懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

kskscc 發表於 20-7-7 01:29
第一胎2011年⋯雙非尾
第二胎就係今年5月

到今年⋯因係早上入院催生,遇著醫生巡房,醫生對每個case都問得仔細,尤其有幾個媽咪應住左段時間,仲問下有無邊度唔舒服呀、準備好未呀、生仔唔好諗住唔痛呀(emoji)我臨入產房好鬼頸渴,問姑娘可否杯水我,佢見執晒野知要過房,拿拿臨去拎杯水比我,仲問我使唔使添飲(emoji)

係產房,大部分時間都有兩個姑娘睇住,間中又會有另外姑娘黎問下痛成點,之後仲幫我按摩舒緩⋯同埋啲姑娘真係行親黎都同你打氣

住左一日一夜,埋單175蚊就走人

我兩胎個會陰都聯得好好,無手尾要跟

複式洋房

kskscc 發表於 20-7-7 01:33
到今年⋯因係早上入院催生,遇著醫生巡房,醫生對每個case都問得仔細,尤其有幾個媽咪應住左段時間,仲問 ...

因有纖維瘤,係健康院嗰時,姑娘提我生完同醫院講一講,等睇下會唔會安排follow
到最後我係唔記得,不過到出院既時候,原來屯醫醫生已經寫左referral 比我去約期再跟

因我餵人奶,出院後第二日,屯醫姑娘打黎問下餵奶既情況,有咩唔明唔識,隨時打比佢地

講嘢⋯⋯種種都令我有啲意外,服務細心左、周全左,但當然同私家係無得比啦,話晒個價錢都爭幾個級數

大宅

ChingChing19 發表於 20-6-27 13:01
私家同公立完全唔同級數,就算我無流血流啡都會開定安胎藥俾我

我喺法國睇,$500-600 檢查包安胎藥,包超 ...

法國要預約嗎?難唔難book

公爵府

2020勳章

kskscc 發表於 20-7-7 01:14

私家車醫生接好穩陣既case呢句係真

孖胎一定係公立,
孖胎好多早產~.

大宅

李露眉 發表於 20-7-7 08:52
孖胎一定係公立,
孖胎好多早產~.

同意孖胎比較大機會早產,但認識既人當中也有不少選擇在私家醫院生孖胎(34周至40周生產)。

複式洋房

李露眉 發表於 20-7-7 08:52
孖胎一定係公立,
孖胎好多早產~.

嗰時朋友第一胎,乜都唔識
一人想係私家生

複式洋房

回覆樓主:

尋日又去睇私家產檢,都細心到逐隻手指腳指睇。
唉,不過話bb有隻腳指縮埋左,希望佢只係收埋嚇媽媽。下次伸返出黎。

複式洋房

Miss.Number5 發表於 20-7-10 11:19
尋日又去睇私家產檢,都細心到逐隻手指腳指睇。
唉,不過話bb有隻腳指縮埋左,希望佢只係收埋嚇媽媽。下次 ...

我前日去咗公立照結構,醫生淨係照同埋影相,照到有啲位照唔到好大力咁壓落去照,然後咁啱bb 有啲位遮住咗唔肯比醫生照所以叫我哋出去行個圈再返入去照,等咗半個鐘左右先再有得照,好彩bb 轉左身比醫生照,順利完成可以離開醫院,不過一路照醫生都無講啲咩,只係影完哂相叫我老公入嚟一齊睇然後話依個係邊個器官、手、腳,之後話今次照都係得6/7 成準跟手就完叫我哋走得,可能對公立醫院無乜期望所以無失望,反而想快啲到去私家照果日可以睇清楚bb ,btw 唔知bb 係唔係同我一樣都唔鍾意係公立做檢查,所以每次都古靈精怪,因為第一次去度頸皮嘅時候佢都唔肯比個側面姑娘睇

大宅

1201Lemon 發表於 20-7-10 12:43
我前日去咗公立照結構,醫生淨係照同埋影相,照到有啲位照唔到好大力咁壓落去照,然後咁啱bb 有啲位遮住咗 ...

私家都會話得7-8成準的
爭啲乜: BB一路再長大可能仲會有變化,照到有耳仔唔擔保聽力無問題之類

複式洋房

1201Lemon 發表於 20-7-10 12:43
我前日去咗公立照結構,醫生淨係照同埋影相,照到有啲位照唔到好大力咁壓落去照,然後咁啱bb 有啲位遮住咗 ...

你排到政府 結構 算好.
如果政府做到, 可以自己慳返一筆..
雖然未必完全準確, 但佢照完份報告都要簽名 要承擔責任。所以都唔會太HEA

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊