自由講場

跳至

首頁
45678...24

尾頁

大宅

回覆樓主:

仲做緊一份20幾年既工, 身邊有愛我同我愛的人, 失去一些朋友, 親人, 同時看清某些事情, 看清別人同自己, 當然心態好緊要, 人生已過一半, 可以的話就寬待自己多一点 , 我哋都要為下半生繼續加油努力, 快樂每一天

Happy_hk    發表於 20-7-5 16:02

大宅

回覆樓主:

四十中,幸運地同伴侶財務自由,不用為兩餐奔馳。

移居咗去外地,有兩個初小學嘅小朋友,全職湊仔。

少真正朋友,多數都還在香港,都係網上吹水多。

都係等仔女大,甩身,就同老伴真正退休享受人生自由自在。

Happy_hk    發表於 20-7-5 16:03

侯爵府

回覆樓主:

我發覺70後都傾向唔生或生一個,反而我眼見身邊80後通常生2-3個!

珍珠宮

不過不失,知足常樂

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

anna59 發表於 20-7-1 17:30
咁70後嘅你地, 父母仲健在嗎?

4大只淨我媽,尚健,爸爸3年前走了。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

BBJOJO 發表於 20-7-1 14:19
返而 70後唔生小朋友多過 80後

我覺得係

侯爵府

4頭,仔1x外國讀書,我哋兩個都工作,收入穩定除咗今年疫情,我哋多朋友多聚會多旅行,健康同開心已經足夠,等個仔大學畢業便退休,遊世界。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

anna59 發表於 20-7-1 17:30
咁70後嘅你地, 父母仲健在嗎?

媽媽健在,父親2年前85歳先游。

大宅

2024年龍年勳章

RT 發表於 20-7-1 14:45
香港60-70後係被祝福過既人, 經歷左最輝煌既時代, 有最美好既回憶

我是6到尾的,一直覺得幸運,生活可以

水晶宮

shobi 發表於 20-7-1 19:40
我發覺70後都傾向唔生或生一個,反而我眼見身邊80後通常生2-3個!

識幾個80後朋友都係生3個添

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

呢個帖,大部分都知足感恩,我自己都覺得70後好幸福,見證香港既發展,60後好多因為家庭經濟唔好,真係讀完中三就出黎做野養家大有人在,果時好多工廠妹,但70後已經唔會因經濟問題無書讀。

侯爵府

20162016 發表於 20-7-1 20:22
識幾個80後朋友都係生3個添

係呀!可能自己經歷過一家人迫埋一間房嘅年代,所以怕咗。有時會諗生咁多個做乜!

珍珠宮

好媽媽勳章

samo 發表於 20-7-1 13:01
看到另一個post 問80後的jm , 所以也想看看70 後的你,大家過得如何?

70 後的我,仍然工作,沒有小孩,老 ...

慶幸自己97年出來工作,那時都叫易搵工。2003年結婚,有2個仔女。最最可惜是由結婚以來,一直要求買樓,但另一半唔肯。好彩到2010年仔考到心儀小學,c6才肯買樓。買時覺得好貴好唔抵,諗都冇諗過今時今日啲樓會仲貴!

兩公婆仍然努力工作中,繼續供樓,亦希望儲錢俾仔女升學用。工作上,雖然晉升機會少,但工作穩定,方便照顧家庭。

父母方面,感恩父母仍健在。上年爸爸驗到有肝腫瘤,在私家做手術。我自己有3兄弟姊妹,手術費每人夾啲,所以我會覺得有兄弟姊妹是好的。

Happy_hk    發表於 20-7-5 16:04

水晶宮

yuyueng 發表於 20-7-1 20:25
呢個帖,大部分都知足感恩,我自己都覺得70後好幸福,見證香港既發展,60後好多因為家庭經濟唔好,真係讀完 ...

侯爵府

牛年勳章

rosaki 發表於 20-7-1 14:14
我估70後,應該係香港最後一批比較有工作運、置業運、有責任感的一群,可能80後較早期也可以,之後開始越來 ...

同意你,你同我睇法一樣

大宅

回覆樓主:

一事無成。

侯爵府

我到而家都打兩份工
以前細個屋企負擔大一份工頂唔住(搵11000要比8000屋企), 要瘋狂搵外快
儲落的人脈到30幾大派用場, 而家經濟算OK,
但都KEEP住第二份工, 有錢唔想唔搵

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

看到另一個post 問80後的jm , 所以也想看看70 後的你,大家過得如何?

我都係無小朋友返工放工,放假一係同自己家人聚下或者hea在家自由自在
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

入伍 工作穩定、生活尚可、夫妻恩愛、父母健在、身體健康!好感恩!
人生煩惱必定有,但抱住關關難過關關過,活到今天
每天上班下班、定時運動、生活平淡但滿足!
大家要活在當下、珍惜眼前人呀

Happy_hk    發表於 20-7-5 16:04

子爵府

做佐ftm16年,早2年重先出來做返野,2個仔大佐唔使我理。終於捱完,唔使再凑佢地

首頁
45678...24

尾頁

跳至