自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

當初學校要求數學好嘅學生先可以修M1 M2, 但唔知點解升到F5F6就好多學生會drop 科

水晶宮

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

讀讀下發覺唔岩...

男爵府

2020勳章

eatmonmon 發表於 20-7-3 01:34
當初學校要求數學好嘅學生先可以修M1 M2, 但唔知點解升到F5F6就好多學生會drop 科
...

覺得太難,讀唔掂

超級版主

2020勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 夏天玩到顛

M12係再加一科(半科)
讀得吃力咪drop

男爵府

因為一個字:難

子爵府

...

我仔中四都有選M2,朋友兒子有講過,難㗎,讀唔到係可能連基本果科數學都拖冧埋。結果,而家升中五,都應該會drop,不過我仔中四必讀的中英數通之外,係修讀3科,所以drop M2都冇乜問題嘅⋯⋯我諗

伯爵府

係非常難, 我聽囝囝講, 以前全級數學考第一那位同學修M2, 而家佢M2的成績都只係一般

子爵府

2020勳章

回覆樓主:

以前A level 嘅Pure maths 同 Applied maths 咪仲難!
難少少就放棄,一代不如一代

男爵府

好媽媽勳章

...

如果大學想讀工程就一定要有M1/M2
人不犯我, 我不犯人.

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

m1 應該ok, 但m2 較難

子爵府

2020勳章 2018復活節勳章

hw1115 發表於 20-7-3 08:18
如果大學想讀工程就一定要有M1/M2

珊瑚宮

2020勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

細女讀過m1,仔讀過m2,兩個都話唔難,不過概念一定要清。而我無讀過,評論唔到喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

2020勳章

以前多數迎難而上,會考八科基本,考九、十科大有人在,十優狀元
現在見難即止,集中精神做好基本,夠數入U,可必咁辛苦自己!
世代不用,心態轉變啦!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

侯爵府

回覆樓主:

點解教育局唔將m1m2 combine做一科advanced maths? 咁有啲數學叻既學生當一科讀,上到u讀engine又唔駛驚啲學生無學過。

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

量力而為,應付到兼顧到就唔駛drop啦!

貴精不貴多,每個人能力唔同,唔係考得多科就代表叻,應該視乎自己能力及志向

P.S. 諗諗下,應付到都可以因為其他因素而drop, 例如:無興趣或對將來志向的學科無關連

wcpcelia    發表於 20-7-3 11:57
rainbowchuuu3    發表於 20-7-3 10:52

男爵府

投資多啲時間讀好其他科,都係一個好嘅讀書策略,drop科又可以多啲空堂hea下或者溫下書。

子爵府

2020勳章

RelaxHippo 發表於 20-7-3 08:57
點解教育局唔將m1m2 combine做一科advanced maths? 咁有啲數學叻既學生當一科讀,上到u讀engine又唔駛驚啲 ...

M1 同 M2 咁難仲 combine? 以前 a-level 年代,係兩科嚟!如果各自計一科公平過而家各自計半科。

子爵府

2020勳章

Strawberrys 發表於 20-7-3 08:50
以前多數迎難而上,會考八科基本,考九、十科大有人在,十優狀元
現在見難即止,集中精神做好基本, ...

M1 同 M2 係以前預科嘅課程,同會考科目要求比較?會考讀8至9科,每科課程都容易過而家 DSE。何況 DSE 嘅中文,真係好有問題。你有無了解過 DSE 讀咩?當然,每個年代都有尖子!

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

elysemama 發表於 20-7-3 09:02
量力而為,應付到兼顧到就唔駛drop啦!

貴精不貴多,每個人能力唔同,唔係考得多科就代表叻,應該視乎自己 ...

女S3, 開始上高中, 我自己都拎左DSE既書黎溫下, 雖然中英通自問幫佢唔到, 但PHY CHEM BIO我都算仲有D記憶, 只係都要睇下書Pick up返, 起碼知佢學緊D乜.
其實雖然同以前我地學既嘢差不多, 但依家既DSE問既嘢, 比起以前CE / AL, 係轉彎沒角咗好多, CE問既嘢, 通常好直接, 依家就真係要考理解. 集中火力研究少D科, 都係個策略黎, 免得考好多科但無科出色. 依家仲要加埋OLE, 真係好唔得閒架!!

男爵府

回覆樓主:

呢科比較難!同埋有好多老師為咗確保自己嗰科嘅成績,會強迫學生drop科!
學生少啲、工作量少啲、成績又好啲!何樂而不為

首頁
12345...7

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊