自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珊瑚宮

Ireneyoung 發表於 20-7-3 11:04
我也照過,一隻少少骨刺,一隻完整骨刺,因發炎太耐

試吓食supplements
我曾經因為貪靚, 著鞋著到骨膜灰, 睇左半年醫生都唔得, 最後supplements搞掂

大宅

cbeyond 發表於 20-7-3 11:06
試吓食supplements
我曾經因為貪靚, 著鞋著到骨膜灰, 睇左半年醫生都唔得, 最後supplements搞掂
...

乜嘢supplements

男爵府

回覆 Ireneyoung 的帖子

我著一個崇光有得買的鞋牌子幾個月後好咗,我出街同喺屋企都著,之前睇骨科專科、碌網球都冇用好灰心,所以想同你分享,如有興趣可pm 我,唔想俾人話買廣告,祝早日康復。

珊瑚宮

Ireneyoung 發表於 20-7-3 11:08
乜嘢supplements

Joint supplements
成份:
Glucosamine, Chondroitin ,MSM
有發炎, 要選擇有MSM成份, 因為可以消炎

水晶宮

買對Birkenstock 響屋企當拖鞋著。

大宅

MGTM 發表於 20-7-3 11:10
回覆 Ireneyoung 的帖子

我著一個崇光有得買的鞋牌子幾個月後好咗,我出街同喺屋企都著,之前睇骨科專科、 ...

已pm

琥珀宮

踩golf ball

珍珠宮

做鞋墊,我見我媽排街症後尾做咗鞋墊就呢幾年冇聽佢叫痛

我c6係私家做咗鞋墊呢兩年又係冇聽佢再講過,但我唔知佢係邊做,只知要二千幾蚊同係尖沙咀,試下上網search吓

大宅

Rubik 發表於 20-7-3 11:17
做鞋墊,我見我媽排街症後尾做咗鞋墊就呢幾年冇聽佢叫痛

我c6係私家做咗鞋墊呢兩年又係冇聽佢再講過,但我 ...

Pm u

水晶宮

Ireneyoung 發表於 20-7-3 11:02
其實可以著咩鞋?我本來訂造鞋墊,託高足弓位,但太高,卸曬D力去外側(新傷),變左2隻腳內則(舊傷), ...

去物理治療師到訂造?

大宅

20162016 發表於 20-7-3 11:18
去物理治療師到訂造?

Where 有

大宅

Ireneyoung 發表於 20-7-3 11:19
Where 有

吾好意思,因太困擾,影響日常生活

水晶宮

Ireneyoung 發表於 20-7-3 11:19
Where 有

如果你睇開啲物理治療師就問吓佢有冇得訂造,基本過千蚊,你依家個墊唔啱又傷過,咁只有越嚟越差,食藥治標唔治本

大宅

20162016 發表於 20-7-3 11:24
如果你睇開啲物理治療師就問吓佢有冇得訂造,基本過千蚊,你依家個墊唔啱又傷過,咁只有越嚟越差,食藥治 ...

我做開物理治療冇得訂,所以我依家冇著令我傷嘅鞋墊,基本上著返原裝鞋塾

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

踩網球

大宅

blackberry 發表於 20-7-3 11:32
踩網球

Golf 我有踩

別墅

真係好麻煩

水晶宮

Ireneyoung 發表於 20-7-3 11:02
其實可以著咩鞋?我本來訂造鞋墊,託高足弓位,但太高,卸曬D力去外側(新傷),變左2隻腳內則(舊傷), ...

著啲寸半至兩寸左右高、有鞋墊,千祈唔好著冇跟嘅鞋,波鞋都要fit自已先得,有啲主力賣fashion係冇乜用

男爵府

Ireneyoung 發表於 20-7-3 10:04
反反覆覆腳踭痛,好沮喪,大家有冇咩意見可比我(emoji)

我以前都試過咁情況, 有時以為好返, 但隔三幾個月又痛過. 你試下以下方法, 對我就好work.

1.做弓字部拉筋, 雙手頂牆那款, 絕對有用, (我有時感覺腳底開始赤赤地, 即刻拉幾分鐘就無事. 平日間中拉下都有預防作用.

2.夜晚瞓覺用枕頭墊高少少腳踝位, 呢個方法是一位物理治療助理姑娘教的, 當年佢見我好灰成日因為腳踝,腳底痛要睇醫生+食消炎藥及做物理治療, 但每次都時好時壞, 腳踝又腫地, 我只試了兩晚, 到第三朝落床腳底無刺痛, 腳眼附近明顯消腫, 真係好神奇, 我到現在都心存感激她!(已經超過10年無再因為呢個case睇醫生)
3.揀有腳弓位鞋墊嘅鞋著.

大宅

KCY 發表於 20-7-3 13:29
我以前都試過咁情況, 有時以為好返, 但隔三幾個月又痛過. 你試下以下方法, 對我就好work.

3. 邊款?

首頁
12345...8

尾頁

跳至