自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Celine524 發表於 20-6-29 16:56
我都覺得自己好憎佢,佢移民,我只係唔捨得侄仔,基本上今多年好少接觸。我親戚,老公都睇得出,媽唔係好 ...

其實我係希望你放下你對佢嘅仇恨, 因為好冇意義, 中國傳統父母都係錫個仔多啲,放下仇恨你反而會舒服啲...

子爵府

sam/josh 發表於 20-6-29 16:47
你對你哥充滿仇恨, 但有什麼作用呢? 你好好對自己父母便可以了...

我記得中學時,呀媽求我買早餐比呀哥食,佢成日買定早餐比呀哥起身吃.又叫我大個幫呀哥供樓.我真的沒有被愛感覺.

男爵府

Celine524 發表於 20-6-29 16:59
我記得中學時,呀媽求我買早餐比呀哥食,佢成日買定早餐比呀哥起身吃.又叫我大個幫呀哥供樓.我真的沒有被愛 ...

呢D情況相信發生係好多中國人嘅家庭身上,你應該要過你自己開心嘅生活,無謂糾纏住呢啲仇恨, 啱唔啱?

男爵府

Celine524 發表於 20-6-29 12:00
我呀媽唔收,佢只收我和妹,再迫老豆嘔生活津貼出來應付退休日常。

如果係咁......問題其實出係你阿媽度, 每個人都有一套同家人相處既方式係自細培養出黎,
可能你會覺得你阿哥咁大個人應該識諗, 但事實上佢父母就係得一個,
你阿媽由細灌輸比佢既概念係咁就係咁.....

水晶宮

Celine524 發表於 20-6-29 15:01
有冇方法迫我媽付出'??

你無辦法迫人做任何野、包括你媽/哥
甚至你爸、所以做好自己算

男爵府

Celine524 發表於 20-6-29 14:27
明白

樓主,明白你心痛爸爸,睇得出你係一個考順女,家家有本難念的經!凡事盡咗力負咗責任就算,其他嘢,交比個天!想見既人有機會就見多啲,唔想見果啲盡量少見就算,咁樣個心會舒服啲,祝福你

伯爵府

想生BB熱投

脫離原生家庭
吾好做阿媽的ATM

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

都唔知可以講乜,妳阿爸娶妳阿媽,佢老婆咁對自己都忍到,做女嘅可以點?一係妳攬上身照顧阿爸,家用俾到最基本好喇,有多個錢另外用嚟照顧阿爸,唔好俾阿媽知

伯爵府

畀面勳章

你媽媽真係好偏心,其實你有無諗過佢把哥哥當作爸爸的替代品?把哥哥當作爸爸般依賴和信託。係你眼中媽媽偏心哥哥,你又有無諗過哥哥同媽媽都可能覺得你偏心爸爸。
你爸爸係辛苦,但事實佢都因為太照顧內地家人,分薄左你地家庭既應有利益,某程度引致今天媽媽不理會爸爸既惡果。你要記著你係唔可以改變任何人,每個人將來都會為自己所作所為付上後果,過去和今天你媽媽輕視女兒、重視兒子,當你哥哥移民後,她就會嘗到惡果了,到時你如何對待她,就是你自己的選擇。怨怨相佈何時了,學習放下,做好本份問心無愧就足夠了

侯爵府

回覆樓主:

有冇諗過將來得阿媽一個人
妳自動消失 咩都唔理
交返阿媽俾大佬
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

子爵府

cheechi 發表於 20-6-29 18:23
你媽媽真係好偏心,其實你有無諗過佢把哥哥當作爸爸的替代品?把哥哥當作爸爸般依賴和信託。係你眼中媽媽偏 ...

明白

子爵府

Huuu 發表於 20-6-29 18:55
妳自動消失 咩都唔理
交返阿媽俾大佬

但阿媽都年紀大,做唔出

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

Huuu 發表於 20-6-29 18:55
妳自動消失 咩都唔理
交返阿媽俾大佬

後生時,一有人工就搬出去住,當時好開心,終於自由,可以離開地獄,每月放底三千元,唔理佢地大約有四年左右.係近八年前生左女結婚了才回娘家. 所以你地話我孝順,我唔係孝順,

子爵府

Hoining 發表於 20-6-29 19:11
兄弟姊妹不和就係呢啲父母造成

今早終於爆,在group 吵架,我話父母宜家屋企現況,叫大家比多些家用,幫手入貨,哥話不要再講負面野,叫我停止,我話我講事實. 我忍唔住爆了一句(你移民一走了之),呀嫂回我(你顧掂你頭家先,有病去睇心理醫生)

公爵府

Celine524 發表於 20-6-29 15:19
佢移民之後,同爸上公司搞文件,
但我想知道哥是否policyholder and the insured.
...

你亞爸嘅人壽保單,受保人係你亞爸,但當初係邊個幫佢買?是否你爸爸自己係持有人?如果係你自己同爸爸去搞就可以,就算你亞哥係受益人,佢都冇權唔俾你哋郁份保單,但如果係佢或你亞媽係持有人,咁你哋就冇辦法了!
你可以睇返保險公司寄嚟嘅文件,或者直接問agent/保險公司。

首頁

尾頁

跳至