1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bb2歲半便秘,自從早兩星期痾到patpat痛之後就唔肯痾bubu,而家成日叫肚痛,有時痾一細細舊,都痾唔到,而家塞甘油條開頭急,係咁夾腳忍住唔痾,真係好擔心,有冇人試過呀

別墅

不如你幫佢按摩下肚仔啦~ 你b 食開邊隻奶粉架?同埋有無食蔬果架? 我小朋友飲緊美素金裝,so far 便便都好好~

水晶宮

食多d水

禁止訪問

男爵府

leo_tse 發表於 20-6-30 17:42
Bb2歲半便秘,自從早兩星期痾到patpat痛之後就唔肯痾bubu,而家成日叫肚痛,有時痾一細細舊,都痾唔到,而家 ...

我仔有一段時間都便秘,發現原來係佢飲 奶粉又飲鮮牛奶引致,佢平時唔食菜唔食生果,但只飲奶粉無再飲鮮牛奶就無便秘喇
之前佢嚴重到每次痾屎時喊十分鐘以上,痾到又硬又粗,仲有血
有試過火龍果+乳酪打成汁比佢飲,有改善小小,但篤屎既開頭都會比較硬,後半段先軟身d,便秘時係兩日痾一次都咁痛咁硬....

複式洋房

Sillymonkey 發表於 20-6-30 19:45
不如你幫佢按摩下肚仔啦~ 你b 食開邊隻奶粉架?同埋有無食蔬果架? 我小朋友飲緊美素金裝,so far 便便都 ...

佢食illuma呀,其實佢之前bubu都ok嫁,係上次痾左4次patpat紅晒痛之後就唔肯痾bubu啦,同埋佢而家唔知做咩唔多肯食蔬菜同生果,我同太太都煩爆

複式洋房

Arofrey 發表於 20-6-30 21:43
飲多D水+按摩肚仔, 希希D便便軟身D, 你隻奶粉有無益菌? 都有幫助架, 我小朋友飲緊A+ NEURO PRO, 有益菌, 佢 ...

益生菌同益利多,火龍果都試埋,佢係急呀,但佢死忍唔肯痾(emoji)(emoji)(emoji)

禁止訪問

大宅

kissapplegirl 發表於 20-6-30 23:47
我仔有一段時間都便秘,發現原來係佢飲 奶粉又飲鮮牛奶引致,佢平時唔食菜唔食生果,但只飲奶粉無再飲鮮牛 ...

對。太多蛋白質

大宅

leo_tse 發表於 20-6-30 23:52
益生菌同益利多,火龍果都試埋,佢係急呀,但佢死忍唔肯痾(emoji)(emoji)(emoji)
...

我囡同你小朋友一樣。 大概半年前開始。 屙到喊。 轉左奶粉,運動多d,日日食益生菌,飲多多水,盡量多多菜先好轉左。小朋友便秘係要慢慢調理。 真係唔掂就飲軟屎藥(叫醫生開)。 我囡最嚴重果陣都係怕屙。我就一直陪住,俾佢睇書玩玩具讚佢屙左叻叻咁。 其實係。最惨係佢唔肯屙。 但真係要慢慢調理。

複式洋房

leo_tse 發表於 20-6-30 23:52
...

我囡果時都係咁,最後係睇個老中醫,叫我用羅漢果,加3個蘋果煮2小時,比小朋友飲完第2日就會有便便,宜家一星期煮2次比佢飲,小朋友便便靚左好多了

阿囡因為覺得甜,都好喜歡飲

複式洋房

kaka2003922 發表於 20-7-2 01:11
我囡同你小朋友一樣。 大概半年前開始。 屙到喊。 轉左奶粉,運動多d,日日食益生菌,飲多多水,盡量多多菜先 ...

我地問佢,佢話驚痛所以唔痾,佢急都死忍,我地咩都試過啦,YouTube,玩具,都係唔肯用力痾,灰爆

大宅

leo_tse 發表於 20-7-2 13:53
我地問佢,佢話驚痛所以唔痾,佢急都死忍,我地咩都試過啦,YouTube,玩具,都係唔肯用力痾,灰爆
...

我明呀。 睇左醫生未。 用醫生方法。首先依家要順返條腸先。 再調理下啦

禁止訪問

大宅

回覆 luvdarren 的帖子

同感呀~ 我小朋友次次飲鮮奶都腸胃即刻唔掂, 所以我都係俾奶粉佢飲, 飲緊美素新裝又無咩便秘或肚痾問題 blessed~

禁止訪問

複式洋房

我個女由一歲開始都有便秘問題,我帶左佢睇腸胃專科,醫生話有啲小朋友成長嘅時候腸胃會有啲個問題,等佢哋唱到成熟咗之後就會好轉,便秘可以食乳果糖(屈臣氏藥劑部有售),益生菌係幫唔到便秘既,醫生話益生菌係幫腸胃消化不良喎,可以試下,但係如果情況嚴重嘅話,可以去睇醫生,醫生會有一啲藥專門幫佢哋,我嗰時都睇咗好多個醫生,最後要搵專科先至有專業嘅意見。

禁止訪問

複式洋房

alvwon 發表於 20-7-7 16:33
靠塞甘油條都唔好wor,有冇食多d水果?
我阿仔有食水果同埋食aptamil essensis,佢有益生元組合係奶粉度,會幫 ...

其實最大原因應該係佢之前痾到patpat痛,佢驚左,所以佢就算點急都死忍唔痾,應該心理問題,我同太太都為佢呢個問題煩惱爆

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至