自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

翡翠宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

M2好深,做一題數都要花好多時間

侯爵府

2020勳章

大笨鐘 發表於 20-7-3 10:39
M1 同 M2 係以前預科嘅課程,同會考科目要求比較?會考讀8至9科,每科課程都容易過而家 DSE。何況 DSE 嘅 ...

子爵府

2020勳章 開心吸收勳章

take M1, M2 要有數感+興趣+時間

超級版主

2020勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 夏天玩到顛

goo_littlebb 發表於 20-7-3 10:44
女S3, 開始上高中, 我自己都拎左DSE既書黎溫下, 雖然中英通自問幫佢唔到, 但PHY CHEM BIO我都算仲有D記憶, ...

我有幫夠女預備dse, 我geog好,陪佢做卷
佢dse要求嘅野,係以前AL了解程度,但寫CEE咁長 (即要你了解好廣,但每題分唔多,唔駛寫幾版)
一定讀得比以前CEE吃力,但又無AL咁深 (但當年我讀AL只考4科,而家DSE正常6科,有M12已7科)

翡翠宮

2020勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我大致望過吓 m2 讀咩,唔係咁難 (同 AL pure maths 比) , 相信只係同 dse 制度有關,m2 變成 突咗出嚟嘅一科唔一定要有。
總有離別的時候

子爵府

2020勳章

Chowying 發表於 20-7-3 10:59
我大致望過吓 m2 讀咩,唔係咁難 (同 AL pure maths 比) , 相信只係同 dse 制度有關,m2 變成 突咗出嚟嘅 ...

係同 A level 差唔多,要讀嘅時間同讀一科一樣,不過計半科。DSE 讀 6 科,A-level 讀 4 科。所以真係有興趣、能力,或者同大學選科有關(例如讀 Engineering),先會讀,多人 drop 正常呀!

伯爵府

好媽媽勳章

Strawberrys 發表於 20-7-3 08:50
以前多數迎難而上,會考八科基本,考九、十科大有人在,十優狀元
現在見難即止,集中精神做好基本, ...

狀元年年有,做得狀元就梗係比普遍學子兼顧到多一、兩科。

CE年代有人考九科、十科,亦都有人考七科,正如現正DSE有人考八科、九科,亦有人考六科;

drop科可以有不同原因,就算讀得掂亦可以drop, 每個人的能力、心態、策略不一,不見得一定是遇難即止。

複式洋房

因為真係太難喇 聽d朋友講數學成績好嘅 m1m2成績只係一般

男爵府

2020勳章

LoveChild 發表於 20-7-3 07:56
係非常難, 我聽囝囝講, 以前全級數學考第一那位同學修M2, 而家佢M2的成績都只係一般 ...

我女全級數學頭30可揀m1 or m2. M2 & physics 對想讀工程既學生相當重要

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

主要係比較難兼晒時間,當年阿仔老師都叫佢唔好讀,將時間轉去語文,但阿仔鍾意,考出嚟成績都好,但不計分,只係在某些科有用,反而語文成績唔好,直接影響大學收生分數,咁計就會選擇放棄呢科。

子爵府

2020勳章

大笨鐘 發表於 20-7-3 11:10
係同 A level 差唔多,要讀嘅時間同讀一科一樣,不過計半科。DSE 讀 6 科,A-level 讀 4 科。所以真係有興 ...
所以香港嘅學生競爭力愈嚟愈差,重要嘅計半科,必修課程當中3科係文。

翡翠宮

2020勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

大笨鐘 發表於 20-7-3 11:10
係同 A level 差唔多,要讀嘅時間同讀一科一樣,不過計半科。DSE 讀 6 科,A-level 讀 4 科。所以真係有興 ...

所以我唔多高興個制度, 窒礙高等數學發展,太少人去讀了。
總有離別的時候

子爵府

2020勳章

我仔諗住讀飛機工程,我好大意冇睇收生要求佢又話自己睇過所以一定要讀phy佢講過M1、M2好難佢唔會讀,佢成績唔係好好選修科學校一定要讀三科先中五下學期先可以drop 科,佢drop左Geog 因為全級最低分
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

子爵府

2020勳章

syyysc 發表於 20-7-3 08:12
以前A level 嘅Pure maths 同 Applied maths 咪仲難!
難少少就放棄,一代不如一代
...

又唔可以甘講既,我有同事當年讀 AL phy, chem, bio, 知自己能力有限,drop phy 力谷其餘4科最後入左又一城大學商科

禁止發言

2020勳章

侯爵府

2020勳章 2018復活節勳章

Chowying 發表於 20-7-3 12:03
所以我唔多高興個制度, 窒礙高等數學發展,太少人去讀了。

絕對同意, 個課程設計同考試制度大有問題.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

hhmum 發表於 20-7-3 12:06
我仔諗住讀飛機工程,我好大意冇睇收生要求佢又話自己睇過所以一定要讀phy佢講過M1、M2好難佢唔會讀,佢成 ...

我囝又係想讀飛機工程, 照你意思即係要讀M1/2? 點解drop Geog? 因為我囝都係揀phy, chem, geog

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

我仔都係f. 5時drop M2, 因為要花太多時間操數 而佢已撰定大學想讀咩科,將來想做邊行,讀唔讀M2對佢冇影響,反而集中精力主力科仲好,所以drop M2.

男爵府

2020勳章

我覺得家陣啲學科選修好特別,讀sciences 放棄讀 biology 可以理解,連 physics,mathematics都可以drop。 咁讀sciences嚟做乜?

首頁
12345...7

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊