自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我讀咗7年基督教學校,7年天主教學校,個個星期上一堂宗教課,但我都唔信。

特別係基督徒,教徒很假,即所謂大愛。
親戚有家基督教徒,成日講耶穌。

珍珠宮

dleelm 發表於 20-6-29 09:30
知有魔,又繼續創造世界,但又不能停止魔鬼對人的誘惑,令人受苦。

我覺得人類對自己解釋唔到嘅野形象化,聯想出好多故事。後來發現呢個故事對打仗掠奪好用,就傳銷式發揚光大。撒旦只係人嘅心魔,如果有神,唔會係人形啦,意識都可以做好多事,無須要軀體限制住自己。人通常有想像跟自己相似的聯想。

子爵府

dleelm 發表於 20-7-2 07:50
多謝你。你是一個好善良的基督徒。我明白每個人都有價值,唔會無端端在世界上,我心入面的問題已經在其他宗 ...

不要客氣,願有一天你會明白神對你的愛。

琥珀宮

Tuscany 發表於 20-7-2 03:40
你自己話"動物是一個咩角色?只係供人所食的食物,或祭壇上的祭品?" ---> 我已經答左你動物是大自然生態系 ...

神都要試探阿拉伯罕嘅忠誠,我凡人一個,邊知佢心意?所以咪問囉,根據所知去問,你話我估就估啦!

我冇講到動物嘅血可贖罪喎,只係講獻祭係古代阿拉伯嘅事,點解同我意思差異咁大?我亦冇講話咩動物都用嚟獻祭吖,咪講咗羊與鴿係普遍祭品囉。

咁挪亞上方舟,每類動物只帶一對雌雄,咁其他果啲動物點呀?動物會作惡嗎?

信神嘅人上天堂,魔鬼被封火湖?動物原來都可在神的國度;冇末日?咁大審判後又點?咁唔信神又不作惡,甚至為善嘅人又點呢?不懂聽人話、冇機會聽《聖經》道理嘅動物都有咁好待遇咯。

子爵府

SandyKL 發表於 20-7-2 21:30

神都要試探阿拉伯罕嘅忠誠,我凡人一個,邊知佢心意?所以咪 ...

一路以來你都是說"動物",而無指明是那些動物,所以很難不誤會你係指所有動物。你的確無提過贖罪,只是你說"(動物)只係供人所食的食物,或祭壇上的祭品?" 這是一個的謬誤,因為實情完全不是這樣,所以我覺得需要指出來。動物的確不只是供人類食,或作祭物之用,也不是所有動物都能夠用作獻祭。你又話"阿伯拉罕唔會做一啲上帝唔鍾意嘅事啩",所以就解釋獻祭是甚麼一回事,因為獻祭是一個犯罪後用來補救的基制,不是神喜歡不喜歡的問題。你提左好幾次用動物做獻祭,咁用動物獻祭是和贖罪有很大關係,這些都是回應你的提問。

"咁挪亞上方舟,每類動物只帶一對雌雄,咁其他果啲動物點呀?動物會作惡嗎?"---> 如果你指的是所有動物,那麼這個理解也是錯的,因為創世紀第六章講,潔淨的牲類,要帶七公七母,不潔淨的牲類才帶一公一母,天空中的飛鳥也要帶七公七母。如果你有睇世紀第六章開頭,就知道墮落天使混亂人類基因。而你可能不明白的是,墮落天使和人類女人生下來的, 是體形巨大兼且食人的怪物 (中文聖經這裡翻譯為偉人,其實是指佢地身形巨大, 英文是giants,或nephilim),而墮落天使也混亂動物和植物基因 (以諾書有講),所以這些混種怪物必須被毀滅。所有進入方舟的動物都是神挑選,基因純淨,佢地自己來到隻方舟度進入去,唔係挪亞自己去捉住返來的。

咁大審判後又點? --->最後一個審判是白色大寶座的審判,啟示錄20:12-15說:

"[size=14.6667px]我 又 看 見 死 了 的 人 、 無 論 大 小 、 都 站 在 寶 座 前 . 案 卷 展 開 了 . 並 且 另 有 一 卷 展 開 、 就 是 生 命 冊 . 死 了 的 人 都 憑 著 這 些 案 卷 所 記 載 的 、 照 他 們 所 行 的 受 審 判 。
[size=14.6667px]於 是 海 交 出 其 中 的 死 人 . 死 亡 和 陰 間 也 交 出 其 中 的 死 人 . 他 們 都 照 各 人 所 行 的 受 審 判 。
[size=14.6667px]死 亡 和 陰 間 也 被 扔 在 火 湖 裡 . 這 火 湖 就 是 第 二 次 的 死 。
[size=14.6667px]若 有 人 名 字 沒 記 在 生 命 冊 上 、 他 就 被 扔 在 火 湖 裡 。"

"咁唔信神又不作惡,甚至為善嘅人又點呢?" ---->如果我哋用自己的標準去量度人,那麼有些人是好人,有些就是壞人,但人睇人係睇外貌,神睇人是睇內心,現在人心詭詐,係咪真好人邊個知?理論上可以話善人/無犯過罪的人應該可以去天堂,但有邊個能夠係神面前講自己從來無犯過罪?(有解經家認為神志/志力有問題的人, 神是不會要他們為自己的行為負責) 神就是看罪看得這樣嚴重。

無聽過福音的人又怎樣?神不會將不屬於地獄的人丟進去,入得去的都是應該入去的,將來的審判會是公平的。羅馬書2:12-16說:

"[size=14.6667px]凡 沒 有 律 法 犯 了 罪 的 、 也 必 不 按 律 法 滅 亡 . 凡 在 律 法 以 下 犯 了 罪 的 、 也 必 按 律 法 受 審 判 、
[size=14.6667px]( 原 來 在   神 面 前 、 不 是 聽 律 法 的 為 義 、 乃 是 行 律 法 的 稱 義 .
[size=14.6667px]沒 有 律 法 的 外 邦 人 、 若 順 著 本 性 行 律 法 上 的 事 、 他 們 雖 然 沒 有 律 法 、 自 己 就 是 自 己 的 律 法 .
[size=14.6667px]這 是 顯 出 律 法 的 功 用 刻 在 他 們 心 裡 、 他 們 是 非 之 心 同 作 見 證 、 並 且 他 們 的 思 念 互 相 較 量 、 或 以 為 是 、 或 以 為 非 )"

侯爵府

人類本身有宗教需要
不用攻擊其他人的信仰,只要那信仰向善的便可
人地有冇嚴格唔食牛肉或爭幾多才達標人地事,

我覺得該人只要因此能改善一部分已好好

大宅

carrieylaa 發表於 20-6-26 21:07
我曾經都懷疑過聖經所寫嘅,我問教會的姊妹,我問佢,點解咁信聖經所寫?唔畀佢假?當時位姐妹答我係:今時 ...

應該掉番轉講,點解神或耶穌唔會係呢個證明到事實既時代出現呢?

男爵府

回覆樓主:

no

大宅

我唔信聖經故事
但我信聖經係借故事導人向善
好似方舟的故事係人類貪婪的結果係會俾上帝殺滅

男爵府

回覆樓主:

創世記時,會殺羊獻給神,我覺得好殘忍

首頁

尾頁