烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

應該3餸/4餸一湯? 同埋多數係咩組合? 請給意見等我可以同姐姐傾吓!
家人8至75歲。印尼姐姐煮嘢不過不失也不是特別好。但佢諗煮咩餸好似有困難,例如四餸一餐的組合包括:
叉燒炒蛋,蒸水蛋,白菜付竹,釀豆腐(即係雞蛋兩食+荳品兩食)
睇到我儍眼

大宅

小余 發表於 20-6-27 21:18
應該3餸/4餸一湯? 同埋多數係咩組合? 請給意見等我可以同姐姐傾吓!
家人8至75歲。印尼姐姐煮嘢不過不失也不 ...

應該起碼要4餸啦, 可以蒸條魚,西蘭花炒帶子,番茄炒蛋,客家釀豆腐。營養應該很均衡

我覺得要有肉,海鮮,豆類,同起碼兩至三種蔬菜

大宅

Apple__ng 發表於 20-6-28 13:14
應該起碼要4餸啦, 可以蒸條魚,西蘭花炒帶子,番茄炒蛋,客家釀豆腐。營養應該很均衡

我覺得要有肉,海 ...

鹵水雞翼,炒三色豆(粟米,紅蘿蔔,青豆),氣炸油甘魚,杏鮑菇炒豬肉芹菜

以上都係我會煮既combo 希望幫到你

伯爵府

減齡達人勳章

https://www.fehd.gov.hk/english/pleasant_environment/tidy_market/today_market_food.html

英菲印嘅食譜都有
你自己組合一下,睇吓邊d啱家人口味

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

3餸就煮分量多D,4餸可以多餸食,睇吓你哋點選
你可以寫比佢買餸煮,講真日日諗煮咩好快選擇困難
你工人呢個菜單,可以改良比佢睇吓:叉燒炒蛋/蝦仁炒蛋,薯仔煮雞翼/冬菇馬蹄蒸肉餅,肉碎豆腐滾白菜湯,煎釀茄子。

簡單菜式可以試吓:青瓜炒雞柳/魚香茄子/洋蔥豬扒/咸蛋豆腐滾冬瓜湯/肉碎豆腐滾紫菜湯/白灼蝦/蕃茄煮紅衫魚...

好多可以煮,最簡單1肉1魚1菜。煮到1肉1魚1菜1湯就睇佢能力

男爵府

回覆 小余 的帖子

你要4餸架啦,除非你哋細食,我家連工人三大兩幾歲小朋友,每日一定有一蒸/煎魚,一碟係肉加瓜/豆/菇之類,另一碟就淨菜。
例如:栗子炆雞翼,帶子炒荷蘭豆,開罐粟米湯炒椰菜花,西蘭花牛肉,紅蘿蔔薯仔炆牛肋條,蕃茄炒蛋,又可以絲瓜百合雲耳草菇(加牛肉又得),魚腐炒芽菜,魚塊炒西芹...

比你參考吓!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

冇話應該點煮. 3餸咪大碟.

雞蛋兩食+荳品兩食已經算好. 日日諗去煮咩餸已經唔易, 唔係用自己家鄉材料兼煮家鄉餸仲難 (如果你個姐姐係新手, 翻譯同學學處理食材都要學), 你有冇日日idea 俾佢? 你個姐姐似乎唔鍾意煮野又技窮, 咁樣3餸算啦, 簡單d, 佢攪得掂至加到4餸.

男爵府

回覆樓主:

我家連工人五個人,家中無長者,通常我諗好餸叫佢整,多數係兩碟菜類加兩至三個餸,儘量有一個餸係用蒸(如炸菜牛肉或蒸豬肉餅)及菜湯或烚菜,等佢唔駛樣樣要鑊炒,好花時間。

伯爵府

4餸

一款肉,一款菜,一款輕食,一款海鮮

輕食我通常整涼伴木耳,譚仔皮蛋,煎腐皮卷,印尼薯餅,炸魚片頭,蒸水蛋,蒸豆腐果d

首頁

尾頁

跳至