自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

有能力梗係想佢讀好啲

子爵府

eledak 發表於 20-7-3 09:14
睇你需要,想考一線直私小學,名幼幾乎是必須……
叩門入名津的,9成名幼生
...
讀私幼而又考到難入的直私,是否可全靠學校?雙職家長冇咩時間跟都得?

公爵府

回覆樓主:

首先睇你對小學有咩要求

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

myfaye 發表於 20-7-3 17:26
讀私幼而又考到難入的直私,是否可全靠學校?雙職家長冇咩時間跟都得?
...

邊有可能,魔術咩
要入到難入嘅直私,除非小朋友本身萬中無一咁自學自覺,或者天賦異稟有奇能
否則,學校/父母/外面學,都好重要。父母自己教已難,父母無咩時間跟更難

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

揀幼稚園重不重要,好睇你將來想讀名小學、band 1中學、入大學;
或入happy school小學,band2/3中學冇問題,唔讀大學亦冇問題.

如有錢,當然找間一條龍由幼園升到中學的私校,家長及小孩都唔洗有兩次(升小一及中一)大抽獎/叩門的壓力.

家校合作好重要,
不是放左學家長可以唔理功課或興班.

考大學interview都睇埋
一體一藝、義工及暑期工作經驗.
不是只要高分的書呆了

水晶宮

鴨鴨比 發表於 20-7-3 13:53

係,宜家好多大人反而吾識守規矩、排隊、同其他小朋友和平相 ...

但係你口中嘅大人,當年都有讀幼稚園,所以身教最重要
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

翡翠宮

myfaye 發表於 20-7-3 17:26
...

不是,很多band 1神校中學生都要去補習社操fit才追得上進度.

不過入大學%,學校當然攞晒功勞,唔會認中產或以上的家長大晒金錢在課後谷子女才是主因.

除非是神童級別及自動波都會勤力

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 20-7-3 17:55
邊有可能,魔術咩
要入到難入嘅直私,除非小朋友本身萬中無一咁自學自覺,或者天賦異稟有奇能
否則 ...

所以其實係家長需要幼稚園,唔係小朋友需要之前睇華德福嘅書,唔主張7歲前學寫字。一句「贏在起跑線」就將所有嘢提早,明明應該小學學嘅嘢幼稚園學,跟住發展到幼稚園都唔夠早,要N班學,然後再早d,playgroup學,其實小朋友個腦都未發展到去嗰個階段。無咗個童年之餘又唔遵照大自然發展定律。
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

幼稚園最緊要其實老師有冇愛心,同家長有冇溝通互動。

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 20-7-3 18:05

不是,很多band 1神校中學生都要去補習社操fit才追得上 ...

而家唔知,但我會考年代,屋邨名校,A-Level入U率係100%,會考嗰陣可以原校升嘅大部分,我唔敢講全部,但起碼我嗰班係,都係無去補習嘅。相反有出去補習嘅通常都升唔返原校。不過而家應該又唔同咗,而家係比拼緊家庭資源,起跑線,小朋友真辛苦

翡翠宮

wsyggk 發表於 20-7-3 18:14
而家唔知,但我會考年代,屋邨名校,A-Level入U率係100%,會考嗰陣可以原校升嘅大部分,我唔敢講全部,但 ...

現代家庭生得一兩個,
培養後代的資源
比以前天生天養4/5/6個時集中很多.

現在syllabus亦深左很多.在名校,連全級最高分的幾位同學,小學起都去補習,其他的家長點可以唔跟.唔補習就追不上大隊.

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 20-7-3 18:19

現代家庭生得一兩個,

Syllabus 我覺得只係幼稚園同小學深咗,中學尤其高中其實淺咗喎。會考係愈來愈淺。我會考嗰陣d同學仔都無4/5/6個㗎不過而家d家長係比以前嘅緊張好多係真嘅。不過無辦法啦,要遵守遊戲規則

myfaye    發表於 20-7-3 19:13

子爵府

wsyggk 發表於 20-7-3 18:14
而家唔知,但我會考年代,屋邨名校,A-Level入U率係100%,會考嗰陣可以原校升嘅大部分,我唔敢講全部,但 ...

今時今日做家長都好大壓力。去工作又冇時間,唔工作又冇咁多錢外補或讀私幼。

水晶宮

myfaye 發表於 20-7-3 19:14
今時今日做家長都好大壓力。去工作又冇時間,唔工作又冇咁多錢外補或讀私幼。
...

同意最慘係就算你想佛系d俾返個童年唔逼佢啦,都會有身邊d姨媽姑姐話你懶害咗個小朋友。所以唔想第日俾人賴或者後悔,都係要跟大隊。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

wsyggk 發表於 20-7-3 18:10
所以其實係家長需要幼稚園,唔係小朋友需要之前睇華德福嘅書,唔主張7歲前學寫字。一句「贏在起跑 ...

正常香港讀書6歲就上小學,4、5歲已學寫字,活在香港就係咁

如果家境許可,可以一直行華德福果套,無問題嘅

王國長老

wsyggk 發表於 20-7-3 18:26
Syllabus 我覺得只係幼稚園同小學深咗,中學尤其高中其實淺咗喎。會考係愈來愈淺。我會考嗰陣d同學仔都無4 ...

聽過有個說法
「想入間開心d嘅小學,所以幼稚園要谷一谷佢」
好變態!但so true
慶幸我個女早十幾年出世,如果以佢咁嘅一般資質、我當年咁嘅一般訓練,考小學應該捧蛋

男爵府

Charlotte_mom 發表於 20-7-3 19:36
聽過有個說法
「想入間開心d嘅小學,所以幼稚園要谷一谷佢」
好變態!但so true

係咪因為幼稚園谷一谷
上到小學冇咁辛苦?

王國長老

calbee_2014 發表於 20-7-3 19:39
係咪因為幼稚園谷一谷
上到小學冇咁辛苦?

因為要考間愉快嘅小學

男爵府

Charlotte_mom 發表於 20-7-3 19:40
因為要考間愉快嘅小學

咁得意?
即係谷左學術,上到愉快既小學就更覺愉快?

珍珠宮

重要。名幼收嘅學生同屋邨幼稚園係兩種客源。名幼學生未入學已學會禮貌,分享,紀律。。家長多願意投放資源/時間在兒女身上。咁你寧可孩子跟誰做同學呢。近朱者赤。幼稚園亦做盡力選呢類學生

首頁
12345...6

尾頁

跳至