醫護健康

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

奶奶80歲,牙肉有惡性腫瘤,等做電療

見營養師前仍算有胃口,營養師只提及一些電療後的飲食建議。但近星期,奶奶只吃幾口粥就算,越來越弱

姑奶話近兩月無營養師期,問唔到可吃甚麼

想問jm, 未做療程,能否吃營養補充品? 如何以,有甚麼可以吃?謝謝

子爵府

回覆 肥嘟媽 的帖子

飲加力康營養奶,有幾種味,呢刻要增肥

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

T.T.CatCat 發表於 20-6-30 08:44
回覆 肥嘟媽 的帖子

飲加力康營養奶,有幾種味,呢刻要增肥

謝謝
她就是越來越瘦。沒能量怎打仗

大宅

肥嘟媽 發表於 20-6-30 08:06
奶奶80歲,牙肉有惡性腫瘤,等做電療

見營養師前仍算有胃口,營養師只提及一些電療後的飲食建議。但近星期 ...

煲魚湯,魚粥

用心機挑曬魚骨淆湯

送通心粉都好

別墅

加營素

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

payme 發表於 20-7-10 00:29
煲魚湯,魚粥

用心機挑曬魚骨淆湯

姑奶每日都預備粥比佢食,有時用瘦肉,用魚,用豬膶,但每次也只是勉強吃小半碗。

不過有無用魚湯煲粥就唔知,這樣煲會好些? 有無話用甚麼魚?

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

奶奶做電療已個多星期,見她越來越弱,相信部份是副作用所致。

最大問題是飲食,奶最多只飲半杯,粥只吃小半碗。

因住得近,差不多每晚都上去吃飯,近數日奶奶開始軟弱無力挨在梳化上,托著頭,半合眼,跟她說話也沒回應。那有力氣繼續打仗。

珍珠宮

肥嘟媽 發表於 20-7-10 09:21

最大問題是飲食,奶最多只飲半杯,粥只吃小 ...

能咬東西嗎?
之前我開鋪,問jm關係癌症。
有jm分享,用石斑魚肉+ 金寶湯,煮飯仔/ 稀粥比老人家,因為味濃好好味,老人願意食多點。

加油。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

食得少沒營養一定沒氣力,
飲多的癌症營養奶,補充營養吧!
可去問醫生嗎?

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

[url]https://www.hktvmall.com/hktv/zh/main/Fresenius-Kabi/s/H1116001/%E8%AD%B7%E7%90%86%E4%BF%9D%E5%81%A5/%E8%AD%B7%E7%90%86%E4%BF%9D%E5%81%A5/%E4%BF%9D%E5%81%A5%E7%94%A2%E5%93%81/%E7%87%9F%E9%A4%8A%E5%A5%B6%E7%B2%89/%E5%8A%A0%E5%8A%9B%E5%BA%B7-%E7%99%8C%E7%97%87%E5%B0%88%E7%94%A8%E7%87%9F%E9%A4%8A%E5%93%81-%E6%84%8F%E5%A4%A7%E5%88%A9%E5%92%96%E5%95%A1%E5%91%B3/p/H0888001_S_10132642[url/]
我講呢類營養奶,但唔一定要呢款,等營養師介紹吧!
你問一下營養師,如問不到都打去問護士或醫生等佢地快同你問。
爭取時間快的補充營養啊。

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

上星期五, 做療程時, 醫生直接收左佢入院, 住左數天, 近日才出院
原來有樽漱口水用錯方法, 係餐前用, 減少她口部痛楚, 進餐容易點, 希望而家用啱, 奶奶可以食到野飲到野

男爵府

試吓飲怡保康代一餐, 用攪拌機打爛曬d 肉同菜煑粥

首頁

尾頁

跳至