自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
奇怪大學生點解無補助? 今年DSE吾駛俾考試費, 中小學除了直資及私校又吾駛交學費, 點解吾幫D大學生?

子爵府

2020勳章

KuenMa 發表於 20-6-30 13:46
奇怪大學生點解無補助? 今年DSE吾駛俾考試費, 中小學除了直資及私校又吾駛交學費, 點解吾幫D大學生?
...

大學生已經夠18歲,佢哋可以有$10000

esmehouse    發表於 前天 12:33
soso1227    發表於 3 天前
kckammy    發表於 3 天前

大宅

佢地系成有10,000, 但學費要4萬幾, 未出來做野都要生活費, 上門補習停左, intern少左,佢地都好吃力

子爵府

2020勳章

KuenMa 發表於 20-6-30 13:55
佢地系成有10,000, 但學費要4萬幾, 未出來做野都要生活費, 上門補習停左, intern少左,佢地都好吃力
...

佢地可以搵part time 幫補下啦,好多成人都無資助架啦!

qoo888    發表於 前天 10:21
jnc.    發表於 3 天前
OM123321    發表於 3 天前

男爵府

...

你咁得意?你講啲嘢邊個唔係面對緊?
冇錢交學費可以問政府借, 有乜問題?
有一萬蚊幫助已經好好啦仲想點?
真係要洗錢搵唔到補習咪去做麥當勞、快餐店囉, 要洗錢自己又唔去搵,個天跌落嚟?

alice0606    發表於 前天 10:56
ANGE_FB    發表於 3 天前
[email protected]    發表於 3 天前

子爵府

2020勳章

...
宜家有邊個唔吃力呀? 無補習咪做其他囉, 大學生都要貼地啦, 下下靠人點掂呀?? 我都好吃力, 照顧老人, 佢行動唔好, 仲要請工人照顧佢, 咁邊個幫我呀?

唔好成人諗住靠人地靠政府啦, 馬死落地行, 做M記, 便利店都要架啦

4ponymum    發表於 3 天前

伯爵府

2020勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大學生學費可以申請GRANT LOAN (政府貸款), 加上成年人, 可以申請$10000, 而且大學入面有好多奬學金可以申請, 只要係勤力讀書, 一定申請到, 所以咪無囉.

大宅

...

大學生有父母㗎,生得佢哋出,都要養㗎。

發表於 前天 12:40

大宅

回覆樓主:

一萬仲唔滿足? 中小學生只係三千五喎。 如不滿掉轉囉!

hungng    發表於 3 天前

男爵府

回覆 KuenMa 的帖子

讀大學, 有grant loan 喎, 學校會有資助給他們!

複式洋房

...

part-time 只有補習 同 intern 嗎 ? 我當年乜都做 , waiter , operator , jockey club ...

LeBlue    發表於 3 天前

男爵府

2020勳章

冇交過稅有$10000收仲嫌少?

子爵府

2020勳章

SaSaHon 發表於 20-6-30 14:00
一萬仲唔滿足? 中小學生只係三千五喎。 如不滿掉轉囉!
呢D完全係讀壞書, 自己唔想辦法, 就覺得人地永恆欠左佢咁架喎.

佢講既野宜家邊個唔係面對緊, 世界好多人都面對緊囉

侯爵府

2020勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

KuenMa 發表於 20-6-30 13:46
...

第一年讀大學? 讀之前無考慮過要交學費?

jnc.    發表於 3 天前
karenlyk    發表於 3 天前
hungng    發表於 3 天前

珊瑚宮

2020勳章

回覆樓主:

唔細啦,可以返工搵錢,又有1萬,仲派咩喎

男爵府

都讀大學啦!成年人,又唔使養家,又可以借政府,咁都要投訴??如果屋企經濟唔好,都有非入息審查借貸,自食其力咁難?

侯爵府

2020勳章

...

有一萬唔要想要三千五

子爵府

2020勳章

jumphigh 發表於 20-6-30 13:59
你咁得意?你講啲嘢邊個唔係面對緊?
冇錢交學費可以問政府借, 有乜問題?
有一萬蚊幫助已經好好啦仲想點 ...

子爵府

2020勳章

VickiC 發表於 20-6-30 14:02
冇交過稅有$10000收仲嫌少?

男爵府

而家香港既大學生就係咁既啦,坦白講都仲未為社會有過貢獻,但就要求人地乜乜乜,政府乜乜乜,10000蚊都話少,最好免晒學費乜都唔駛錢最好
而家有邊行邊類人沒受影響﹖大家都係受政府少少幫助而已,唔通個個要包底﹖

首頁
12345...8

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊