1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

我想請教一下大家,我仔快一歲, 佢呢排成日少少就發脾氣,應該點樣處理?

例如有時聽歌/playgroup我捉佢手跟著做動作(emoji)佢就會發脾氣唔比我控制佢對手,我由佢但佢又唔郁

又例如坐highchair 10分鐘後開發脾氣,弓走個身,申直哂或者大力掹自己手指/掹張抬

playgroup老師叫放番d玩具入箱佢唔肯放仲拎多個玩具出嚟,老師收番玩具就好嬲發脾氣

我完全唔識處理新手媽媽
我只係不停同佢擰頭講NO,話佢依家係發緊脾氣,係唔啱但我諗佢仲未知我講咩

有冇人可以指導一下我,我怕佢以後都係咁,同埋其實阿仔呢啲脾氣係正唔正常

大宅

2020勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
我覺得好正常,1歲小朋友比較自我,想做就做,唔比就發脾氣,佢仲細,還未懂事,慢慢會明白

大宅

2020勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
首先戒同小朋友講no,除非好嚴重嘅事,例如玩電製,否則no呢個字對佢地來講好易失效,而且好快會模仿你,咩都say no,1歲小朋友好多時唔明大人講咩,所以表達要簡單直接,如果佢發脾氣,可能係無安全感,亦可能係唔適應,唔知你帶佢去邊一種playgroup,有d playgroup環境太喧鬧,太多刺激,會令小朋友情緒高昂,更難控制情緒

大宅

loving_mybaby 發表於 20-6-29 17:29
我覺得好正常,1歲小朋友比較自我,想做就做,唔比就發脾氣,佢仲細,還未懂事,慢慢會明白
...

明白thank you so much!!

大宅

CCHINGC 發表於 20-6-30 14:26
首先戒同小朋友講no,除非好嚴重嘅事,例如玩電製,否則no呢個字對佢地來講好易失效,而且好快會模仿你,咩 ...

收到收到死火啦,我仲成日同佢NO同擰頭,佢依家成日跟住我擰頭呀

其實佢上過兩堂Playgroup咋,第一堂乖,第二堂就開始唔肯還玩具比老師,然後發脾氣同喊要抱

大宅

Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

發表於 前天 17:16 |顯示全部帖子
1歲其實有好多指令都未明白,最好同講之餘仲要大人親身示範,要慢慢嚟同埋盡量輕鬆愉快氣氛下進行,除非佢做危險嘢,否則唔好經常講'NO'或者「唔好」,例如叫佢「唔好玩水」,佢地只會聽到「玩水」,所以當佢做唔應該做嘅嘢時,最好叫佢地做其他嘢,即係「唔好上去」就要改口做「返落嚟」。

大宅

Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

發表於 前天 17:18 |顯示全部帖子
同埋多啲讚佢,如果佢肯跟指示做,就語言上讚口,身體接觸上錫吓佢攬吓佢,視覺上對住佢開心笑,等佢覺得跟大人做係得到認同

大宅

2020勳章

發表於 昨天 09:33 |顯示全部帖子
loving_mybaby 發表於 20-6-29 17:29
...

幾時先識

大宅

發表於 昨天 21:52 |顯示全部帖子
親親小孩子 發表於 20-7-2 17:18
同埋多啲讚佢,如果佢肯跟指示做,就語言上讚口,身體接觸上錫吓佢攬吓佢,視覺上對住佢開心笑,等佢覺得跟 ...

多謝你呀 super helpful comments 我真係要繼續努力同慢慢學!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊