自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

純呻下。
係被迫冇得返。
我老公要澳門返工,自從3月尾開始港澳兩地要各自強制隔離14日,唯有留澳門,唔方便返香港。當初實行去到5月7日,後來又延期到6月7日,當時5月尾香港疫情穩定,滿心期望到期可以解禁,但突然又爆出瀝源村群組,又延期多一個月。一次又一次失望。

我個女常常問爸爸幾時返,今年佢6月生日,佢好失落,爸爸都不能係身邊慶祝。 而家我好似冇老公,個女冇爸爸咁,無了期係咁等~ 而家唔敢期望到7月7日可解禁。 好似我地呢類兩地返工生活的家庭,真係好大影響,有些家庭因而破裂。

大宅

回覆樓主:

我係ftm, 幸好自己有點儲蓄,呢幾個月頂到生活,如果要靠老公份家用先有飯開,真係餓死左。
而家唔該政府快快攪掂健康碼,放寬受影響兩地工作生活的家庭。再無了期等,遲早我頭家都散

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

體諒你既心情。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

複式洋房

你要諗吓如果為咗返嚟,但連份工都冇埋飯都冇得開咪仲慘。

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

加油

瑪瑙宮

大廚勳章

abbylo2 發表於 20-6-28 14:29
我係ftm, 幸好自己有點儲蓄,呢幾個月頂到生活,如果要靠老公份家用先有飯開,真係餓死左。
而家唔該政府快 ...

我諗就算有健康碼都唔會係第一批可以自由出入嘅人。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

而家唔該政府快 ...

其實你老公有返工點都可以轉到錢俾你。。。不過就返唔到嚟屋企姐。。。冇辦法啦唯有視像多啲同小朋友傾吓計囉。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

回覆樓主:

家用唔喺銀行transfer,要親手比?

禁止訪問

大宅

seaheart88 發表於 20-6-28 14:36
我諗就算有健康碼都唔會係第一批可以自由出入嘅人。。。

希望政府考慮將要工作的人優先處理,旅遊出入當然遲d先放寬。

瑪瑙宮

大廚勳章

abbylo2 發表於 20-6-28 14:41
希望政府考慮將要工作的人優先處理,旅遊出入當然遲d先放寬。

我估政府會優先考慮商業嗰啲然之後先至到返工嗰啲。。。當然最後先至到旅遊食酸菜魚嗰啲啦
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

BK Milk勳章

Nbs 發表於 20-6-28 14:38
家用唔喺銀行transfer,要親手比?

係囉,晌澳門過唔到數?

大宅

seaheart88 發表於 20-6-28 14:37
其實你老公有返工點都可以轉到錢俾你。。。不過就返唔到嚟屋企姐。。。冇辦法啦唯有視像多啲同小朋友傾吓 ...

佢平時都係親手比我,佢澳門銀行戶口冇轉錢來香港。

珍珠宮

純呻下。
係被迫冇得返。
我老公要澳門返工,自從3月尾開始港澳兩地要各自強制隔離14日,唯有留澳門,唔方 ...

相信俾家用有好多方法。
但無得見面真係會好唔開心,理解樓主心情。希望好快見到曙光,加油。
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

伯爵府

seaheart88 發表於 20-6-28 14:37
其實你老公有返工點都可以轉到錢俾你。。。不過就返唔到嚟屋企姐。。。冇辦法啦唯有視像多啲同小朋友傾吓 ...

哈哈!我都係諗到呢樣!點解返唔到屋企就冇錢開飯?我老公日日返屋企都係轉賬零用錢俾我咋喎!

水晶宮

abbylo2 發表於 20-6-28 14:43

去轉銀行都搞唔到?!

瑪瑙宮

大廚勳章

babe13E 發表於 20-6-28 14:44
哈哈!我都係諗到呢樣!點解返唔到屋企就冇錢開飯?我老公日日返屋企都係轉賬零用錢俾我咋喎!
...

其實如果想俾錢真係可以有好多方法除咗銀行轉賬。。真係急需又可以匯錢

正如我個大陸戶口冇晒錢但係又有啲人民幣要找數我都係香港搵啲舖頭匯錢上户口。。錢總有方法嘅

不過見唔到面就慘啲不過而家唯有FaceTime叫做傾吓計咁囉
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

伯爵府

咁大個人,唔會只得一個銀行戶口吧?住香港連一個香港銀行戶口都冇?而且呢啲經常2邊走嘅人,更加知道邊啲銀行啲錢可以互轉。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

都係一,二百蚊手續費,有心轉錢一定可以轉賬到香港

伯爵府

外地工作,網上銀行必不可少啦,你叫佢快啲開晒依類function啦,即使無網上銀行,去當地銀行搞滙款都要。疫情帶來嘅不便估計唔到都無人想。

首頁
12345...7

尾頁

跳至