3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

小兒3歲 自閉譜系
由兩歲幾開始就已經非常之鍾意數字、英文字、中文字同埋街上邊嘅標誌。
依家三歲,教佢串字、認中文字,非常容易,基本上一學就識。但問題係,佢嘅話題開口埋口就係數字。舉例,佢唔會話去咗邊個人屋企玩,但係佢就會話去咗幾多樓。去到公園,又好容易比燈柱啲數目字影響,追住黎睇。

想問吓自閉譜系小朋友嘅家長,又或者一般家長,你哋小朋友細個有冇咁沉迷呢一啲野呢?如果有嘅話,去到幾多歲會慢慢少?定係一直都大個都會有?其實我唔介意佢對呢一方面咁有興趣,但係因為太有興趣呢方面,影響咗社交,同埋開始大個,驚出到去俾人歧視。

大宅

applepie34 發表於 20-7-2 18:59
小兒3歲 自閉譜系
由兩歲幾開始就已經非常之鍾意數字、英文字、中文字同埋街上邊嘅標誌。
依家三歲,教佢串 ...

其實你小朋友係咪自閉+資優吖?去check清楚好啵

別墅

FilifalaW 發表於 20-7-2 23:59
其實你小朋友係咪自閉+資優吖?去check清楚好啵

check左政府cac,只有講係自閉譜系asd,無講係資優呀。我仔認知是同齡水平,無快到。

洋房

小兒3歲 自閉譜系

我小朋友都係三歲時對街上嘅標誌很有興趣,見一個問一個。
對數字和迷宮很有興趣。應該同你小朋友差不多。
當我見她沉迷一樣嘢時,我就會攞其他嘢給她玩。同埋帶她去多d公園玩,情況就有改善。
但我發現她會隨著時間就會專注另一樣嘢。

別墅

marrowcherry 發表於 20-7-3 08:10
我小朋友都係三歲時對街上嘅標誌很有興趣,見一個問一個。
對數字和迷宮很有興趣。應該同你小朋友差不多。 ...

咁你小朋友而家幾大呀?沉迷乜嘢?

洋房

applepie34 發表於 20-7-3 08:24
咁你小朋友而家幾大呀?沉迷乜嘢?

她現在4.5歲,沉迷緊畫畫同數學,她的專注力很強,2.5歲時已可坐定定玩泥膠1.5小時。
你的小朋友是否都係咁樣?

洋房

applepie34 發表於 20-7-3 00:18
check左政府cac,只有講係自閉譜系asd,無講係資優呀。我仔認知是同齡水平,無快到。
...

我小朋友三歲已去協康會做評估,現在再排CAC

別墅

回覆 marrowcherry 的帖子

唔係, 佢唔算好專心, 就算數數字, 都係興奮的跑跑跳跳...我在仔仔2Y8M已去了協康評, 當時評為自閉特徵, 去到CAC先落名ASD
咁你去協康係點樣評?

同埋佢會唔會沉迷左起佢鍾意既野度, 好似入左自己世界咁? 有時當佢專注起自己鍾意既野度時, 我要叫幾次, 佢先知道我問緊佢野。

洋房

applepie34 發表於 20-7-3 08:46

唔係, 佢唔算好專心, 就算數數字, 都係興奮的跑跑跳跳...我在仔仔2Y8M已去了協 ...

我小朋友社交很差,協康話她social anxiety.
但現在情況都不是太大改善,所以我再排cac

別墅

social anxiety? 會怎樣的? 唔肯同小朋友玩?

洋房

applepie34 發表於 20-7-3 08:50

social anxiety? 會怎樣的? 唔肯同小朋友玩?

社交差,不叫人,很難攪的

大宅

小兒3歲 自閉譜系

我仔都係自閉譜系,現在6歲,沈迷車及英文,基本上所有車都知道英文怎講,沈迷YouTube’s 英文卡通,在家會講中文,但大部分自己玩一路玩一路講英文,有時陪佢玩,佢要我講英文,暫時見佢社交都好一般,因言語仍慢,小朋友都唔知佢講什麼,所以學校真心朋友是無,只有一個青梅竹馬的女仔朋友對佢好

男爵府

畀面勳章

我仔唔係自閉,也唔係資優,但都同你小朋友一樣很喜歡文字,數字,3歲左右喜歡看地圖,也很喜歡記實邊個住幾樓

侯爵府

2024年龍年勳章

mo515 發表於 20-7-12 22:11
我仔都係自閉譜系,現在6歲,沈迷車及英文,基本上所有車都知道英文怎講,沈迷YouTube’s 英文卡通,在家 ...

我仔係ASD, 同妳仔接近, 鍾意車, 興趣係英文。未夠三歲已經記得車英文, Excavator, crane truck...tank truck...
自己分普通車叫car, 重型車叫truck, 我地教佢car, 佢教返我地vehicle.而家剛4歲。
好奇想知妳仔仔而家中文同數學ok嗎? 升小追到嗎?
我仔黎緊升k2, 英文還可以因為佢有興趣, 中文數學教得好吃力。

大宅

小菜豆 發表於 20-7-13 09:23
我仔係ASD, 同妳仔接近, 鍾意車, 興趣係英文。未夠三歲已經記得車英文, Excavator, crane truck...tank tr ...

今年9月升小一,現在開始不斷同佢補習中文及數學,數學巳可以計加減雙位數,中文就真的諗方法教佢認字,佢認到但比較弱,現在每晚要同佢溫中文,令外,我選小學是happy school 及對SEN 有多support 為主,因想他讀得開心,名校對我不太興趣,因我覺香港小朋友巳好大壓力

侯爵府

2024年龍年勳章

mo515 發表於 20-7-13 13:56
今年9月升小一,現在開始不斷同佢補習中文及數學,數學巳可以計加減雙位數,中文就真的諗方法教佢認字,佢 ...
講到小學, 我都prefer功課少或活動教學嘅小學。
妳小朋友讀緊邊間小學呢?

大宅

小菜豆 發表於 20-7-13 14:11
講到小學, 我都prefer功課少或活動教學嘅小學。
妳小朋友讀緊邊間小學呢?
...

聖公會基X 小學,在長沙灣

侯爵府

2024年龍年勳章

mo515 發表於 20-7-13 19:34
聖公會基X 小學,在長沙灣
Thanks. 上網睇家長評價幾好,
校舍大,初小功課不多,校長親力親為。

首頁

尾頁

跳至