想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
我想問大家是否備孕期間也加強健身?
我的體質很不好,有時行下街都暈,臉色蒼白,之前流產前陀B也都成日暈坨坨,

請教大家:甘熱的天氣下怎麼提升體質?有否一些循序漸進的健身方式可推薦?

謝謝!

複式洋房

回覆 zengyi 的帖子

可以做下瑜伽,或者入門版嘅有氧運動

民房

有無做開健身?無就行下跑步機練下心肺功能先!然後慢慢可以開始接觸簡單重訓!

別墅

zengyi 發表於 20-6-28 15:28
我的體質很不好,有時行下街都暈,臉色蒼白,之前流產前陀B也都成日暈 ...

你似係氣血唔好,因為我以前都係咁,最好搵個中醫把把脈睇下身體有咩唔妥先,如果氣血唔夠再運動分分鐘身體愈做愈差(我中醫講嘅)

大宅

2020勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
我的體質很不好,有時行下街都暈,臉色蒼白,之前流產前陀B也都成日暈 ...

睇左中醫搞掂左血氣運行先

別墅

2020勳章

氣血唔好,做運動就會頭暈

民房

多運動 身體好,可以慢慢來

別墅

回覆 zengyi 的帖子

可以在家做熱身運動開始, 半小時熱身運動都好足夠, 堅持一個月就都有少少成果, 之後再加workout, 跟youtube運動, 加油! ~~

伯爵府

2018復活節勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
可以開始時散下步行行下先..再慢慢跑下.
YOGA做下伸展都好.

別墅

我以前都係咁, yoga真係好有幫助, 而家疫情,唔一定要出去上class,youtube都好多片可以跟住做

別墅

我初初體質都好差,面色嘴唇長期好似吸毒咁白,似手腳長期冰冷,行兩步樓梯已經囉我命咁。以前重來唔做運動。
初初開始我跑步,不過真係好辛苦,跑兩步就停。之後做GYM,請左PT,主要做重量和Tabata. 做重量可以加強一D半身少用的肌肉,比如CORE,除了身形好D之外,更加提升我跑步果陣的表現,因為跑步都要用core muscle, 令我越跑越順。同期我參加了aerial hoop和aerial yoga, 因為我本身根骨超級硬,齋瑜伽我好多動作根本做唔到,反而aerial hoop 和 aerial yoga 有D動作要用core muscle 就比較得心應手,成就感返曬黎。運動後面色同皮膚都好左,手腳不再冰冷
總結係你要找一樣有成就感的運動先會堅持到。

複式洋房

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
多謝大家的回復。我宜家都有睇中醫,今年34歲,本來想流產后馬上再試,但是宜家覺得身體調理好再諗,中醫加運動,最近每日6點半落樓行30Mins- 50mins先翻屋企食飯。

希望身體好了:2021年天使BB帶齊嘢可以再翻來。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊