時政擂台

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

內有詳細分析

https://china.hket.com/article/2685136/%E3%80%90BNO%E3%80%91%E7%B5%95%E6%9C%9B%E7%9C%9F%E7%9B%B8%EF%BC%9F%E6%B8%AF%E4%BA%BA4%E5%8F%A3%E5%AE%B6%E6%8C%81BNO%E5%B1%85%E8%8B%B1%E3%80%806%E5%B9%B4%E9%96%8B%E6%94%AF%E8%87%B3%E5%B0%91485%E8%90%AC%E6%B8%AF%E5%85%83?mtc=80010

rose-mag  政治及有關話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 20-7-4 00:59
Astra00    發表於 20-7-3 18:43
fantingcc    發表於 20-7-3 17:23

珍珠宮

回覆樓主:

另外仲要面臨取消國籍或香港居民身份證的資格。

因為已經有人提意中央做了,就好似之前的國安法咁,有人提出就做。

俏黃容    發表於 20-7-4 20:11
emilypyhui    發表於 20-7-4 13:36
mimi199188    發表於 20-7-3 22:14
kitbebe    發表於 20-7-3 21:41
hungng    發表於 20-7-3 17:55

男爵府

其實佢地係為香港爭取, 取消雙重國藉好人好事

hungng    發表於 20-7-3 17:55

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

mln 發表於 20-7-3 15:25

因為已經有人提意中央做了,就好似之前的國安法咁,有人提 ...

咁大英帝國唔發都唔得

大宅

ANGE_FB 發表於 20-7-3 15:29
其實佢地係為香港爭取, 取消雙重國藉好人好事

其實一個國藉不是問題
咁多高官雙重國藉
第一個要佢地取消添呀

emilypyhui    發表於 20-7-4 13:36

男爵府

回覆 lina9316 的帖子

大英帝國真係好發, 6年後唔係即時入藉, 而係要再申請

珍珠宮

nataliepml 發表於 20-7-3 15:32

其實一個國藉不是問題
咁多高官雙重國藉

不是話早幾年前已經要取消其他國籍先可以做政府高官嗎?

我記得現任的立法會主蓆係要放棄佢英國國籍先可以做的。仲記得佢叫家人把已取消國籍的信件送來立法會做證實,show 給各位議員睇。

珍珠宮

ANGE_FB 發表於 20-7-3 15:41
回覆 lina9316 的帖子

大英帝國真係好發, 6年後唔係即時入藉, 而係要再申請 ...
崖足6年先可申請,仲要無左香港身份正同中國籍。

男爵府

一家四口 6年 485萬,
當條數計得啱,
咁又比我想像中要求低,
正正常常三十幾歲都有,
會唔會去就另計。
又唔算“絕望”掛?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

nataliepml 發表於 20-7-3 15:32

其實一個國藉不是問題
咁多高官雙重國藉
《基本法》第六十一條:「香港特別行政區的主要官員由在香港通常居住連續滿十五年並在外國無居留權的香港特別行政區永久性居民中的中國公民擔任。」
問責班子,包括行會成員,宣誓就職前,均沒有雙重國籍。
你所謂"咁多高官",所指何人?

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實對香港已失望果批,BNO可逗留5年,仲可以搵工,都係一條生路,講真留係香港,日日都唔開心,重新出發都係可行。

假設一家4口有價值$600萬嘅樓,2個人搵食,賣左層樓過去6年駛$485萬(搵到野做後可以買返層樓,咁支出會更低),2個人搵野做,當你頭2年未搵到,後4年搵到唔多,當2人加埋年薪$50萬,4年都有$200萬,咁$600-$485+$200,即係6年後,手上仲有$315萬。

真心建議想去嘅計下數,可以考慮去,免得留係香港互相傷害。

hungng    發表於 20-7-3 17:58
fantingcc    發表於 20-7-3 17:26

伯爵府

哩個係假設無醫療及教育喎...
唔係咩天文數字
供子女外國留學都唔止哩個數.

伯爵府

係香港住又要用幾多錢??

又係咪絕望

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

叫你哋去洗錢啫,洗乾洗淨變condom!
我哋藉民地時期長大嘅,好清楚英國佬假紳士作風,無C錯人嘅!

子爵府

mln 發表於 20-7-3 15:25

因為已經有人提意中央做了,就好似之前的國安法咁,有人提 ...

取消就啱啦,點可以俾呢班人有double benefits

hungng    發表於 20-7-3 17:58

伯爵府

2024年龍年勳章

小肥§澄 發表於 20-7-3 15:56
其實對香港已失望果批,BNO可逗留5年,仲可以搵工,都係一條生路,講真留係香港,日日都唔開心,重新出發都 ...

層樓供完就係

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

maomaofafa 發表於 20-7-3 15:11
內有詳細分析

https://china.hket.com/article/2685136/%E3%80%90BNO%E3%80%91%E7%B5%95%E6%9C%9B%E7%9C%9 ...

假數據

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

mongng 發表於 20-7-3 16:09
層樓供完就係

俾下希望人,好唔好?

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔好咁講!D黃人好疊水!只會話人葡蔔!佢哋走曬去而又剪曬香港身分證最好!雙贏!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

小肥§澄 發表於 20-7-3 16:14
俾下希望人,好唔好?

血淋淋的事實
放下自在

首頁
12345...8

尾頁

跳至