單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

單親友 發表於 20-7-10 10:47
設計幾好。空間問題遲下小朋友大個再算,不過仲有幾多空間剩?
最好有多餘位可以比小朋友活動下,同小朋友 ...

最後間1房1廳,房上下格床
廳仲有少少位,應該放到食飯枱,唯有當書枱用,做功課溫書預呀仔一個用哂
活動空間就真係冇乜...不過我信一定會好溫馨

複式洋房

babytszkin 發表於 20-7-9 22:31
好光猛wor 恭喜恭喜

係呀!低層黎講真係算唔錯啦

珍珠宮

happyending05 發表於 20-7-12 01:52
你有返工嗎?
可能因為怕你負擔唔到屋租,
要證明你有穩定收入交到租金
應該唔會因為無錢交租而唔比體恤你的...好多人都無工作做也是取綜援,也是比到屋佢地...

複式洋房

Macusmama 發表於 20-7-13 11:19
應該唔會因為無錢交租而唔比體恤你的...好多人都無工作做也是取綜援,也是比到屋佢地...

ElizaLai_FB    發表於 20-7-13 22:20

珍珠宮

happyending05 發表於 20-7-13 12:11
係呀,所以我話綜援都計收入,預你會交到租
但如果冇工作,又冇拎綜援,即係冇收入
就派唔到屋..因為派左 ...
但我識D單媽取綜援,佢地話唔洗比租的...可能係審查時未離婚呱...我也試過無野做,唔洗取綜援,但可以証明你無收入,去房署登記唔洗比租的,不過一定要三個月後的事...
我也叫朋友去申請的,不過朋友話有人比咪唔洗APPLY囉...

複式洋房

Macusmama 發表於 20-7-13 13:08
但我識D單媽取綜援,佢地話唔洗比租的...可能係審查時未離婚呱...我也試過無野做,唔洗取綜援,但可以証明你無 ...

綜援唔係唔洗比租,而係會幫你交捚
即係會額外比租金額比你,變相等於唔洗錢
所以攞綜援就當係穩定收入

不過詳細真係唔清楚點解要你有入息證明先比申請體恤安置

複式洋房

好多單親都攞唔到體恤安置,你係咩原因?

複式洋房

ElizaLai_FB 發表於 20-7-13 22:24
好多單親都攞唔到體恤安置,你係咩原因?

依個問題,我都唔知點答你...
書面啲講,就係我符合條件所以可以派到

咩條件,就梗係唔係開心嘅事情
每個人都有自己嘅難處,冇必要一一細說..
其實大家都清楚體恤係咩意思,
你可以婉轉咁問我發生咩事,
但你依一句「好多單親都攞唔到體恤安置,你係咩原因?」感覺似係質疑緊我點解有資格攞?
就好比如說 一個傷殘人士拎緊傷殘津貼,而你問佢咩原因可以拎,說者無意 聽者有意。
唔好意思,可能係我敏感,我只係有感而發。
有頭髮邊個想做禿頭,有得揀我都唔想行依條路
但家家有本難念經,為勢所迫冇辦法。

男爵府

畀面勳章

回覆 happyending05 的帖子

講真你有樓申請到已經好好..............細d 都無所謂啦...
我諗人地都係想知到點先可以申請到姐
唔使咁敏感

複式洋房

住住先啦

複式洋房

trinityau 發表於 20-7-14 12:29

講真你有樓申請到已經好好..............細d 都無所謂啦...

係呀,我都好感恩,終於有家可歸
我依家都好喜歡間屋
但可以再大少少就完美
第一間真係好可惜
有怪自己點解冇第一時間拎到封信,
如果佢冇拎過封信唔知到地址,真係會揀第一間
不過我都知世上冇咁多如果同稱心如意嘅事
所以都只係呻下,然後就坦然接受
依個係我自己處理負面情緒嘅方式

至於上面有人提問咩原因拎到
若果佢可以禮貌少少,加句 ‘請問’ ‘我想知...’
我會好樂意解答有需要同有困難嘅人
就好似樓上都有人困惑而發問,我都會分享我嘅經歷同經驗。
將心比己,有個陌生人無啦啦問你一啲私人野(點解有屋?)又冇加禮貌用語,你想唔想答人...
我承認我好敏感,好抱歉

珍珠宮

happyending05 發表於 20-7-14 03:29
依個問題,我都唔知點答你...
書面啲講,就係我符合條件所以可以派到
你講得岩,每個CASE不一樣,不是有準則的批...要睇社工肯唔肯了...

珍珠宮

trinityau 發表於 20-7-14 12:29

呢D要睇每個CASE不一樣的,我身邊有D,無錢又有病(唔知咩病),又無地方住,佢地取體恤快到一個月可以取到...仲好新的樓...佢都係講社工好唔好人同肯唔肯為你去寫紙同入紙,佢地要寫一封好長的信的...
CHECK哂你所有野...即起哂你底先隱陣幫你的...

珍珠宮

happyending05 發表於 20-7-14 13:11

係呀,我都好感恩,終於有家可歸
你講得岩...我都試過,有D人唔抵得你攞左間公屋,就好想攻擊你.(利申:唔係講樓上的人)..

不過我都係好多謝呢度有個媽媽,好熱心的教路,我的路好順暢又美好,而家非常開心...

複式洋房

Macusmama 發表於 20-7-14 15:22
呢D要睇每個CASE不一樣的,我身邊有D,無錢又有病(唔知咩病),又無地方住,佢地取體恤快到一個月可以取到...仲 ...

係呀,我社工都好好,好肯幫我
佢都話其實攞體恤唔容易,要好多條件符合,社工佢地冇得話事,要比上司睇之後再比大粒嘅批,先可以幫
所以真係好難知要咩準則先符合條件
我淨係知老人家會容易好多
不過話明體恤,就即係情況係緊急先會批得咁快
我自己都係經歷左好多好多野,依家先苦盡甘來
希望同路人都可以快啲搵到希望署光

複式洋房

Macusmama 發表於 20-7-14 15:29
你講得岩...我都試過,有D人唔抵得你攞左間公屋,就好想攻擊你.(利申:唔係講樓上的人)..

不過我都係好多謝呢 ...

的確依到有好多好有愛嘅媽媽同同路人
比左好多鼓勵同支持我

因為自己發生嘅事實在好可悲,一路唔敢同身邊人講
即使講左都冇人明白我,大家唔同圈子
朋友未結婚,佢地唔明我為乜咁辛苦要生個b作賤自己
確實係幾賤,但條路唔係我預計我都唔想咁,又可以點
屈埋屈埋真係好辛苦..
我唔怪朋友咁諗,因為佢地冇小朋友唔會明白都好正常...
只係我唔敢再向朋友講太多,一來顧及呀仔嘅面子,唔想比人笑佢有咁嘅老豆,二來唔想人同情可憐我。

係依到呻完,真係舒服好多
其實絕望中嘅人最希望得到係認同同支持仲有體諒
依到真係好多人比左鼓勵我,令我感覺自己並不孤單

珍珠宮

happyending05 發表於 20-7-14 16:18
係呀,我社工都好好,好肯幫我
佢都話其實攞體恤唔容易,要好多條件符合,社工佢地冇得話事,要比上司睇之 ...
我朋友係醫院做的,佢話好多人,搞離婚之後自殘扮傻入左醫院之後醫務社工幫佢地搞上樓...
呢個也是好好的一條路數...
醫院有好多甘既個案,D人都係取體恤安置的好路數..

我有位朋友佢呀媽想斬佢(想)...之後去左向晴軒住半年後上左新樓,佢只有一個仔...

大宅

我有返工呀!擔心我無錢交公屋租但唔擔心無綫交私樓租。

大宅

回覆 Macusmama 的帖子

我覺得其實好睇個社工和個主任

大宅

happyending05 發表於 20-7-12 01:58

因為仲係同6299先生同住,政府信件都派依到

點樣先可以申請體安?

首頁

尾頁

跳至