6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

民房

我個仔六個幾月喇
要開始諗佢入playgroup既野...
個個都話好既playgroup 可以有助小朋友入幼稚園
而且我係新手媽媽 又有full time job
都想個仔快啲習慣群體生活 令佢入幼稚園時可以快啲適應

有冇媽媽們都煩緊同一個問題?
可以一齊交流下同舒壓一下!

大宅

回覆 Vonvonboo 的帖子

唔需要比壓力自己playgroup 唔係一定要報
咁細個BB喺屋企係最開心,最自在,最有安全感去探索新事物。
一星期自己帶BB出街一兩次見吓親戚朋友已經好夠。
所謂嘅好playgroup 幫助升好嘅幼稚園,
只不過係有d playgroup 係同幼稚園有直接關聯,報咗指定playgroup 就會有priority 入某些幼稚園。
好多國際學校都係咁,有自己嘅playgroup.

我自己就坊間一般playgroup 一概不會考慮,除非有得直升我心儀嘅幼稚園。
但而家呢個時勢,啲細菌咁犀利,我冇諗過要報任何playgroup.

利申:bb 8個幾月

別墅

Vonvonboo 發表於 20-6-28 17:28
我個仔六個幾月喇
要開始諗佢入playgroup既野...
個個都話好既playgroup 可以有助小朋友入幼稚園

要視乎小朋友係咪比較獨立同外向,如果小朋友本身比較依賴媽媽同內外的話可以等一歲先報都ok,大個啲會容易適應啲。太細個去到playgroup通常都係喊住上堂,喊到落堂,變相咩都學吾到,仲嚇親小朋友。現時好多playgroup 都係小班教學(5對學生),一個小朋友跟一個家長,而且入課室前一定要消毒衣服同雙手,並且帶埋口罩先入得,吾帶嘅小朋友一律會請出課室,通常2歲前嘅小朋友課堂都係一個鐘,所以還好。
通常一歲以下嘅小朋友帶佢哋逛下公園/商場見多啲人,同公園啲朋友仔揮揮手say hello都有助適應群體生活。

民房

yuukbbi 發表於 20-6-29 00:41
要視乎小朋友係咪比較獨立同外向,如果小朋友本身比較依賴媽媽同內外的話可以等一歲先報都ok,大個啲會容 ...

多謝你既提議呀!因為我想小朋友快啲習慣多人同人分享玩具,跟唔同人相處 ,我宜家都成日帶,佢周圍行下見下人 。但疫情真係令人好十五十六....本身已經唔係可以成日出去!宜家都唔知未來會發展成點!

別墅

Vonvonboo 發表於 20-6-29 08:46
多謝你既提議呀!因為我想小朋友快啲習慣多人同人分享玩具,跟唔同人相處 ,我宜家都成日帶,佢周圍行下見 ...

如果想要同人分享玩具就要約返你啲朋友仔嘅小朋友陪佢,因為playgroup因為疫情期間,所有用具都不能同其他小朋友交換挽,最多淨係學守規矩,一個個叫名,叫到自己個小朋友就行出去老師度做練習,做完又係隔開一對對家長同小朋友坐定定聽內容,完全做吾到分享。

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

其實小朋友就係鍾意爭野玩,如你有2個小朋友就會明

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊