自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
請問有經驗既家長,中一入學註冊手續大概幾耐?係咪一早8點可以辦手續?

伯爵府

2020勳章 親子王國15週年勳章

nicey 發表於 20-6-30 11:31
請問有經驗既家長,中一入學註冊手續大概幾耐?係咪一早8點可以辦手續?
...
通常1個鐘夠,睇下多吾多人。 時間好似無8點咁早, 你去學校網頁睇下。 帶定錢,度身校服,報 班,買暑假作業,等。。

男爵府

2020勳章

...

一般教育局係呢個時間

大宅

Tabo63 發表於 20-6-30 11:36
通常1個鐘夠,睇下多吾多人。 時間好似無8點咁早, 你去學校網頁睇下。 帶定錢,度身校服,報 班,買暑假作 ...

謝謝(emoji)因為想睇下趕唔聲得切趕返公司

珍珠宮

好多資料要填,好多回條要填,一個鐘內ok,但要睇下多唔多人
希望每天開心渡過 ;-)

超級版主

2020勳章 2018復活節勳章 KMALL特別版勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

...

最好去返獲派學校網頁睇

點都要預一個鐘, 要填學生資料表, 訂校服, 訂書 (通常經學校買會平過自己去書局買), 買暑期作業, 睇下學校學會介紹, 人少叫好 D, 人多排下隊真係可能超過一個鐘.

當年我係一早去到, 份學生資料表都幾多野填, 填完等職員對資料, 個年好好彩無暑期作業做, 訂校服要等度身...........校服商請既 PT 非常之唔掂, 搞好耐先度完寫單俾訂金, 另外金屬校章又另一個攤位買, 又咁好彩 PTA 有攤位俾新生拎舊校服同書 (有限數量), 順便八下學校既野, 又有學會攤位招新生, 都搞左個幾鐘先走.

所以時間預多好過預少, 可以既請半日假唔使咁趕

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

水晶宮

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

1小時

大宅

miriam 發表於 20-6-30 11:57
最好去返獲派學校網頁睇

點都要預一個鐘, 要資學生資料表, 訂校服, 訂書 (通常經學校買會平過自己去書局買 ...

謝謝 非常詳細。真係要預多dd時間 [/smil

子爵府

要預鬆少少時間,買校服,買書可以要排隊,又要報吓課外活動,其實都幾多嘢搞!

大宅

女女今年升中。請問會有咩課外活動報?

超級版主

2020勳章 2018復活節勳章 KMALL特別版勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

nicey 發表於 20-6-30 12:01
睇校網可以順便知道有咩文件要帶, 好似幾多張相, 身份證或出世紙正及副本, 要唔要帶定已貼郵票既信封, 唔排除學校會有野寄俾家長或學生架

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

超級版主

nicey 發表於 20-6-30 12:01

係 EK 我出既舊溫提帖搵到既

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

想當年我為免有遺漏, 有乜執乜, 總之帶定做保險.

間間學校註冊須要既文件都唔同, 一切以學校網頁為準, 以下係最基本既野咋.

學生
1. 派位證
2. 身份證 (+副本)
3. 出世紙 (+副本)
4. 小學 P.6 學生手冊
5. 相 (半打)
6. 信封同郵票

家長或監護人
1. 身份證 (+副本)
2. 支票簿
3. 現金 $2000 (買校服或書時未必收支票, 另外學校可能有少量雜費要交, 好似買條校呔同校章都會收現金為主)

重要既事要講三次
記得帶埋子女去
記得埋子女去
記得埋子女去

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

手痕搵左幾間中學既要求文件, 大家放榜後去返獲派中學睇返要帶咩就最安全

仁愛堂陳黃淑芳紀念中學
帶備物品:《入學註冊證》、小學六年級成績表副本、近照一幀、其他活動/獎項資料

仁濟醫院林百欣中學
1. 派往本校的中一新生須與家長 / 監護人一同前往本校註冊。如學生家長 / 監護人因要事未能於註冊日陪同新生前往本校註冊,可委派代表帶同『中一學生註冊授權書』到本校辦理註冊手續,此授權書必需事先透過小學辦理。
2. 中一新生須帶備以下文件:
 (a) 身份証
 (b) 派位證 (Allocation Slip)
 (c) 入學註冊証(Admission Slip)
 (d) 小五下學期、小六上學期 及下學期成績表正本及影印本
 (e) 相片一張
3. 中一新生須於7月14日 (星期二) 上午9:00-下午12:30參加中一入學前香港學科測驗 (編班試) ,新生須帶備中學學位分配派位證應考 。新生如因要事 (如生病或不在本港) 未能參加測驗,學生家長須於7月13日或以前向校長呈交請假信。

加拿大神召會嘉智中學
1. 派往本校的中一新生須由家長 / 監護人陪同前往本校註冊
2. 中一新生須帶備以下文件:
身份證
派位證
小五及小六成績表 (正本及影印本)
相片一張
住址證明 (如電費單或其他)

Astra00    發表於 7 天前
liy7239    發表於 7 天前

雲母殿

2020勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

謝謝分享

水晶宮

2020勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得今年情況要留意,怕人多聚集,可能安排會同以前唔同,最好預多d時間

大宅

miriam 發表於 20-6-30 12:32

你唔講我以為小朋友唔洗一齊去注册

超級版主

好女人 發表於 20-6-30 19:02

書商, 校服商都會係註冊個兩日去學校, 除非你會叩門, 唔打算買任何野住, 咁你可以唔帶埋仔女去

我不能擔保學校有無野係要新生自己搞架, 最好打電話問清楚學校

男爵府

2020勳章 開心吸收勳章

miriam 發表於 20-6-30 12:32

講問半打相係要著小六校服影既定便服影的?

超級版主

更紗 發表於 20-6-30 21:38
講問半打相係要著小六校服影既定便服影的?
我用返 P.6 時既學生相, 無另外再影

男爵府

2020勳章 開心吸收勳章

miriam 發表於 20-6-30 21:51
我用返 P.6 時既學生相, 無另外再影

好的 唔該晒

子爵府

好女人 發表於 20-6-30 19:02

我女小學通告寫明要帶子女一齊去注冊。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊