自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

2020勳章

syyysc 發表於 20-7-3 08:12
以前A level 嘅Pure maths 同 Applied maths 咪仲難!
難少少就放棄,一代不如一代
...

吾同既,以前文科就文科,理科就理科,而家文理一齊讀又或者文商,理商一齊讀,讀多科學能真係好吃力,你估個個都狀元咩

伯爵府

2020勳章

仔讀phy chem bio m2,m2係為興趣同埋想學多樣知識,佢話學校老師教得好好,更加有動力去讀,最緊要分配好時間

侯爵府

Strawberrys 發表於 20-7-3 08:50
以前多數迎難而上,會考八科基本,考九、十科大有人在,十優狀元
現在見難即止,集中精神做好基本, ...

目標為本嘛
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

我覺得科通識係必修最無謂,應該變成選修科。
咁樣可以多一科機會選擇自己喜歡的科目。

:wave:

大宅

syyysc 發表於 20-7-3 08:12
以前A level 嘅Pure maths 同 Applied maths 咪仲難!
難少少就放棄,一代不如一代
...

以前係要精英先升到中六去考A level, 而家個個都可以升中六,可想而知學生水準有幾參差!半途抽身離場一啲都唔出奇

子爵府

2020勳章

meimei_didi 發表於 20-7-3 22:20
以前係要精英先升到中六去考A level, 而家個個都可以升中六,可想而知學生水準有幾參差!半途抽身離場一啲 ...

一言驚醒夢中人!

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

以前係要精英先升到中六去考A level, 而家個個都可以升中六,可想而知學生水準有幾參差!半途抽身離場一啲 ...

以前老師話,會考係篩走一班唔適合讀書既人。高考係揀一班適合讀大學既人入大學。
其實都有道理,依家就唔同哂了

寶石宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

同意,其實就算考 DSE 都有一半人都唔達標
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

goo_littlebb 發表於 20-7-3 22:51

以前老師話,會考係篩走一班唔適合讀書既人。高考係揀 ...
所以舊制度係有好處,起碼俾人預早知道唔係讀書嘅材料,可以尋找其他興趣無需浪費時間
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

esmehouse 發表於 20-7-3 22:59
所以舊制度係有好處,起碼俾人預早知道唔係讀書嘅材料,可以尋找其他興趣無需浪費時間
...

果陣成日嘈話考兩次試壓力大,又唔同國際學制接軌嘛。好啦,依家改革咗,但唔覺得壓力有少到囉

寶石宮

goo_littlebb 發表於 20-7-3 23:02
果陣成日嘈話考兩次試壓力大,又唔同國際學制接軌嘛。好啦,依家改革咗,但唔覺得壓力有少到囉 ...
同意,壓力仲大咗

珍珠宮

2020勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

eatmonmon 發表於 20-7-3 01:34
當初學校要求數學好嘅學生先可以修M1 M2, 但唔知點解升到F5F6就好多學生會drop 科
...

我仔來緊升中四,成績完全唔掂,佢無得揀

瑪瑙宮

2020勳章

eatmonmon 發表於 20-7-3 01:34
當初學校要求數學好嘅學生先可以修M1 M2, 但唔知點解升到F5F6就好多學生會drop 科
...

讀得M1M2,應該數學底子好,若只係唔夠時間應付咁多科,寧願drop其他選修科。

我仔當年keepM1,drop咗BAFS,覺得選擇正確,最後兩科數都有5*

男爵府

Chowying 發表於 20-7-3 12:03
所以我唔多高興個制度, 窒礙高等數學發展,太少人去讀了。

通識呢啲垃圾科,就簡直浪費時間精力,香港學生好慘

子爵府

2020勳章

Strawberrys 發表於 20-7-3 08:50
以前多數迎難而上,會考八科基本,考九、十科大有人在,十優狀元
現在見難即止,集中精神做好基本, ...

而家嘅DSE=以前嘅A-level. 點同會考相提並論?

當年A-level邊有人讀咁多科㗎

珊瑚宮

2020勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Dse考題類近AL,但比AL淺,又比會考深少少。

以上係問過尐教師同埋同時考過AL同Dse既同學。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

2020勳章

木土土 發表於 20-7-3 23:13
讀得M1M2,應該數學底子好,若只係唔夠時間應付咁多科,寧願drop其他選修科。

我仔當年keepM1,drop咗BAF ...

我侄仔,drop Ecom, 一科數5**,M1亦有5*,大學選修科有加權。

其實數學底高,讀咗M1, 另一科數亦會易好多

似我當年修A maths覺得普通數易咗

伯爵府

2020勳章

Benbenmum 發表於 20-7-3 17:12
仔讀phy chem bio m2,m2係為興趣同埋想學多樣知識,佢話學校老師教得好好,更加有動力去讀,最緊要分配好 ...

其實有人drop都有好處,不過希望drop之前考慮清楚,會唔會對大學選修科有影響。

學校老師亦可以更集中教導學生,阿囡間中學M1有9成同學有4+成績。

伯爵府

2020勳章

bbc2018 發表於 20-7-4 08:10
其實有人drop都有好處,不過希望drop之前考慮清楚,會唔會對大學選修科有影響。

學校老師亦可以更集中教 ...

我哋所有學生都係4c+3x,唔可以drop選修科,所以再加m1/m2真係要細仔考慮及要清楚大學心儀學科的要求。另外好佩服有些同學,m1/m2外,再會考多科外語

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

fundfund 發表於 20-7-3 12:56
我仔中三升中四,除了必讀的中英數通之外,佢話想讀phy, Chem, Econ + M2, 我都覺得太多科,叫佢諗清楚先 ...

我女都係中三升中四,佢揀 phy, Chem, econ + M1, 我都希望佢讀得到!不過可能讀上去,都要 drop M1,以免拖累其它主科

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊