0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

新手媽媽!BB就快5個月,準備加固

一開始準備行米糊先

上網睇Hipp有機好似幾好

但又有媽媽話無鐵質怕大便唔好

請問大家食開邊種?可以介紹下嗎?

Thank you

大宅

amychuu 發表於 20-6-30 17:56

一開始準備行米糊先

我都係買Hipp,係無鐵,因為佢預咗家長用奶粉開,奶粉有足夠的鐵質俾BB,而且食咗一星期米糊 我就加蛋黃俾bb,都係鐵質!
加固咗個幾月 日日有便便,反而未加固,有時隔日先有便便...不過有俾蘋果蓉阿仔食,唔知係咪有D幫助。

別墅

amychuu 發表於 20-6-30 17:56

一開始準備行米糊先

我買左gerber純米糊同hipp粟米味個隻
但我個女唔中意食gerber 落埋蘋果蓉都唔食
反而hipp佢好中意 便便都正常
鐵質我覺得bb慢慢可以食唔同嘅野時候 再補充都可以

大宅

lolobae 發表於 20-6-30 23:56
我都係買Hipp,係無鐵,因為佢預咗家長用奶粉開,奶粉有足夠的鐵質俾BB,而且食咗一星期米糊 我就加蛋黃俾 ...

謝謝回覆,諗諗下都係hipp有機比較好

大宅

giiisbb 發表於 20-7-1 03:18
我買左gerber純米糊同hipp粟米味個隻
但我個女唔中意食gerber 落埋蘋果蓉都唔食
反而hipp佢好中意 便便都 ...

好呀,咁的都試下Hipp先
始終最出名都係依隻!

別墅

我都係買Hipp,係無鐵,因為佢預咗家長用奶粉開,奶粉有足夠的鐵質俾BB,而且食咗一星期米糊 我就加蛋黃俾 ...

hihi,想問下你蘋果蓉你係點整同埋係咪買普通任何一隻蘋果都得?thx

大宅

我又係買hipp純米糊,bb4個半月大,因為體重已經有出生時2倍,再加上其他條件都吻合,3日前我俾佢試食,第一日加咗佢飲開嘅奶開,唔肯食,因為佢飲開嘅奶係苦嘅。
第二第三日我用暖水開,bb就好鍾意食,我只俾佢食2,3匙,純粹係試味同試吞,bb都做得好好,食完唔夠喉仲想要大哭,我即刻塞支奶俾佢囉。
問題嚟喇,咁因為佢飲開嘅奶係苦,所以唔食,只可以用暖水開糊,咁之後食得多,但又冇奶嘅,咪唔夠營養?唔夠鐵質?

別墅

candydoll 發表於 20-7-2 12:07
我又係買hipp純米糊,bb4個半月大,因為體重已經有出生時2倍,再加上其他條件都吻合,3日前我俾佢試食,第 ...

食得好,加D波菜補鐵質, 如果補奶唔飲,就要考慮轉第2隻奶粉

大宅

beeko 發表於 20-7-2 12:19
食得好,加D波菜補鐵質, 如果補奶唔飲,就要考慮轉第2隻奶粉
咁快可以加菠菜喇?我個bb得4個半月。

別墅

candydoll 發表於 20-7-2 13:09
咁快可以加菠菜喇?我個bb得4個半月。

現在淨食純米糊都冇問題 , 你其他餐佢都會飲奶,有鐵質

禁止訪問

大宅

ccwm1122 發表於 20-7-3 19:57
bellamy...有機、無添加鹽糖,有鐵質同HMO,仔仔食得幾好無便秘

我都睇過包裝,bellamy係無糖,但hipp係有糖,不過佢就話係天然存在。唔係額外加
比較完我都覺得bellamy好似比hipp更好

大宅

比較過晒不用牌子米糊,最後揀左Holle和Bellamy, bellamy成份有添加鐵和其他營養,而很少其他唔好的添加,但用熱水都開都唔溶,殘留一粒粒,Holle都冇添加,成份同hipp差不多,但產地比hipp優勝,比bellamy香,而且開得溶。但沒有鐵

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Cakelee 發表於 20-7-1 19:07
hihi,想問下你蘋果蓉你係點整同埋係咪買普通任何一隻蘋果都得?thx

我係買蘋果,用spoon刮蘋果蓉俾佢食
無買過包裝的果蓉,怕太甜&有防腐劑。

大宅

candydoll 發表於 20-7-2 12:07
我又係買hipp純米糊,bb4個半月大,因為體重已經有出生時2倍,再加上其他條件都吻合,3日前我俾佢試食,第 ...

我未試過用水開
咁諗,bb咪即係食少咗奶?
點解奶粉會苦嘅,請問咩牌子....

大宅

lolobae 發表於 20-7-5 17:03
我未試過用水開

FYI. 如果你俾bb食佢的米奶糊,有加奶。

大宅

lolobae 發表於 20-7-5 17:03
我未試過用水開
我仔飲低敏奶粉,a+親舒,我飲過係苦㗎。人地話因為係水解蛋白,就係咁嘅味。
加落米糊仲苦。所以佢唔肯食。
最近個幾月佢厭奶期,6,7個鐘先飲一次奶,仲要好難餵,所以都幾煩惱。

大宅

irene891 發表於 20-7-5 00:24
加固係其中一兩餐 唔會令佢唔夠營養 你咪加番啲蓉去溝糊仔

我見佢有出奶糊 你試下 我個個最鐘意深藍色個 ...
7.3kg有時每日總奶量先得600ml,係咪會唔夠營養?因為bb得4個半月,我唔敢咁快加其他嘢俾佢住。奶米糊係其他牌子嘅2號奶粉,我又怕變咗飲兩種奶粉,而且6個月先飲得2號奶粉。
我bb厭奶,但呢個時候轉奶粉又好似太遲,遲d6個月又要轉2號。

首頁

尾頁

跳至