自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教下彈jm/家中有鋼琴既jm,我小朋友已經學左琴四年了,最初因為小朋友上幼稚園,想佢去學鋼琴陶冶性情,買左部二手琴

依加彈琴有啲成績,老師叫轉用三角琴,暫時心水Kawai三角琴同Yamaha三角琴,小朋友應該會一直學上去,想知應該買咩牌子好?謝謝

公爵府

由於我學琴的老師, 有好多個琴, 佢又鐘意用唔同的琴來教, 所以你講的我都彈過的.
我自己會選Kawai三角琴. 但型號不同會有分別. 我記得有些型號個KEY會實D, 無咁好彈的.Yamaha三角琴, 要買較貴的先好彈的!
最好去彈下試下, 自己感受下先. 試的時侯, 要開蓋試同唔開蓋試. YAMAHA 唔開蓋的話, 我真係頂唔住佢D音色的.
仲有留意下三角琴開蓋同唔開蓋來彈, 音色的分別好大的. 買得三角琴. 就預左要開蓋彈了.到時會好大聲, 間房要做隔音.
留意唔好買迷你的三角琴, 基本上三角琴越大個, 音色係越好的. 買左迷你的, 實後悔的.
Kawai 有另一隻高身UPRIGHT的琴, 設計上是將成個三角琴, 打直放的. 即係好似一般琴咁, 好處係節省位, 而音色好好. 我自己就特別鐘意彈這個琴. 如果屋企放唔落三角琴, 可考慮這個.
老實講, 小朋友學左琴四年, 未必需要三角琴的, 有些老師會為COMMISSION, 而叫學生去買琴的.

大宅

Kawai sure
小朋友好似會中意Yamaha 但Kawai彈落聲靚d同鍵有質感d,無Yamaha咁飄

子爵府

學左琴4年就三角琴?
我覺得起碼都過左8級先諗

大宅

Yeelim 發表於 20-7-2 17:57
由於我學琴的老師, 有好多個琴, 佢又鐘意用唔同的琴來教, 所以你講的我都彈過的.
我自己會選Kawai三角琴. ...

多謝jm咁詳細講解,我會再問一問琴行老師意見,佢應該唔係為commission,我小朋友係小琴行學,佢係叫我去大琴行睇

另外想問定,Kawai有邊隻琴推薦?

大宅

ccmanching 發表於 20-7-2 18:16
Kawai sure
小朋友好似會中意Yamaha 但Kawai彈落聲靚d同鍵有質感d,無Yamaha咁飄

咁如果用黎考試既話,鍵有質感、有層次啲係咪手感會較好?

大宅

ilovedior520 發表於 20-7-2 18:25
學左琴4年就三角琴?
我覺得起碼都過左8級先諗

琴行老師既建議,我都問多次問清楚先

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主:

老師係咪叫你買個直立琴呀?好少聽建議買三角琴,有幾多屋企放得落? 除非老師知你家境好啫。如果係for考試手感,一般琴行都會有1,2個放三角琴嘅琴房,小琴行都會有。

珍珠宮

pochario 發表於 20-7-3 11:50
老師係咪叫你買個直立琴呀?好少聽建議買三角琴,有幾多屋企放得落? 除非老師知你家境好啫。如果係for考試手 ...

我都未聽過老師叫學生換三角琴,通常都係叫換高身直身琴

大宅

pochario 發表於 20-7-3 11:50
老師係咪叫你買個直立琴呀?好少聽建議買三角琴,有幾多屋企放得落? 除非老師知你家境好啫。如果係for考試手 ...

老師應該係知道樓主間屋好大同好有錢

wcpcelia    發表於 20-7-3 16:01

公爵府

ccmanching 發表於 20-7-2 18:16
Kawai sure
同意! YAMAHA有細路仔琴之稱, 你講中晒 YAMAHA的唔好處! (我唔識講)
我都彈過YAMAHA那些用來演奏的大形三角琴, 但一般家庭未必放得落. 通常這些琴係放在演奏廳入面用, 每次使用之前都會TUNE一次先, 所以彈的時侯音式會特別好的.

公爵府

回覆 maryyanyan1234 的帖子

樓主可能唔知, 去大琴行買琴, 只要用佢講: "我係老師陪學生來買琴", 大琴行就會自動俾番COMMISSION老師了!係行規來的. 如果老師只叫你去買, 唔陪你的, 就唔會有COMMISSION收的. 留意唔好幫老師買2手琴呀!
至於形號, 我都唔清楚了, 因為我只係彈琴時見到個招牌, 留意到個外形, 唔多理個形號的.
但我彈得多, 知道唔同琴的分別. 當你彈到演奏級或以上時, 就會好想有一個三角琴的.
一個好的三角琴可以幫你, 較容易做到一些彈琴的技巧. 如果無一個好的琴, 都一樣可以做到的, 只要花多些時間習都可以的.

公爵府

如果只是用來考試, 是但一個琴都可以的. 大陸琴都可以的.考試係唔需要音式的.

別墅

我跟緊個老師,studio有兩隻三角琴,一隻Kawai頂級三角琴型號Shigeru Kawai,另一隻Yamaha(實際型號唔清楚),兩隻都係6尺左右。不過主要都係用Kawai,我諗老師覺得隻Shigeru Kawai高Yamaha一班(我自己都覺),部Kawai音色變化多好多,部Yamaha就d聲夠尖,但無乜變化。

別墅

Yeelim 發表於 20-7-3 13:27
同意! YAMAHA有細路仔琴之稱, 你講中晒 YAMAHA的唔好處! (我唔識講)
我都彈過YAMAHA那些用來演奏的大形三角 ...

係呀,我都覺Yamaha呢方面明顯唔好,不過Yamaha都多人推,各有各好

伯爵府

bluepand 發表於 20-7-3 12:57
老師應該係知道樓主間屋好大同好有錢

我也是這樣想

子爵府

想生BB熱投

其實只是學4年未必需要換琴,除非家中已有的琴狀態不佳。如果真想買三角琴,不論Yamaha/ kawai 都有一點需要注意,就是要有較大空間,否則琴聲會因為空間小而撞地板或牆身,反而造成反效果,會覺得琴聲十分刺耳。而若是只能放在一個不太大的房間中,牆及地板一定要做吸音處理,如琴房一樣。

大宅

Yeelim 發表於 20-7-3 13:44

樓主可能唔知, 去大琴行買琴, 只要用佢講: "我係老師陪學生來買琴", 大琴行就 ...

就算老師唔陪一齊睇琴,只要老師事先或之後講返個學生係佢,大行都會俾返介紹費老師。
如果唔話比老師聽自己走去買琴,大行都唔會張老師介紹費減返俾買家

公爵府

gooddeal 發表於 20-7-3 17:17
就算老師唔陪一齊睇琴,只要老師事先或之後講返個學生係佢,大行都會俾返介紹費老師。
如果唔話比老師聽自 ...
大行唔需要俾COMMISSION時, 可以平D.
好似係有價講的, 是嗎?

首頁

尾頁

跳至