自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

姸媽 發表於 20-7-2 22:10
在門口等,唔使入禁區啦!得一條路之麻!

出面雞乸咁大隻字寫住不準停留,下次有机会行過你望吓,唔只深圳湾,褔田都唔得

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

babe2010 發表於 20-7-2 22:05
等人大晒呀!禁区呀!

樓主話係出口等,無話禁區!

伯爵府

就係,邊使入禁區等,一條路,係門口等就得了,即係個廁所隔離個路口等,唔記得一部定兩部自動販賣機係度的
Ruph出世啦,2010

男爵府

BK Milk勳章

babynetnet 發表於 20-7-2 22:15
樓主話係出口等,無話禁區!

唔知係咪禁区,总之出面都不可停留,一係入去,一係去搭車

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

babe2010 發表於 20-7-2 22:17

如果有人趕,其實話等緊個八十幾歲婆婆,應該無問題!

伯爵府

深圳灣口岸 (港方口岸區) 屬於禁區。過境旅客必須持有有效的旅遊證件。非過境人士則須持有有效的禁區通行證。

不過有人問,咪話唔記得唔返得大陸

子爵府

回覆 麥兜媽 的帖子

80歲一個人過關ok嗎?唔知香港關口有無工作人員幫手 希望你順利

伯爵府

may273815238 發表於 20-7-2 22:15
就係,邊使入禁區等,一條路,係門口等就得了,即係個廁所隔離個路口等,唔記得一部定兩部自動販賣機係度 ...

成個深圳灣港方口岸都係禁區。

因為整個地方係屬於深圳,只借俾港方做出入境用途。所以劃為禁區。

伯爵府

mlcbb 發表於 20-7-2 22:26
成個深圳灣港方口岸都係禁區。

因為整個地方係屬於深圳,只借俾港方做出入境用途。所以劃為禁區。

咁我真係唔知,之前過關都係巴士到入口落車,之後過關,都無話唔可以停留掛?乜原來係等車果d位置都唔可以停留的嗎?真係唔知喎
Ruph出世啦,2010

珍珠宮

babe2010 發表於 20-7-2 22:17

就在坐車前可以等架!我平時係入埋斜路等人架,但而家我都驚唔得,所以在未到斜路度等應該得啦!

珍珠宮

may273815238 發表於 20-7-2 22:28
咁我真係唔知,之前過關都係巴士到入口落車,之後過關,都無話唔可以停留掛?乜原來係等車果d位置都唔可以 ...

我成日停留架喎我都唔知唔得!因好多人都係落左車,再向關口方向行前啲啲!就在嗰度等人!未見過比人查問

珍珠宮

mlcbb 發表於 20-7-2 22:23
深圳灣口岸 (港方口岸區) 屬於禁區。過境旅客必須持有有效的旅遊證件。非過境人士則須持有有效的禁區通行 ...

珍珠宮

babe2010 發表於 20-7-2 22:15
出面雞乸咁大隻字寫住不準停留,下次有机会行過你望吓,唔只深圳湾,褔田都唔得
...

咁下次我都要留意下先得因爲我成日等人!

象牙宮

回覆樓主:

過晒香港關,廁所門口等啦…附近有寫巴士站號碼

男爵府

BK Milk勳章

姸媽 發表於 20-7-2 22:40
咁下次我都要留意下先得因爲我成日等人!

其实我覺得趕嘅机会不大,但例就係咁,之前福田就因爲水客太多所以執正嚟做,新聞都有賣

伯爵府

姸媽 發表於 20-7-2 22:35
我成日停留架喎我都唔知唔得!因好多人都係落左車,再向關口方向行前啲啲!就在嗰度等人!未見過比 ...

法例就寫得好清楚話唔俾停留,有無人執正黎做真係唔知。

經由旅檢大樓進入香港後,僅為離開禁區而進入或擬進入公共運輸交匯處的人。
該人須不作無故拖延而離開公共運輸交匯處。

https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap245K!zh-Hant-HK

珍珠宮

mlcbb 發表於 20-7-2 23:04

經由旅檢大樓進入香港後,僅為離開禁區而進入或 ...

嘩!真係無留意見好多人停留!所以我都唔知係唔得!

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

mlcbb 發表於 20-7-2 23:04

經由旅檢大樓進入香港後,僅為離開禁區而進入或 ...

長智識

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

深圳灣口岸得一個出口,不過嗰度係受管制區域。
建議你打去1823, 睇下入境處有冇特別服務, 話曬你媽媽年紀比較大,幫到就最好。

珍珠宮

麥兜媽 發表於 20-7-2 20:39
要接我媽返來做身體檢查(近80歲阿婆,長期病患 眼朦 )之前次次都有人陪佢過關,今次唔得啦!深圳個邊有人 ...

直通好方便,跟著人行就可以了

首頁

尾頁

跳至