自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

awah112 發表於 20-7-3 01:52
嘩... 呢個post入面會員嘅中文我全部睇得明, 港人式中文,唔使再估估下
...

現在有很多posts 出咗好多古怪字,唔識睇,例如噶,尐等等⋯⋯

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

blackypurin 發表於 20-7-2 08:39
我家姐70頭,一出來做嘢人工每年係1x%咁加

我70尾,好彩仲有科網股一水,但政府金融風暴後已唔請長工,好 ...

我同唔少 朋友大概係咁.

因為d 工唔係長工, 同事間冇乜鬥爭反而好易變成朋友, 大家有類似經歷一齊成長.

大宅

awah112 發表於 20-7-3 01:52
嘩... 呢個post入面會員嘅中文我全部睇得明, 港人式中文,唔使再估估下
...
有冇d感動呢?!

大宅

回覆樓主:

我又講下先,70後既我,十年前離左婚,無小朋友,之前不善理財,離婚後先開始儲番啲錢。

而家一把年紀讀緊個degree,一名小小打工仔,上年升左職,由小薯升上中薯,距離目標還有一大截,但求安穩開心。

大宅

samo 發表於 20-7-1 13:01
看到另一個post 問80後的jm , 所以也想看看70 後的你,大家過得如何?

70 後的我,仍然工作,沒有小孩,老 ...

我72,早年拼搏,好後期才結婚生仔。現返半天工,下午湊仔煮飯家務。很開心

男爵府

我又講吓,我70中,我覺得自己好幸運,屋企唔算好富裕,但我父母會俾最好嘅我,由細到大玩Lego, 我大咗先知當年玩Lego 係比較貴。暑假隔日帶我去淺水灣游水,游完水返屋企睇香港小姐最開心。父母又安排我考上名校,中學最想有polo, timberland, JPG 書包都齊晒,暑假想去搵暑期工,爸爸唔俾,叫我暑假應該溫下書...... 小時候真係唔需要捱,無憂無慮⋯⋯
可惜,爸爸係我中學畢業時就過身,想報答都無機會 ......
雖然而家生活都唔錯,但呢個始終係我人生嘅遺憾。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

子爵府

我都分享吓。
70頭,早婚
兩囝尚可,兩大。
我和老公一直努力工作,感情也不錯。
沒有車樓,但一家四口喜歡外遊,讀萬卷書不如行萬里路。

大宅

samo 發表於 20-7-1 22:25
如果在1970 年出世的jm , 今年已經50 歲了!一轉眼,唔相信50歳的來臨,時間快得恐怖
...

我都係70出世,時間真係過得快

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我 70中大陸出世,係大陸未讀過書,七歲幾先來香港,讀新移民學校。
家境貧窮,中學讀 Band 1英中女校,很自卑,好多同學都幾有錢,自己就連少少零用錢都無。十幾歲爸爸過身,媽媽只是酒樓女工,當年收入唔夠三千蚊,哥哥姐姐要工作應付日常開支。
幸運地入到大學及大公司工作,06年買樓,老公也有一層,兩層樓已供完。
遲婚,小朋友才三歲幾,原本可以過退休生活,因為小朋友出世,最少要做多 5年才可退休。
比上不足,比下有餘,感恩。

男爵府

bb19770101 發表於 20-7-3 13:09
我 70中大陸出世,係大陸未讀過書,七歲幾先來香港,讀新移民學校。
家境貧窮,中學讀 Band 1英中女校,很 ...

當年的新移民真是用自己的努力去改善生活,你好叻呀

子爵府

老公年多前因病去世, 感恩有個女兒(5歲)在身邊(成為我的生活支柱)

收入不高但算是穩定, 小公主日間奶奶湊

男爵府

kenbetty 發表於 20-7-3 14:31
老公年多前因病去世, 感恩有個女兒(5歲)在身邊(成為我的生活支柱)

收入不高但算是穩定, 小公主日間奶奶湊 ...

加油

子爵府

kenbetty 發表於 20-7-3 14:31

收入不高但算是穩定, 小公主日間奶奶湊 ...

加油

男爵府

samo 發表於 20-7-1 13:01
看到另一個post 問80後的jm , 所以也想看看70 後的你,大家過得如何?

70 後的我,仍然工作,沒有小孩,老 ...

生活好忙
又唔夠錢用
有排捱

男爵府

我都係70後
屋企多兄弟姊妹, 在家好熱鬧, 細個住公屋。雖然唔係有錢,但生活尚可。有時同家人講返兒時的生活,好開心, 好多回憶
結婚後,有2個小朋友, 有工作及自住樓, 很感恩!

男爵府

samo 發表於 20-7-2 22:37
嘩! 減咗36lbs ! 可以分享下如何減嗎?

Zumba dance ah

首頁

尾頁

跳至