自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

子爵府

2020勳章

awah112 發表於 20-7-2 22:31

北大都唔讀? 北京大學喎... 佢父母居然唔堅持要佢讀北京大 ...

讀完要有錢途,一定係科大。佢地已舖緊路係科大讀完會去英國讀碩士,叫我英國嗰邊的親人留意。

水晶宮

2020勳章 畀面勳章

bobo88hk 發表於 20-7-2 22:38
我好天真見佢門檻寫六科攞4 仲諗緊自己個囡有無機 點知收既就要幾好分下
我個人好鍾意復旦呀
...

六科4個基本申請門欄,低under呢個分數就唔好諗

翡翠宮

2020勳章

Myluckybaby 發表於 20-7-2 23:09
讀完要有錢途,一定係科大。佢地已舖緊路係科大讀完會去英國讀碩士,叫我英國嗰邊的親人留意。
...

點樣有錢途法呢?請分享一下

大宅

回覆 Conybrownbb 的帖子

今年清華收咗我朋友個女。係學校推薦再面試嘅

子爵府

2020勳章

Myluckybaby 發表於 20-7-2 22:17
我只知我親戚個女係廣州讀完碩士,返母校實習一年,依家考到中文大學讀研究生課程,8月中會來報道。另一個 ...

其實呢D係好個人嘅選擇
我知在有兩個選擇的情況下,有內地生選擇香港,也有內地生選擇內地,甚至有內地生入讀香港嘅大學後唔適應,退學重新高考去清北,每年七八月都好多呢D新聞,睇得多了,就唔會覺得佢哋只係想往海外跑。

子爵府

2020勳章

awah112 發表於 20-7-2 23:11

點樣有錢途法呢?請分享一下

我只知現今的內地,有料之人要出去渡一渡金,成為海歸派,那你的錢途就一片光明。
我依家個上司諗野好長遠,一對仔女幼稚園根德園,基督堂,小學DBS, DGS, 中三送咗去英國讀書,大學一個牛津一個帝國,仲要識埋內地官二代,返黎順理成章係中資銀行年薪加花紅過千萬。不過有時一個星期返足120小時,睇你頂唔頂得順。

子爵府

2020勳章

701003 發表於 20-7-2 23:11
六科4個基本申請門欄,低under呢個分數就唔好諗

係呀 諗住幾個5幾個4或有機 點知要既係幾個5*
我女仲係初中 要留意行程

水晶宮

2020勳章 畀面勳章

bobo88hk 發表於 20-7-2 22:41
請問你囡囡讀得開心嗎?適應到文化嗎?謝謝

大學生已經成人,適應到嘅!而且學校學科係佢自己揀嘅
係有次一覺醒來,見到落雪,興奮到即刻衝落去,嚇親內地roommate
入到名牌985、211大學的內地人都係尖子,有一種國內獨有的學習/拼搏方式,港澳台及海外同學未必跟到
我女做唔到優異,但未至於墊底
其實每間大學都有特別出色的學科,就算北大清華淅大復旦...都未必科科都優秀 我女初時係申請考古學,但大一下學期轉咗博物館及文物鑑證學,學得好開心,除咗中史方面要下苦功之外

大宅

2020勳章

請問
外國藉家庭國內生活,讀國內國際學校,
有咩途徑可以報國內大學?

翡翠宮

2020勳章

Myluckybaby 發表於 20-7-2 23:22
我只知現今的內地,有料之人要出去渡一渡金,成為海歸派,那你的錢途就一片光明。
我依家個上司諗野好長遠 ...

多謝分享

侯爵府

2020勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

可以去香島網頁睇下

禁止訪問

2020勳章

翡翠宮

2020勳章

timandy 發表於 20-7-2 23:40
可以去香島網頁睇下

http://www.chinaeduguide.edu.hk/H2/

呢個?

翡翠宮

2020勳章

Diosmio 發表於 20-7-2 23:41
有個fd 女朋友去廣州讀中醫 好似好容易收港澳籍

知唔知邊間?

珊瑚宮

何必尋夢 發表於 20-7-2 22:08
中山大學不在中山

本部在廣州,另外在珠海同深圳有校區。

我睇地圖中山係珠海唐家灣有校舍,仲係最大添。咁我層樓近珠海,係唐家灣北部,應該唔近,我冇瞭解過距離,入到至諗。

伯爵府

2020勳章

儀萬千 發表於 20-7-2 23:14
回覆 Conybrownbb 的帖子

今年清華收咗我朋友個女。係學校推薦再面試嘅

好叻呀

伯爵府

2020勳章

701003 發表於 20-7-2 23:25
係有次一覺醒來,見到落雪,興奮到即刻衝 ...

其實國內好多大學都唔錯,我宜家幫屋企兩個小學雞洗緊腦,如果考唔到香港的大學就返大陸讀大學,以後有機會都可以考慮返內地發展。等通返關有機會就帶佢地去內地的幾間名牌大學參觀下,之前我都去過清華大學同天津南開大學,天津大學同天津外國語學院,去廈門的時候都好想去參觀下廈門大學的,可能行程安排唔到。下次有機會就帶埋兩個子女去,反正去廈門坐高鐵去都好快,俾佢地感受一下先

伯爵府

2020勳章

Diosmio 發表於 20-7-2 23:41
有個fd 女朋友去廣州讀中醫 好似好容易收港澳籍

我朋友姑姐兩個仔仔返去廣州讀中醫,宜家兩個係香港開左中醫診所。其實中醫都唔錯的,聽聞中醫移民都比較容易。

水晶宮

2020勳章 畀面勳章

rebeccalin 發表於 20-7-2 23:50
其實國內好多大學都唔錯,我宜家幫屋企兩個小學雞洗緊腦,如果考唔到香港的大學就返大陸讀大學,以後有機 ...

我女全4,五科廿分,jupas都有degree offer 國內升學,未必一定係次選

男爵府

2020勳章

701003 發表於 20-7-2 23:25
係有次一覺醒來,見到落雪,興奮到即刻衝 ...

讀呢d科,遲下咪可以去故宮做,近距離接觸文物

首頁
34567...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊