網購天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

同兩家店分別買咗一件產品,出貨运單同一個號碼,我已經有向兩間店查問係咪佢哋都是同一家店,佢哋分別答係,我就問係咪兩件貨物放埋同一箱?佢哋答係,然後貨到咗集運我見到個重量唔似有兩件,分別問佢哋,佢哋都係話擺埋一齊,到咗啲貨嚟咗香港,我發現只係得一個貨品是B組公司,我追問A公司,佢就話其實係有另一個單號,但係遲遲搵唔到個運單號俾我,然後我申請退款,佢初初都接受左退款,然後佢真係搵唔到單號俾我拒簽貨同退款,我而家係冇運單號亦都冇貨,佢亦都拒絕我申請退款,咁我而家可以點做?因為試過搵中介介入,按鍵只會要我同買家再協商先

翡翠宮

回覆樓主:

咁佢拒絕退款有乜解釋?

子爵府

lyh80115 發表於 20-7-1 12:33
咁佢拒絕退款有乜解釋?

話聯咗咗速遞,派緊貨,但客服冇通知返我有運單號,要我集運簽收等等通知

我現在重新申請退款,佢未接受,我已經話找返售後某同事,佢答個位同事唔響度(前晚傾退款的)昨天一整天冇回應我,我今日仲見到可申請投訴賣家個位,打算截對話图返去投訴,就發現佢拒絕我退款申請

子爵府

我響待收貸版面外,它仲係顕示退款中,如果我唔係入去再睇下,都唔知佢原先接受,然後都可拒絕我申請

子爵府

回覆樓主:

仲有睇返對話紀錄,佢要求我填退款改為退运費,我問消楚,佢哋話要咁改,我怕佢哋唔退全額,冇跟佢意思做

翡翠宮

柏仔媽咪 發表於 20-7-1 13:41
仲有睇返對話紀錄,佢要求我填退款改為退运費,我問消楚,佢哋話要咁改,我怕佢哋唔退全額,冇跟佢意思做

...

哦,佢係想你填「已收到货」→「退运费」,咁佢就無違規紀録;錢方面你可以收足嘅,因為退款金額你可以填全款。

翡翠宮

lyh80115 發表於 20-7-1 16:11
哦,佢係想你填「已收到货」→「退运费」,咁佢就無違規紀録;錢方面你可以收足嘅,因為退款金額你可以填 ...

睇你想盡快收回全款,定係唔放過佢繼續周旋。

子爵府

lyh80115 發表於 20-7-1 16:13

我見佢成日都冇回覆拖延,我自己申請咗洶寶介入催促賣家處理,但賣家仲未回應同處理

子爵府

見賣家仲唔理我,咁我就找投訴賣家,提供証證,半小時後賣家先主動聯絡我,先話倉库冇發貨,唔係講點退款,係叫我撤消投訴啫!

子爵府

其實佢盡快回應同處理,我都唔會行呢步,佢在冇通知我情況下拒絕申請,到我第二次申請退款,佢唔按接受,我先咁急,由催發貨,到有運單號(我已經即時發現跟另一店同速递公司同運單號)我亦即時問清楚兩個店,佢哋兩家店都異口同聲話裝埋一箱,貨到集运,我覺得重量唔似有兩個貨品,又問佢取重量,佢哋最後回覆查唔到,唔知道(淨重都話唔知)到我收到貨,真係冇兩件,同佢哋售後傾,集运退款條件係要我拒簽,我叫佢提供運單比我通知集運,比咗足一日佢哋查,佢哋話倉庫冇運單號,仲查緊,我已經講咗幾次,如果真係發咗貨,集运會通知我有未登記货物,但係冇囉

子爵府

我唔知申請沒貨退款係點影響佢,因為我都申請過退款,好多賣家都好好,即時處理同回應,呢間衰到每次都要重複講,仲要唔比返跟进過的同事跟我傾,我提出質疑時,就扮睇唔明繁體字(但我識㝍的都盡量寫簡体)佢公司響廣州

子爵府

我唔知,賣家仲未按接受退款申請,只係叫我取消投訴啫!

翡翠宮

柏仔媽咪 發表於 20-7-1 18:24
我唔知,賣家仲未按接受退款申請,只係叫我取消投訴啫!

呢啲店都幾麻煩,係唔係賣家名得啲數字嘅代理店?

子爵府

lyh80115 發表於 20-7-1 18:28
呢啲店都幾麻煩,係唔係賣家名得啲數字嘅代理店?

不是呀!

翡翠宮

柏仔媽咪 發表於 20-7-1 18:30
不是呀!

不過都似只係做代理,發貨源頭一樣。

子爵府

lyh80115 發表於 20-7-1 18:33
不過都似只係做代理,發貨源頭一樣。

哦!唔怪之得會兩家店貨填咗同一個單號啦!
我想問等淘寶介入,係咪一定收得返貨款?

翡翠宮

柏仔媽咪 發表於 20-7-1 18:55
哦!唔怪之得會兩家店貨填咗同一個單號啦!
我想問等淘寶介入,係咪一定收得返貨款?
...

淘寶會睇對話,我覺得你勝算高!

子爵府

咁我唔回應賣家?等到期(好似話3日?)淘寶介入?

子爵府

剛聯絡賣家,佢要我先取消投訴先退款喎!

子爵府

回覆樓主:

我今早上網查過好多大陸網站,有人話撤消了投訴就唔可以再投訴,另一個人又話撤消投訴時注明退款時限,賣方未能完成係可以叫淘寶介入處理,最嚇人係,響大陸新聞網透露阿里巴巴會因為賣買方作出投訴而交易未能完成,款項一直會留響亜里,但亞里唔會做調停處理問題,因為佢可以充公呢筆錢

新聞連結
https://card.weibo.com/article/m/show/id/2309404479821274021959

首頁

尾頁

跳至