自由講場

跳至

首頁
12345...24

尾頁

大宅

同老公拍拖結婚已經25年,1仔1女。有樓有車,大家份工都叫做隱定。生活平淡但美滿,很感恩。c6呢幾年着手攪移民,但過程發覺好多嘢唔係我哋可以控制到,好灰心。但我信希望在明天,我哋一定做得到。

Happy_hk    發表於 20-7-5 15:47

男爵府

人到中年,無4仔。。。。老公仔(emoji)‍♂️、屋仔(emoji)、車仔(emoji)及財仔(emoji)。
因無做健康檢查所以做駝鳥當健康
朋友不用多但自已心態已改了很多,放假時除了比一定時間陪家人外自己都會一個人往外跑放鬆一下,沒有強求朋友之需要但總算有數位朋友可比我取暖
工作方面, 份工穩定人工尚可夠用但上司能力不足又賤、又卸膊。
強積金又唔夠養老,不知老時會如何

Happy_hk    發表於 20-7-5 15:47

大宅

samo 發表於 20-7-1 13:01
看到另一個post 問80後的jm , 所以也想看看70 後的你,大家過得如何?

70 後的我,仍然工作,沒有小孩,老 ...

我也是70後,離婚多年,小朋友已大,有樓收租,半退休生活,很慶幸一早為退休生活作出準備(emoji)(emoji)

Happy_hk    發表於 20-7-5 15:48
wcpcelia    發表於 20-7-2 16:15

大宅

看到另一個post 問80後的jm , 所以也想看看70 後的你,大家過得如何?

76後,有兩個小朋友,大嘅中二,細嘅小四,曾經事業起伏,有過幾年經濟低潮,幾年努力幾乎付之東流。捱過低潮,好感恩兩公婆感情更勝之前,事業另有新景象,經濟情況也比以前好轉,深感人生不易,仍需努力,但腳踏實地,活在當下。

男爵府

有一個女,16歲啦,有樓收租,已退休兩年,但開始覺得悶,想做番野,但學歷一般,等市度好啲先試吓搵工,身體生過腸癌,幸好已康復5年

子爵府

回覆樓主:

窮大,但細時仍然覺得快樂;自細覺得公一份婆一份係正常事,但反而做咗ftm,有一個已經係大人既小朋友,先生工作穩定、對我非常好,自覺很感恩。

Happy_hk    發表於 20-7-5 15:49

男爵府

見到很多70 後的jm 安好,很安慰! 近幾年,身邊好多同事朋友患癌,有幾個已經過身,很傷心! 有個就情緒病自殺,令我感到世事無常,要活在當下

Happy_hk    發表於 20-7-5 15:49

大宅

70後,有一囡,搵唔到工,係屋無聊緊

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

2公婆都係70後,03年結婚,04年買樓生仔,早幾年層800幾尺私樓供完,舊年阿仔去英國留學,文職管理層工作壓力唔大,銀行積蓄夠阿仔英國大學畢業,而家儲錢買大陸樓同退休生活用。
我地生活積極、努力工作、對社會感恩、孝順父母。

Happy_hk    發表於 20-7-5 15:50
三國1    發表於 20-7-1 19:36

男爵府

回覆樓主:

記得舊年曾經同朋友同事分享,在家庭、工作、健康、學業、財政各方面都好感恩滿足。
今年keep住感恩滿足!結婚二十幾年,與先生感情冇乜問題,顧家有責任心。大家工作穩定有人工加有 bonus。女兒上咗中學,學業滿意,獨立沒有青少年反叛問題。不用供樓,衣食住行各方面都很足夠。
當然都有煩惱,自己呢幾年身體走下坡,腳痛幾年沒有改善,只有keep 住痛。前幾月做小手術,日日進出醫院,現在康復中。另外又照乜照乜做化驗,幸好報告良性,一年後複診,身體狀況已不及以前。

希望一家都健康,一切順利,就心滿意足。

Happy_hk    發表於 20-7-5 15:50

珍珠宮

chocolatebean 發表於 20-7-1 14:40
回覆 BBJOJO 的帖子

估唔到

就係因為我媽生3 個我怕左,細個太渴望獨生
我生左一個

大宅

一般一咁囉!有啖飯食,唔富貴,但唔都唔窮。有野做,有屋住。平平淡淡,最緊要有健康身體。

Happy_hk    發表於 20-7-5 15:51

珍珠宮

老公兒子自己,家庭工作生活朋友不過不失。供樓供書中,雖則暫需太憂柴憂米,但除非中六合彩頭獎,否則有排不能退休。

Happy_hk    發表於 20-7-5 15:51

侯爵府

70後都分兩批, 76後的好慘的
我係98年畢業, 撞正97大冧市,00科網股爆破, 03沙士, 08金融海嘯, 然後今次疫症
可以話見識過經濟下行那種惡性商業循環, 加人工除咗轉工, 從未超過3%
也可能習慣了, 自己反而逆境適應得OK

生活上, 比上不足比下有餘
原先30頭時我算係龜兔賽跑裡面隻龜, 同輩風生水起時我仲落後緊
到而家有D人大上大落, 我尚算平穩向上

70後就係已經過晒朋友結婚, 生仔, 離婚
而家就到生病養生cycle, 難怪好多40+的人會突然減肥做運動
我自己都做過兩次手術, 而家減咗肥也定時做運動
二人世界, 平平淡淡過日子

Happy_hk    發表於 20-7-5 15:52

複式洋房

回覆 samo 的帖子

如果覺得自己過緊苦行僧嘅生活咁就證明你呢家唔開心,應該諗下點改變

男爵府

70後, 1子1女, 做咗ftm有10幾年, 有車有樓, 生活無憂, 健康暫時ok, 已好感恩。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

老公自我封閉,個仔sen, 自己負能量,冇動力,生活唔富足,猛猛緊,份工危危乎,朋友冇乜。沒有期望,每天只係食得飽著得暖,睇下劇,跟下個仔既野。
有層未供完既樓,有微積蓄。仲有更年期......

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

生活穩定,有 2 個囡,乖巧 !
老公愛家!婚後轉全職媽媽有工人姐姐幫手!
心中富有 !

男爵府

chocolatebean 發表於 20-7-1 14:40
回覆 BBJOJO 的帖子

估唔到

係, 以前生三個算少

伯爵府

LokYauYau 發表於 20-7-1 16:32
老公兒子自己,家庭工作生活朋友不過不失。供樓供書中,雖則暫需太憂柴憂米,但除非中六合彩頭獎,否則 ...

我都鍾意返工,圈子會大D,錢又鬆動d

首頁
12345...24

尾頁

跳至