0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

2020勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

雖然而家仲放緊產假,但已經擔心緊復工後點樣保持奶量。想問在職媽媽,除咗繼續均衡飲食、定時定候泵奶之外,仲有冇咩方法幫自己保持奶量?

網上見到有隻Mommylicious juice話係上奶飲品,有冇媽媽試過?是否有效?

複式洋房

我建議你要放鬆心情啦 返醒之後會緊張d 好易會少奶左 同埋飲多d湯水啦 均衡營養就ok 我就無特別食d咩嚟上奶,反而我會揀定補奶粉囉 萬一少奶量bb都有得食又唔會抗拒 我揀左皇家美素俾bb 因為佢好似人奶咁淡口 bb好接受~

別墅

helloyvonne2017 發表於 20-6-30 17:20
雖然而家仲放緊產假,但已經擔心緊復工後點樣保持奶量。想問在職媽媽,除咗繼續均衡飲食、定時定候泵奶之外 ...

保持心境開朗,唔好令自己咁累,訓D教最重要係飲水飲水和飲水。一返工好自然會少左飲水。一定要注意。我有買呢隻,效果唔係特別明顯,也不consistent, 除非你好desperate 否則不建議你買,同埋真係貴反而我佛系就多奶,努力追奶就少奶

大宅

發表於 昨天 18:08 |顯示全部帖子

回覆樓主:

啱啱復工三星期,奶量不跌反升,一日多咗25%
雖然返工後泵嘅次數少咗,產假時一日泵9-10次,返工後頭兩星期一日泵5次,而家一日泵6次,但係泵嘅時間穩定咗,而且又多咗時間飲多啲水,又有返社交,個人都輕鬆咗,所以仲造多咗奶

別墅

2020勳章

發表於 昨天 20:46 |顯示全部帖子
回覆 Mandc 的帖子

你好叻呀!想問你仲有俾BB埋身嗎?定主要都係泵奶出嚟?因為聽過埋身先可以製造多啲奶,但返工後應該好難埋到身

別墅

2020勳章

發表於 昨天 21:21 |顯示全部帖子
回覆 88goalone 的帖子

我都打算俾BB補奶粉啊

別墅

2020勳章

發表於 昨天 21:22 |顯示全部帖子
回覆 anjaco 的帖子

好,等我記得飲多啲水!

大宅

發表於 昨天 22:40 |顯示全部帖子
helloyvonne2017 發表於 20-7-4 20:46
回覆 Mandc 的帖子

你好叻呀!想問你仲有俾BB埋身嗎?定主要都係泵奶出嚟?因為聽過埋身先可以製造多啲奶 ...

我係全泵同補奶粉,除咗喺醫院有埋身,返咗屋企就已經好少啦,bb唔係好肯埋身食
而且上奶湯對我係完全冇效,所以一直唔夠奶

複式洋房

發表於 16 小時前 |顯示全部帖子
Mandc 發表於 20-7-4 22:40
我係全泵同補奶粉,除咗喺醫院有埋身,返咗屋企就已經好少啦,bb唔係好肯埋身食
而且上奶湯對我係完全冇效 ...

全泵的話 咁咪次次一泵完要即消毒個泵。一日內勁洗勁消毒?

大宅

發表於 15 小時前 |顯示全部帖子
fafagigi2019 發表於 20-7-5 01:50
全泵的話 咁咪次次一泵完要即消毒個泵。一日內勁洗勁消毒?

係㗎,喺屋企每次泵完就會洗同steam+烘乾,返工就用單邊泵,每泵兩次就用微波爐消毒

複式洋房

發表於 14 小時前 |顯示全部帖子
helloyvonne2017 發表於 20-6-30 17:20
雖然而家仲放緊產假,但已經擔心緊復工後點樣保持奶量。想問在職媽媽,除咗繼續均衡飲食、定時定候泵奶之外 ...

我原本都想試,不過早前試左3盒催乳曲奇唔work, 而家都有d卻步,因為都唔平
反而聽陪月同朋友講飲好多水,自己仲覺得見效d

複式洋房

2020勳章

發表於 11 小時前 |顯示全部帖子

我有飲過呢隻上奶飲品。
當時因為奶量跌,好絕望,上網搵好多方法試去增加番,有日見到fb網告講到好似好勁咁,所以買黎試。
第1日飲個效果好明顯,由之前泵既100ml變左有150ml,我連續飲左2星期喇,泵出既奶量係keep住,啲奶睇到白身左,冇咁稀。 同埋多左谷奶感覺!
雖然都貴,但我會繼續飲!
*效果可能人人唔同,我上網睇都有人話冇用!

別墅

2020勳章

發表於 8 小時前 |顯示全部帖子
多謝咁多位JM分享經驗,俾我知道我唔係孤單嘅!咁我試吓飲多啲水又飲吓呢個上奶飲品,睇吓得唔得先!我都諗緊消毒奶泵嘅問題,想知點用微波爐消毒呀?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊