自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,請分享下平時點照顧小朋友,同埋點打理頭家?
(無工人姐姐,無長老幫手)
身邊好多朋友成日講到無工人姐姐幫手搞唔掂, 但其實外國、日本呢d 國家既ftm 都無人幫手, 點解會搞唔掂?
我暫時係一打一,遲d 會一打二, 唔想請工人姐姐, 因為唔想有多個外人喺屋企。

大宅

我日日都係湊兩件,大嘅差唔多7歲,細嘅一歲

大宅

回覆 桃多多 的帖子

我一湊三,自己接送兩個上小學,買送,清潔家務,功課都可以,有長老照顧妹妹一個鐘來接放學。其實,時間吾足夠用,要跟功課考試,是很辛苦很累很大壓力,冇得休息。

wcpcelia    發表於 20-7-3 16:42

男爵府

要睇下咩年紀組合,我大嘅9歲細嘅1歲半,每日其實都真係好唔得閒咁,陪玩陪瞓,煮野食餵飯,佢自己食一半之後餵,大個放學沖涼食飯做功,準備晚餐野,都係以蒸餸簡單為主,有時煮唔到食外賣,飯後我用洗碗機幫手洗,但都要抹廚房,由於1歲半呢個年紀無時無刻都要陪玩,日間做唔到清潔,要等佢哋瞓咗先清潔,最後自己沖涼瞓覺,已經攰到隻狗咁,番學既日子都係6:30am起身。

伯爵府

我自己覺得plan好一個時間表每日跟住做就唔會太辛苦
我自己一個5歲幾一個2歲幾,疫情以來半年幾如果唔出街玩基本上每日都係咁過
朝早8點幾細佬起身,安排簡單早餐,之後自己玩,我洗衫洗廁所
10點叫醒哥哥,防止佢繼續訓令到下午唔訓晏覺,俾佢hea陣玩陣,就一齊落街買餸,唔煮lunch就買埋lunch,或者去百貨公司睇陣玩具
12點食lunch,之後自由時間,睇下disney junior玩下玩具,我就吸塵洗碗又做下家務
2點兩位準時入房訓晏覺,通常15分鐘內訓著,之後就係我既自由時間,食lunch睇電視做下自己野
4點左右兩位訓醒,就食下午茶,之後哥哥開始做功課溫習睇下學校野
6點幾就沖涼,我預備晚飯,7點幾8點爸爸放工開飯,之後兩兄弟同爸爸玩陣,細佬9點幾飲奶訓,哥哥10點幾都訓,之後又變返我自己既metime, 熨下恤衫整下屋企野煲下舊劇

每日如是

大宅

大果個如果唔使跟功課,同佢溫書,就一湊二無問題。

Klly1983    發表於 20-7-2 11:35

大宅

桃多多 發表於 20-7-1 23:48
身邊好多朋友成日講到無 ...

我1湊2,大3.5歲細1歲
無工人無長老幫
點為之打理頭家? 做家務? 執屋?通常我老公放工放假做。
我主力照顧小朋友飲食健康,陪玩講故事。 只煮兩餐就有時間訓晏教,煮三餐就無晏教訓⋯

大宅

回覆 桃多多 的帖子

我見意每日都要請鐘點一兩個鐘,現在有疫情,勤清潔,做家務,家有初生b會很忙。

男爵府

我係ftm,平時一打二,佢哋相差一年。無姐姐無長老幫手。最辛苦階段已經過咗,兩個細宜家讀小學喇~我有搵鐘點,但一個星期兩日上午。平時自己最緊要做好時間管理分配好.....

大宅

我一打二,一個初小,一個幼稚園,第三個就快出世,冇長老冇工人,一直自己湊。
你講得啱呀,外國媽咪多數自己搞掂,尤其小朋友頭幾年,好少交畀人湊。佢哋好獨立,成咗家就唔會再靠長老。我響外國住過幾年,啲媽咪真係super mom,照顧三、四個小朋友,接送返學放學,煮飯做家務,有啲仲趁仔女返緊學時做兼職,真係好勁。

其實係得㗎,教好小朋友自理同獨立,建立良好作息,甚至幫手做家務,媽咪就多出一啲free time,可以休息吓,做自己嘢,又冇咁易忙到冷落咗老公。

我初小嗰個已經開始幫忙洗米煲飯,洗碗,摺衫,睇細嗰個嘅功課。細嗰個會幫手摺毛巾,飯後抹枱,啱啱學識咗洗菜,幾好㗎。

別墅

無話唔得, 但日日不停重複, 不停出入接送, 有時都行到腳軟無感覺, 臨訓前通常攰到一撻落床即訓著。

男爵府

ftm湊老大4歲,老二1歲,老三幾個月大
(重點係唔會覺得勁忙,好辛苦)
我唔止無工人/長老,
老公份工忙到唔會理到屋企。

日用品靠網購,一次就買夠半年至一年份量,平時唔會晒時間行街買依d野
小朋友衫褲鞋襪,屋企所有零碎野主要靠淘寶,送到屋企
凍肉靠網購訂貨,都係送到屋企
買新鮮菜就一次買一星期
平時家務掉比機器做,真心唔好慳,減少左好多壞情緒,家庭爭執。
有洗碗機(淘寶$699,可以洗埋煲)
自動吸塵機+拖地機(識自己洗地布,$2799)
兩部洗衣機(大人細路衫分開洗)
煮飯就用氣炸鍋,蒸爐減少睇火既時間
經常叫外賣

我地係8點起身,8點訓教
每日都有私人時間
所以真實情況無網上面講到咁嘔心瀝血

侯爵府

瞓得好勳章

回覆樓主:

我1湊2
一個7歲一個21m
早上6點15起身,攪家姐返學
順手開機洗衫
7點出門口,送完回校趕回家湊細佬
有時細佬醒左就揹埋細佬送家姐返學
回家整早餐比細佬,浪衫家務
12點多出門坐車接家姐放學
1,3,5放學即食野
2點學英文 ,學完回家,沖涼準備晚餐
家姐自己做功課,細佬乖就好d,曳就麻煩,7點開飯,8點陪睇功課,溫書,攪掂就睇下電視或玩陣 ,9點上床訓教
就攪細佬,肯訓還好唔肯訓就邊做野邊陪佢,細佬訓埋先係自己自由時間
星期2,4,接完放學回家食晏,做功課溫書,黎緊考試
星期2同4時間就鬆動dd
叫做可以溫多d書
陪跑唔易做

水晶宮

我一湊二(2歲同5歲)。鐘點一星期嚟3個鐘。平日早餐午餐食得好簡單,有時叫外賣,間中出街食。最辛苦係小朋友停課但又唔肯瞓晏覺。

我喺家居衛生方面好 minimal,因為我認為細路仔唔應該喺太乾淨嘅環境生活。我唔會日日拖地,通常只係鐘點嗰一星期一次,其餘只有需要時 spot clean,除非有特別嘢發生。細路仔衫唔會分開洗,我覺得分開洗好無聊。就算咁,小朋友都冇話多病痛。BB食全人奶埋身,唔使洗嘢。買日用品周不時網購。雪櫃有位就買多啲凍肉。

冇話做唔到。學你話,外地絕少人有住家傭人,一樣咁生活。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

煮到埋黎就食, 要隨時應變. 要有個bb 響度, 要實戰至可以調節好時間, time management 好重要.

有能力買多d 電器去幫自己.

家務長做長有, 做唔晒咪算. 做好基本工夫就夠.

禁止訪問

珍珠宮

大女8歲幾,細仔差唔多7歲。
由佢地出世我自己湊到而家,冇工人,長老間唔中幫我手湊開1-2個鐘去玩比我抖下。
一家4口自己住。
做人阿媽都係邊做邊學,講完。

水晶宮

回覆樓主:

想抖气時間都無
每日不停餵奶,換片,扭抱,哄訓
大果個勞气,又要教功課

一大堆家務

大宅

淳熙媽咪 發表於 20-7-2 00:23
ftm湊老大4歲,老二1歲,老三幾個月大
(重點係唔會覺得勁忙,好辛苦)
我唔止無工人/長老,

我同你一樣 一湊三 老公幫唔到手
又係有洗碗機(我買座地大機) 掃地機械人
煮飯我用蒸焗爐
洗衣乾衣機

男爵府

回覆樓主:

一湊二,最辛苦階段中,一個2歲,一個4歲。我覺得停課會好辛苦,返學好好多,唔使放電。
其實時間表安排得好既話,無網上啲人講到咁辛苦,但真係好困身,去邊都要帶住兩個

wcpcelia    發表於 20-7-3 16:42

首頁

尾頁

跳至