自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

91405 發表於 20-7-1 15:22
胃炎保呀 我n年前照完都係胃炎,有得claim

有冇人知胃鏡+ 腸鏡,係當1個定2個case?

男爵府

Huuu 發表於 20-6-29 20:06
痛咗至少兩三年,
去私家照腸胃鏡幾錢?
――――――

4-5年前8 -9千左右!
在Mk 私家醫生、個醫生以前都係喺大醫院度做。
照clam 公司醫療保險,成功clam 8-9 成
用瞓覺嗰隻麻醉,好似半個鐘內搞掂舒舒服服!
都試過去政府做,痛不欲生!覺得自己差啲唞唔到氣會死!

不過你預咗私家嗰啲藥好貴!胃炎keep住食藥!

侯爵府

karenlyk 發表於 20-7-4 09:11
我有入院住咗兩晚.
係事後想買新保單, 唔再保兩個器官, 舊單只要繼續供係會保
...

唔好意思呀~
可以講俾我哋班網友知個兩個器官有咩病啊?

有咩原因保險公司話唔再保呀?因為那兩個器官永不回復完,所以不保嗎?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

gooddeal 發表於 20-7-4 09:13
唔會掛,你真係有事需要檢查喎!再唔係打上總公司問保及不保嘅事項
你痛左咁耐就算真係包唔晒,你都快啲做 ...

我身邊另一半佢話私家醫院好貴,叫我要去比較價錢,睇多幾個普通醫生問一問,又建議我去問清楚保險經紀保險條款。佢話私家醫生收費貴,要衡量下私家收費 唔可以俾醫生亂劏!
我問保險經紀,一個就話去旺角有間照胃鏡診所照(舊經紀),一個就話幫我打去搵醫生睇安排入私院照(新經紀),而醫生就話做個檢查清楚啲。
入到私家自己咩都唔識,醫生話照咩檢查啲咩都出要聽佢建議,真喺會洗足幾萬蚊只喺普通檢查都還未開始治療。
最驚檢查完一大輪,發現錢又洗咗幾萬蚊,先搵到個小病因,醫生私院搵到錢,保險公司又話唔包。

男爵府

BigApple 發表於 20-7-4 23:58
是醫生照 是嗎?tks

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Huuu 發表於 20-7-5 18:46
唔好意思呀~
可以講俾我哋班網友知個兩個器官有咩病啊?

如果買新保單,對任何一間保險都要如實報告。
胃部有纖維化跡象,有機會變成癌症。
子宮壁有增生現象,都怕會演變成癌症。

除咗aia,我都有問過永明,新單都唔包呢兩個器官

侯爵府

karenlyk 發表於 20-7-1 15:29
早兩年聖保祿照胃+腸,仲照埋子宮超聲波,住2咗兩晚,埋單好似3萬幾,claim完保險自己俾幾千
...

你買邊間公司和 住院用A/B/C 邊個住院plan保險啊?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

Huuu 發表於 20-6-29 20:06
痛咗至少兩三年,
去私家照腸胃鏡幾錢?
――――――

上個月照完胃埋單萬三左右即日走得,割了3粒息肉,個胃損咗。

wcpcelia    發表於 20-7-19 10:46

侯爵府

麟媽媽 發表於 20-6-30 18:14
你有買住院保險你就問吓你個agent啦,我記得好似舊年收過保險公司一封信,話照腸/胃,可以搵佢哋嘅panel D ...

請問邊間公司啊?

我有買成9至10年,之前一次都有claim過,最近經常痛,自己食成藥又痛返。

問過agent驚自己有胃炎腸炎又唔知喺唔喺腸胃有菌經常痛。
佢都好積極叫我入私院照 話幫我book埋醫生,本來我都拖延個agent一兩次。
我真喺驚檢查完,醫生話胃炎,保險公司話普遍病,保險公司又話唔喺大手術唔包…………我問過朋友入院照一照4至5萬,萬一唔"包唔足‘’真喺好徬徨。
我張單同一間公司已轉了3個agant,個個都喺拍晒心口話“一入院就有得claim”。。。呢句對白

侯爵府

mercurycc 發表於 20-6-29 20:53
問清楚agent ,而家有d保險公司,
唔洗入院有指定診所照,
可以預先批核再去照就唔洗比錢,

請問邊間啊?

大宅

Huuu 發表於 20-6-29 20:23
胃痛咗起碼5年
最近到胃痛完 就腸痛肚漲肚瀉

上個月法國照腸胃鏡,下腹照聲波二萬尾差唔多三萬,訓左一晚。 同保險公司約,佢叫你去邊咪去邊度照。

侯爵府

sumeimei 發表於 20-6-29 21:45
早兩個月先做完腸胃鏡,唔好咁快比經紀住,照完之後可能仲有手尾跟。我比早咗,吃曬藥仲係好唔妥,復診一次 ...

照完腸胃鏡,
發現胃炎或腸炎,
但沒有咩息肉要立即割。最多發現妳有咩咩類型嘅菌。。。。。
普遍胃炎, 甘claim唔claim㗎?

象牙宮

Huuu 發表於 20-7-6 15:52
請問邊間啊?

你係邊間保險?

象牙宮

10396 發表於 20-7-5 00:09

有冇人知胃鏡+ 腸鏡,係當1個定2個case?
應該當2個手術。

侯爵府

mw234 發表於 20-7-6 15:59
上個月法國照腸胃鏡,下腹照聲波二萬尾差唔多三萬,訓左一晚。 同保險公司約,佢叫你去邊咪去邊度照。
...

妳喺 胃炎嗎?
claim得到嗎?

我就喺問咗經紀,就喺驚位經紀咩都話一入院住就claim到,怕到頭來佢公司內部睇完只喺普遍胃炎照鏡 唔喺做咩割肌瘤嘅手術,結果就話條款上唔保妳。我就喺見到保單上寫住細細粒字“根據手術賠償表之手術而計算”

侯爵府

mercurycc 發表於 20-7-6 16:03
你係邊間保險?

都喺個兩三間大間公司

侯爵府

Pink_Cake 發表於 20-7-5 00:53

4-5年前8 -9千左右!

我唔喺公司醫療,
我喺自己私人搵保險經紀買,都驚有不同條款。

大宅

Huuu 發表於 20-7-6 16:11
妳喺 胃炎嗎?
claim得到嗎?

胃炎加腸炎,claim 緊,應該claim 到,details 要問返你agent, 因為D保單terms 可能大家唔同

象牙宮

Huuu 發表於 20-7-6 16:13
都喺個兩三間大間公司

你又唔肯講邊間,
不如問清楚agent,如果唔信佢,就打去cs問下你份單包d咩啦!
快快攪掂先啦!

別墅

回覆 Huuu 的帖子

我照腸胃鏡Claim咗,但覆診果d唔claim,最好問返自己嘅經紀

wcpcelia    發表於 20-7-19 10:47

首頁

尾頁

跳至