自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

諗起就會喊。
不過,生活忙嘅時候,唔會諗起。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 joey.mama 的帖子

父母走反而唔及老公走,父母都一把年紀先後走左,當下一定係唔捨得,但父母相隔幾年走,都覺得佢地有個伴,雖然佢地一世歡喜冤家,日嘈夜嘈,我都擔心亞媽仲係咁惡死下下炳我老子,但都希望佢地係另一世界安好,但老公就唔同,佢一個人就咁擺低我就移民去火星,唔知仲要孤獨幾耐我先去陪佢.
都9年啦,我hea左3年幾,日日話好攰咩都唔做,唔郁,好似有病咁,果時一個人住,望下張相又喊下,食又唔想,真係不似人形,到個細孫出世,個女返來坐月,之後湊個孫慢慢情緒好左,有返動力,有D節日,或有時鬧情緒都會鬧下佢,做咩咁就走左去,不過有時要出個孫去玩就會同佢講,明天唔好落雨呀,又唔好太曬呀...第二日就會心情好靚出去玩架啦.
<br><br>

禁止訪問

子爵府

我三年前爸係急病走,由入醫院到走二十四小時都唔夠,佢離開後我地成家都接受唔到,不過我就同自己講,我爸雖然走得好突然,起碼無咩痛苦。 我自問盡孝,老豆係起碼都有十年退休後都可以歎下。我亦深信佢死後會去一個更美好既地方,正面諗,人死唔一定係件苦事,可能更開心呢。 係在生既人會好掛念佢者。 我而家雖然都有掛念同傷感 但唔會覺得心痛。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

joey.mama 發表於 20-6-27 04:32
如題

睇時間醫生

男爵府

joey.mama 發表於 20-6-27 10:10
這12年裡,你自己一直也很消沉嗎?還是能如常生活?

只要提起爺爺就消沉 ,憂鬱。

男爵府

時間同令自己忙啲囉,咁身邊仲有其他家人要照顧,同自己講唔可以「林」....

最重要對在世身邊家人好啲,唔會後悔

男爵府

我爸62歲時走左,我媽日喊夜喊,失去老伴,我媽又唔識字,以往咩都靠晒老豆,朋友都唔多個。

我d亞哥家姐完全無理佢感受,日間個個返晒工,佢係屋企坐,喊到夜晚等我地放工,我唯有向公司提出返半日,出半份糧,維持左幾個月,同佢講每日中午放工返去陪佢食飯,俾d野佢做,有所記托。亦帶佢去老人中心,幫佢填表,參加活動,識多d街坊做朋友,下午鼓勵佢去同呀婆仔打下紙牌,屋企既家務等我做,用時間慢慢佢就走出傷痛。

男爵府

joey.mama 發表於 20-6-27 10:06
我午夜夢迴見到佢,大部份都是陪佢見醫生的畫面,或是他在夢中告訴我,佢沒有死去,是假的
...

我都好難忘記我爸走前既情況,不停叫痛要出院,
食唔到野,成咀損晒,醫院突然打俾我話佢唔得啦,去到我地齊人佢就走左,仲流左一滴眼淚,三年了我仲好記得,我覺得自己照顧得佢唔好

所以我之後辦喪事時盡力做好,而家就照顧好媽媽,唔好回望太多,發生左改變唔到,沉溺在入面都幫唔到佢,佢都想你以後生活得好

樓主,加油(emoji)(emoji)

子爵府

joey.mama 發表於 20-6-27 10:41
對,在我身邊的家人一樣的痛,我很心痛,因為我冇用,我應該要正面把他們拉返上嚟
這也是我該做的 ...

真的要振作,再難捱,又要撐過去啊,家人都需要你的支持和愛。。一定可以的,加油!

大宅

回覆樓主:

要時間來沖淡的,我爸去了三年,一開始我好唔慣,我乜事都會問老豆意見的,又會講自己返工嘅事佢知,突然間唔系度,屋企事無大小乜都我決定,啊媽又以為我要同佢爭老豆嘅遺產,同我吵大鍋,寧願信外人都唔信我,仲趕我地一家走,加上突然發現自己乳房生咗幾粒纖維瘤,個陣真的覺得天要塌落來了,晚晚都訓唔到,晚晚都以淚洗面,精神狀態好差,發癲鬧女鬧老公,再後來一家人去旅行散心,開始有好轉,起碼唔會成日咁灰,上網搜索話b雜會令到個人無咁抑鬱,同埋飲玫瑰花茶解氣鬱

男爵府

我,3X 歲。

三年前末期腎衰竭爸爸病危在深切治療部,斷氣那刻,我剛剛確診患旱見癌症老公在他耳邊說:「放心,我會睇住 XX (我名字)。」

半年後,老公癌症在同一醫院去世,半年内我在同一醫院殮房接走他們、同一火化場送他們最後一程。周邊人說我如何能撐、如果他們是我已一早撐不住等等的空泛說話。其實煮到來就必須硬食,無得揀!

之後申辦老公遺產時,他家人態度突然 180 度改變,對我極不友善,甚至無理出口駡我。我如夢初醒、對他們很失望,原來結婚六年所謂融合相處只基於我老公這中間人,說當我是女兒般一家人看待都是假,人走茶涼是定律。

接著我又入同一醫院開腹做大手術,手術本應在他們俩去世那年預約做,我推了又推,因家裡不能同時有兩個需被照顧的病人。還記得三年前老公說:「幾時去醫院?我同你去醫院復診」…… 結果當然無機會陪我復診、手術出入院。

今年已過三年,我想說時間真是最好良藥。我仍住在舊居、沒有找過任何輔導、家居大小事由以前老公一手包辦,到由我全數接手,只有同路人才能明白。

侯爵府

奶奶突然走咗,大家好努力趕去醫院,可惜冇人趕得切見佢,大家都好堅強好正面,永遠記住佢開心一面,掛念收喺心底,生前佢都成日笑。大家都冇乜唔開心,生死有命,安排好一切就回復正常生活了,一切收喺心底,每年探佢一次

侯爵府

回覆樓主:

已經年半,感覺靈魂缺少一塊,極之傷心難過,永遠唔會習慣,已將呢份傷感收入心底

男爵府

travling 發表於 20-6-27 11:02
睇完你最後果句我都想喊, 你要加油呀

我好努力生活架,自從呀媽死埋之後,我對於死呀,病呀,都好似無咩感覺,人生苦短,做咩要令到自己唔開心嗰時諗人地有呀爸呀媽,自己無,就成日諗起佢地,後來唔知係邊度見到人寫話,如果成日記掛住去世既人,佢地會唔捨得去投胎架(其實我唔信呢啲野)不過諗諗下為自己,為去世既人,咩都好,唔好再刻意去諗啦,又改變唔到事實

travling    發表於 20-6-29 10:58

珍珠宮

父母走晒, 真系睇得好化

伯爵府

Miss_Yellow 發表於 20-6-27 18:21

我,3X 歲。

加油! 要更加愛自己!

男爵府

虎到金來勳章 hashtag影視迷勳章

我覺得係時間,唔好太強迫自己,諗起會喊都好正常
最重要有人可以傾下做下情緒垃圾埇,

侯爵府

我老豆果陣癌症,捱左3年先走。
3年內有晒心理準備,同埋我一直覺得佢係捱日子,日日訓床又食唔到野⋯
所以佢走我反而係開心多過傷心,覺得佢終於捱完呢段咁難過既日子。

不過又咁講,當年佢比左好多時間我地去消化佢準備會走,所以到佢真係走會易好多接受。

禁止訪問

首頁
23456...8

尾頁

跳至