自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

2020勳章

muimui125 發表於 20-7-3 08:57
因為幼稚園選校問題而煩惱,想請教有經驗既爸爸媽媽們,小朋友升小學後,回望過去,覺得讀邊間幼稚園重要嗎 ...

難道幼稚園比大學重要?

伯爵府

揀間屋企附近但又有質素嘅幼稚園。
不過嘥氣啦,入到先講,村幼都會好多人爭㗎。

水晶宮

2020勳章 畀面勳章

因為幼稚園選校問題而煩惱,想請教有經驗既爸爸媽媽們,小朋友升小學後,回望過去,覺得讀邊間幼稚園重要嗎 ...

我仔女已大學,我答你,幼稚園只需要學守規/自理/合群/基本中英數知識就夠 開心最重要

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

個個都想仔女入好嘅幼稚園,好定唔好因人而異
親自去面試感受吓幼稚園嘅氛圍,基上都留意老師同校長,係用心教導定打份工嘅心態

不過最重要都係家教,培養正確價值觀同良好品格永遠都係家長責任

複式洋房

家庭教養

myfaye    發表於 20-7-3 17:18

男爵府

幼稚園3-6歲最重要係培養品德習慣, 學習興趣既階段~ 因為呢個階段係建立品德習慣成型既階段, 催谷學術型幼稚園只係為考直資, 如果target都係津小, 普通幼稚園都夠, 太谷學術驚會令小朋友無左學習動機, 所以真係好睇家長要求係d咩, 想入咩小學, 同埋小朋友性格, 個個家庭要求都唔同

珍珠宮

2020勳章

呢種問題,問10個都會有唔同答案

珍珠宮

2020勳章

asweetmom 發表於 20-7-3 11:58
難道幼稚園比大學重要?

我記得以前有本書寫過,做人最重要要識嘅嘢,都係喺幼稚園學嘅。

侯爵府

2020勳章

EstrellaDamm 發表於 20-7-3 13:18
我記得以前有本書寫過,做人最重要要識嘅嘢,都係喺幼稚園學嘅。
...

哦,我還沒見過有甚麼工作要求幼稚園畢業呢!

別墅

回覆樓主:

我啲小朋友都升中, 覺得面試表現最重要 ,談吐、對答、學術 一睇就知。讀屋邨幼稚園冇問題, 學術補習或自己跟都得,不太難;另外各大比賽可報, 只要家長有錢有能力有時間就得, 增加入讀勝算。但行為/說話就要留意,用詞是否較市井,行為會否跟了朋輩等反而最難教番好。

珍珠宮

幼稚園重要呀!如果太催谷會令到佢哋對學習失去興趣;如果老師無愛心會磨滅小朋友個性,e.g.你知小朋友活潑好動梗係坐唔定,咁老師點樣處理呢,係用嚴禁呢樣嚴禁嗰樣還是鬧嘅方式令佢哋坐定定?咁細個就要守規矩坐定定又係咪真係咁重要?我自己就傾向,有條件唔讀幼稚園就唔讀,要讀就揀間活動多嘅happy school。
利申:小朋友應該唔會喺香港讀小學。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

伯爵府

2020勳章

EstrellaDamm 發表於 20-7-3 13:18
...

係,宜家好多大人反而吾識守規矩、排隊、同其他小朋友和平相處,吾好咬隔離小朋友

幼兒教育真係好重要
利申:我小朋友係學卷重德育幼稚園

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

近最重要
其次自己教
講真
間幼稚園深,小朋友又未必吸收到

寧願放學搵補習

男爵府

鴨鴨比 發表於 20-7-3 13:53

係,宜家好多大人反而吾識守規矩、排隊、同其他小朋友和平相 ...

幼兒教育最大責任係父母, 幼稚園得3個鐘, 身教仲緊要~ 幼兒教育最重要唔係識寫幾多隻字, 而係成為一個好品格既人, 呢樣先係影響一生

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

目標唔係名小,幼稚園係無乜所謂。
返幼稚園點解同自己教有唔同?學校係群體生活,學到社交,學到守規。
但有啲幼稚園好free style, 例如救世軍,規矩比較寬鬆,到小朋友上小一就可能唔習慣,或唔覺意犯規。
我仔當年讀嘅係區内算深嘅幼稚園,但揀佢係因為近,仔適應小一唔錯,知道乜野叫默書,識得執書包,要舉手才說話等等。因為間學校稍為嚴緊,但如果年尾細仔入去讀,初時難少少適應。
所以點樣係適合自己個小朋友,要細心考慮。反而深淺唔太重要。除非想讀名小

大宅

我兩個都要返工,小朋友還讀幼稚園時,星期六都返半天,我當時搵全日托管,放工接,學校玩吓訓吓,比較淺,所以在K2/K3有在外面上吓英文同數學,佢上到小學另一個世界

伯爵府

2020勳章

靚靚太 發表於 20-7-3 14:19
幼兒教育最大責任係父母, 幼稚園得3個鐘, 身教仲緊要~ 幼兒教育最重要唔係識寫幾多隻字, 而係成為一個好品 ...

老師一句係聖旨
我講到口臭都冇人show我
吾好睇少嗰3個鐘,同老師打招呼、排隊、同小朋友相處、學習態度、朋輩關係....好多大人真係要重新教育下
吾係cckg, 聖心、聖士提反女子,德望,年年都爭餐死幾千人interview

子爵府

2020勳章

回覆 muimui125 的帖子

重要,最好幼稚園、小學、中學有一條龍或半龍關係。第一胎不識,升小叩門好惨,好在小學有聯繫中學,叫做好點。到第二胎,慶幸幼、小、中有半龍。心理壓力少好多。

珍珠宮

2020勳章

回覆樓主:

不重要,係靠運氣抽到好籤咁,所謂的第一志願也是靠抽籤得返嚟。

複式洋房

重要嫁 打好基礎

首頁
12345...6

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊