自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

因為幼稚園選校問題而煩惱,想請教有經驗既爸爸媽媽們,小朋友升小學後,回望過去,覺得讀邊間幼稚園重要嗎?
小朋友每日在幼稚園3個鐘,有多少時間會真正在學習?
家庭教養和父母用心教才佔大比重 ?
還是學校配套比較重要 ?

水晶宮

邊個湊<--近遠
自己要求<--深定淺
經濟能力<--非牟利定私校.

水晶宮

我女係區內全日班(比較淺, 多外出參觀), 而家小一無問題, 普通津校,
回望過去, 因為我父母湊, 近屋K 同全日班係首選
我最欣賞學校, 好多外出參觀. ,
小一上學期, 係學番K3 D 野, 螺旋式教學.

珍珠宮

muimui125 發表於 20-7-3 08:57
因為幼稚園選校問題而煩惱,想請教有經驗既爸爸媽媽們,小朋友升小學後,回望過去,覺得讀邊間幼稚園重要嗎 ...

我利申先,我係傳統型家長,我對我10幾年前嘅選擇仍然感到驕傲!

揀幼稚園最重要係打好學習基礎、同時培養細路自律守規意識,呢兩件事做得好,細路一上小學,輕輕鬆鬆地成績已中上遊,有個成功嘅體驗,做人自然有自信心!

男爵府

回覆樓主:

睇你需要,想考一線直私小學,名幼幾乎是必須……
叩門入名津的,9成名幼生

琥珀宮

因為幼稚園選校問題而煩惱,想請教有經驗既爸爸媽媽們,小朋友升小學後,回望過去,覺得讀邊間幼稚園重要嗎 ...

私幼重英,好多上返津小對學中文比較抗拒

水晶宮

睇你要求。要考名小,名幼係有優勢。如果唔係考學校,大抽獎的,讀普通幼稚園亦無大問題。

珍珠宮

當年做了一個最重要和現在也覺得最好的決定,給囝囝讀國際幼稚園(真正IS),他無論在英語基礎上和學習思維上的發展上我也很滿意。

大宅

K3 有考試,有默書,有排名, 對小朋友有較大影響。

水晶宮

回覆樓主:

邊1間只需要 步行5分鐘就可以反到學,邊1間落晒大雨你唔駛濕身就回到校你就選嗰間!

myfaye    發表於 20-7-3 17:16
jasonhon88    發表於 20-7-3 12:46

禁止訪問

珍珠宮

名幼易入名小係真嘅,你要由普通小學去傳統名校,真係有難度,當然有人成功,但比率高唔高,入到去讀追得辛唔辛苦,又係另外一個問題……

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

eledak 發表於 20-7-3 09:14
睇你需要,想考一線直私小學,名幼幾乎是必須……
叩門入名津的,9成名幼生
...

一黎名幼vs村幼學術水平上/小一備戰上已有分別
二黎家長選校取態亦好大程度反映出家長培養子女肉緊程度 (如果認為返學距離最重要,斷估都唔會為學野出出入入;如果認為愉快最重要,考/叩門時又點說服學生小一開始就會谷?)

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 20-7-3 10:42
一黎名幼vs村幼學術水平上/小一備戰上已有分別
二黎家長選校取態亦好大程度反映出家長培養子女肉緊程度 ( ...

精準到位。( 好鍾意睇你講野)

一切睇家長要求啲乜。

要輕鬆開心? 要升小有保障?
自然會有答案。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我仔由n開始讀全日班,所以好的幼稚園我覺得緊要,好好彩我入到間好學校老師所有職員包括煮飯的都好好好好,我覺得對我仔成長好大幫助《ps我不是一個重學術的家長,我著重做待人處事禮貌自理,我仔個間係普通愛心屋村學校》

其實真係好睇你想放小朋友響咩位成長

子爵府

近係必須雙語
半日 (因為我覺得咁細, 休息好緊要)
課程唔可以太愉快 (除非唔使考直資, 私校)
老師門有愛心

珍珠宮

梗係重要啦,我唔係講學習成績嘅重要。係講朋輩嘅影響。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔重要

侯爵府

就咁睇學術,個人唔buy趨谷型小學/幼稚園。 我唔怕佢哋教得深,係怕過份趨谷的教學法會磨滅小朋友的學習動機。
我幫小朋友選擇左重紀律的happy school幼稚園。
過去三年學術上我自己跟,按佢好奇心同發展程度去陪讀、一起學習。
上小一,中上程度的津校,各方面都好好,亦由於保持到學習興趣,學校的功課默書溫習小朋友可以自覺,我只在有需要時跟下。
但必須要講,名牌幼稚園有一個着數就係考直資私校嘅時候佢哋會多啲資源時間train小朋友。另一方面就係叩門。
所以點選,真係要睇媽媽你自己點衡量。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實係睇家長心態

首頁
12345...6

尾頁

跳至