夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

老公脾氣好大 拍拖時候都已經大 不過以前都仲肯傾、商量。
但婚後加囝囝岀世後 發脾氣變成習慣
而且每次都唔睬我4,5日
總之事無大小都會發脾氣
有時候講一句無意思既說話都會激嬲佢 好似個計時炸彈 唔知幾時踩中
試過同佢傾5,6個鐘完全一句野都唔講
身心俱疲 本身我係在職媽媽
放工後要凑囝加照顧老人家
如果老公再發脾氣 我係兼顧好多野
我覺得佢係病態 但佢認為自己冇問題
有冇男士可以俾d意見?

大宅

脾氣真係好難搞,我老公都係咁嘅人,不過過兩日又無事,我都慣咗,一發脾氣咪唔好講嘢,過兩日又無嘢,我先同佢講返件事點點點,等佢知道佢發脾氣傷到我同個仔,佢都會收斂下。

珍珠宮

gtr126 發表於 20-7-3 09:32
而且每次都 ...

妳講5,6個鐘,佢都唔同妳講嘢,咁樣唔係交流。我估計佢係5、6個鐘嘅開始冇耐時已經收咗耳躲冇聽妳講嘢。
我估,如果畀我,我以後都唔會白費我口水同佢用同樣方式表達自己。會好好唸下有冇其他不同的表達方式。一定會試下一句起,兩句止的濃縮內容溝通方式,再睇下佢反應如何。然後再適當地修改向他表達自己的溝通方式。
長期發脾氣,對妳精神情緒打擊都好大。為了保護好妳自己的情緒,精神健康,妳還是學會哪些不說的話,因為一說他就會生氣。
例如,我知道我前夫最討厭我一開口回佢就講:「唔係、、、、」咁來否定佢講嘅嘢之後,我刻意改變我這來自原生家庭的習慣,改口用「係、、、」「我同意你、、、、」
跟住,我有學會我前夫最討厭我用「但係、、、、」又話我否定佢,睇少佢。於是我又刻意改口,唔用「但係、、、」要改口用「唔知你有冇機會唸過嗰方面嘅情況出現呢?」
我要一開口就讚佢,睇得起佢嘅內容,同佢講嘢要好似同好小氣嘅老世講嘢咁氹佢。要做被動,佢冇問我,我唔可以講自己意見即是嗰樣嘢係我都有份承受結果嘅。佢有問我才有答。佢搞到出問題,我才默默用我自己的方法去搞翻掂。佢見我搞翻掂,無得畀佢話,亦舒緩佢嘅情緒。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

侯爵府

而且每次都 ...

江山易改, 本性難移
你老公唔會變,只有你變,佢發脾氣唔啋你當無事發生

珍珠宮

而且每次都 ...
點解脾氣大仲生BB

複式洋房

mayce860914 發表於 20-7-3 11:22
脾氣真係好難搞,我老公都係咁嘅人,不過過兩日又無事,我都慣咗,一發脾氣咪唔好講嘢,過兩日又無嘢,我先 ...

結左婚4年 bb都2歲 開頭我真係會嘥好多時間去(emoji) 去解釋 因為佢個人係咁 一嬲一發脾氣 係需要我(emoji) 我都唔介意 (emoji)(emoji)下又肯講番野 可以傾番件事係點點點 但宜家呢個方法已經唔得 佢宜家只係發脾氣 發到我要(emoji)佢為止 我(emoji)佢都未必妥協 有時候我唔理佢 由佢嬲 點知佢仲變本加厲 好難搞

複式洋房

858D 發表於 20-7-3 12:05
妳講5,6個鐘,佢都唔同妳講嘢,咁樣唔係交流。我估計佢係5、6個鐘嘅開始冇耐時已經收咗耳躲冇聽妳講嘢。
...

其實我覺得佢有將我講既野聽入耳既 因為曾經試過隔左幾個月再次發生相同事件 佢係會有所改善 佢既改善係知道佢有聽我講野的 所以一開始我都肯嘥好多時間去講

係 我老公都係 要贊佢認同左佢先 唔可以令佢覺得你唔認同佢 呢part你講中哂重點 所以同佢講要特別小心 有時講之前要諗下先 但有時真係反應太快講左 收唔切 同埋佢一嬲就嬲好耐 起碼2,3日 甚至一個禮拜都試過 有時我會為免自己要承受呢d對待 我盡量都唔好激佢 以免自己受苦
但日子越耐 佢越野蠻

珍珠宮

gtr126 發表於 20-7-3 14:05
其實我覺得佢有將我講既野聽入耳既 因為曾經試過隔左幾個月再次發生相同事件 佢係會有所改善 佢既改善係知 ...
咁遲早離婚, 你認為呢?

珍珠宮

858D 發表於 20-7-3 12:05
...
好彩你同佢離婚

複式洋房

anna59 發表於 20-7-3 14:09
咁遲早離婚, 你認為呢?

我就係唔想行到呢一步
你當初係點?可唔可以分享少少?

珍珠宮

gtr126 發表於 20-7-3 14:21
我就係唔想行到呢一步
你當初係點?可唔可以分享少少?
冇呀, 等個仔大左離婚, 一系希望佢快D死

男爵府

而且每次都 ...

最憎亂發脾氣既男人!
做男人要有胸襟,要容得下意見,更何況對象係自己愛既人,點會咁衰亂發脾氣?!當然,如果老婆唔講道理野蠻就要用另一種方法處理

試諗下如果自己個女將來俾另一半咁對待你有乜感受?做人要過得人過得自己

epflee    發表於 20-7-4 23:38

複式洋房

Heman2001 發表於 20-7-3 14:47
最憎亂發脾氣既男人!
做男人要有胸襟,要容得下意見,更何況對象係自己愛既人,點會咁衰亂發脾氣?!當然 ...

係 但係其實我知我老公好愛我
佢除左脾氣差 其他野都好好
當然我知道呢點係好重要

有時我覺得佢自己失控 控制唔到
所以我想諗下有咩方法幫到佢、幫到我地

男爵府

gtr126 發表於 20-7-3 14:53
當然我知道呢點係好重要

或者要搵輔導睇下發生咩事

情緒管理對一段關係都好重要的

珍珠宮

性格系冇得改

侯爵府

mayce860914 發表於 20-7-3 11:22
脾氣真係好難搞,我老公都係咁嘅人,不過過兩日又無事,我都慣咗,一發脾氣咪唔好講嘢,過兩日又無嘢,我先 ...

你果個都好啦 會收斂

侯爵府

gtr126 發表於 20-7-3 14:53
當然我知道呢點係好重要

佢肯面對現實 就去輔導下

侯爵府

anna59 發表於 20-7-3 14:26
冇呀, 等個仔大左離婚, 一系希望佢快D死

係 我有時落慢性毒 毒死佢 但又唔忍心小朋友無爸爸

複式洋房

micsin 發表於 20-7-3 17:42
佢肯面對現實 就去輔導下

佢就係唔肯 我曾經試過喺佢心情好既時候 問過佢 佢話佢覺得自己冇問題 亦唔需要婚姻輔導 佢話覺得我地好好

珍珠宮

micsin 發表於 20-7-3 17:43
係 我有時落慢性毒 毒死佢 但又唔忍心小朋友無爸爸
咁佢中風生cancer 記住唔好理佢

首頁

尾頁

跳至