萬萬兵,有人估是中國,也有人估是中東幾個國家,我們現在其實不容易肯定是誰,不過是中國的軍事實力應該比那些中東國家加起來還要強。

大宅

KTKTKT5 發表於 20-6-26 19:16
我以前有信過基督教, 但後來因為睇到非洲大自然獵食, 一群鬣狗活生撕生咬一隻小鹿, 而且種種被獵食的小動物 ...

我都有好多問題唔明,但我覺得一切係由夏娃引誘亞當食禁果開始,罪已入到我心呱。

男爵府

牛年勳章

Tuscany 發表於 20-6-28 10:34
Good question,聖經好像無明確講明點解唔一早就KO左撒旦,不過我聽過有解經家說神不將我們做成一個機械人 ...

謝謝你嘅解答,讓我認識更多,我本身都係基督徒,但係真係有好多唔明白

子爵府

fayefa 發表於 20-6-27 12:06
唔係基督徒,就要被拋入火湖

我明白你的疑問,我們要攪清楚的是,甚麼叫做信耶穌?信耶穌不只是話佢係神/神的兒子,不是做一堆宗教儀式例如去教會崇拜,唱詩歌聽道就是信耶穌。第一樣非常重要的事就是讓耶穌幫你處理罪的問題。未信耶穌前我們的靈魂就好像生了癌症腫瘤,惡化下去我們的靈魂一定唔掂,耶穌就是那個唯一能夠消滅侵害你靈魂癌細胞的醫生。神是全然公義聖潔,有罪的人不能與祂同在一處,那麼我們的罪無處理好,便不能去天國,因為那是神所在的地方。火湖原是為撒旦和牠的手下造的,不是為人類而做。但有些人堅決不肯認罪悔改信耶穌,以致佢地的罪沒有耶穌基督為他們擔當,所以佢地的結局就是去那裡。神自己來到世間,成為人的樣式,為擔當我們的罪上十字架受死(因為犯了罪都要獻贖罪祭以贖其罪),我們所做的,就是認罪悔改,並接受祂為我們的救主。

我不是說一信了主便成為聖人不會再犯罪,而是信了主之後一生都與祂保持親密的關係,越來越像耶穌,越來越少犯罪。當我們犯了罪的時候,只要不是慣性犯罪(即是悔改完轉頭又故意去犯罪),耶穌亦會原諒我們和為我們代禱,叫我們所犯的罪得到赦免。成聖是一個一生之久的過程,當我們仍然活在這世上就會遇到困難或痛苦的事,但我們能夠有平安和看得到永恆。

子爵府

湘 發表於 20-6-28 15:43
謝謝你嘅解答,讓我認識更多,我本身都係基督徒,但係真係有好多唔明白
...

不用客氣,大家都是主內姊妹,我自己都有很多不明白之處,需要努力學習

子爵府

jyjy1684825 發表於 20-6-27 12:20
我發覺通勝也很偉大,不亞於你的聖經.

你當然可以有自己的想法,只是我想問,你有沒有仔細深入研究過聖經?你的意見或比較是建基於甚麼之上的?

伯爵府

chocolatebean 發表於 20-6-26 19:43
我信聖經

突破盲點 [/smil
Agree

子爵府

11B 發表於 20-6-27 23:18
咩呀!你無發覺有好嘢發生時就叫恩典,有衰嘢發生時就叫試煉同埋上帝俾你嘅功課咩!生個資優生就係恩典獎 ...

每年感恩會係團契一年一度的哂命時間,在坐無野感恩的人,都要企在台上將患難化作恩典 。我以前己經覺得奇怪。

大宅

jtw_ki 發表於 20-6-26 19:35
世界之大,無奇不有,我對任何神秘事物都抱持一個開放嘅態度。我信有神嘅存在(不論咩神),但我覺得佢地有 ...

我也覺得似外星人

子爵府

神給人自由選擇,但又不停咁多誘惑,真係唔明白,如果神咩都唔做,唔好創造世界就無事發生,無人類,無動物,無需要受苦。

子爵府

germany 發表於 20-6-27 17:38
好多謝你在這裡分享,啟示錄真係好難睇得明,你講得好清楚
基督徒被提嘅意思係咪被神接走?即係會有 ...

感謝你的支持,我依然有非常多的事需要學習。被提(rapture)的意思是snatch away,是忽然被神取去唔見左。不過我自己相信不是每個基督徒都會被提,因為實在太多稱呼耶穌"主呀主呀"的"基督徒"沒有重生。他們仍然係過著自己的生活方式,思想或性格毫無改變,常常故意犯罪,忽視耶穌基督的救恩。

馬太福音7:21-23裡耶穌說:

"凡 稱 呼 我 主 阿 、 主 阿 的 人 、 不 能 都 進 天 國 . 惟 獨 遵 行 我 天 父 旨 意 的 人 、 纔 能 進 去 ...........當 那 日 必 有 許 多 人 對 我 說 、 主 阿 、 主 阿 、 我 們 不 是 奉 你 的 名 傳 道 、 奉 你 的 名 趕 鬼 、 奉 你 的 名 行 許 多 異 能 麼 。我 就 明 明 的 告 訴 他 們 說 、 我 從 來 不 認 識 你 們 、 你 們 這 些 作 惡 的 人 、 離 開 我 去 罷 。"

在這裡"認識"這兩個字,希臘原文的意思是有親密的關係。所以我覺得雖然會有人從地上消失,不過不會是一大班人。在舊約,以諾和先知以利亞都是未死就被神接走的。

珍珠宮

減齡達人勳章

湘 發表於 20-6-27 23:42
因為我經歷過 ,醫生也束手無策嘅時候,但係短短嘅祈禱, 即刻沉睡,睡醒完全好起來,可以落床捉棋。
...

拜其他神佛都有好多人見證拜完好返。
咁點解其他神佛的奇蹟就是假是魔鬼誘惑人, 而基督教的奇蹟就是真是神蹟?

首頁
45678...9

尾頁

跳至